Compensațiile de la guvern pentru gaz, partea II

Partea întîi a fost aici.

Cînd la Orhei a fost ales Șor, și în urma acțiunilor sale, toată țara zicea că banii pe care i-a furat de la popor îi bagă în Orhei, mare realizare.

Toți în afară de mine.

Glumesc. Eu ziceam la fel. Ziceam așa niște lucruri că acum îmi pun mîinile în cap cînd le citesc. Nu exclud că peste cîțiva ani îmi voi pune mîinile în cap de ceea ce scriu acum. Dar să revenim la subiect.

Noi toți eram dezgustați de faptul că s-a furat de la toată țara și s-a dat Orheiului.

Iar acum privim cu ochi buni cum se ia de la toată țara și se dă consumatorilor moldovagaz sub formă de compensații de la guvern.

Ori aceste compensații nu-s din buzunarul guvernanților, cum vor ei să dea de înțeles – vedeți voi ce lucru bun a făcut guvernul? – vă dă pe degeaba bani.

Banul public înseamnă banul nostru. Guvernul nu are bani. Iar bugetul nu-i al guvernului. Sunt banii pe care guvernul îi jupoaie de pe spatele poporului prin impozite, controale, amenzi, taxe, etc. Adică banii noștri ai tuturor. Cine pricepe pe limba lui Shackespeare, să urmărească aceste două minute de discurs de Margaret Thatcher despre banul public:

Sunt și banii celor care nu folosesc gazele MS. Și acum întrebarea:

De ce cineva care nu se încălzește cu gaz să plătească măcar și o parte din facturile celor care se încălzesc cu gaz?

Și cum noi toți care ne revoltam că banii furați de la toți au fost băgați în Orhei, acceptăm ca banii jupuiți de la toți să fie cheltuiți pentru noi? Atunci era vorba de orheieni, dar acum e vorba de dragii și frumoșii de noi, acum se poate. Voi nu înțelegeți, asta-i altceva.

Eu ce vreau să zic? Cei care au criticat investițiile din Orhei, ca și cum din banii furați de la toată țara, și care vor ca cuvintele lor să corespundă și faptelor lor, acești oameni trebuie să renunțe la compensațiile guvernului pentru gaze. Mai ales că ei de obicei zic că primesc o factură la fel ca înainte sau chiar mai mică, grație economiei/termostatului/locuinței mici/termoizolării. Acești oameni nu pierd nimic dacă renunță la această compensație care nedreptățește o bună parte din populație.

Și de acum încolo, atunci cînd vorbiți cu un martor, să-l întebați înainte de toate dacă a renunțat la compensațiile de la guvern pentru gaze. Așa, ca să vedeți din start dacă-și urmează singur principiile declarate.

Lasă un comentariu