Exclusiv. De ce Gazprom îndoaie guvernanții din Moldova

Sursa: tribuna.md

„O să vă dau un singur detaliu, ca să înțelegeți cum s-a schimbat subit atitudinea Gazprom față de Republica Moldova. În perioada 2011-2015, Moldovagaz a acumulat peste 400 milioane dolari devieri negative (adică diferența dintre prețul de achiziție al gazului și tarifele plătite de cetățeni) și atunci compania rusă niciodată nu a transmis video-uri sau scrisori de amenințare cu întreruperea livrărilor de gaze, așa cum face acum” – a declarat deputatul Radu Marian, informează TRIBUNA. Fruntașul guvernării a mai spus că, acum, în ianuarie, s-au acumulat puțin peste 25 milioane dolari devieri și deja suntem amenințați cu întreruperea de gaze naturale. „Gazprom, în loc să-și ajute propria companie, a mers pe calea dură. Și asta în condițiile în care Moldova avut o abordare extrem de rezonabilă și respectuoasă cu partea rusă. De ce s-a schimbat atitudinea Gazpromului? Cred că ați înțeles deja și singuri”, a subliniat el. Politicianul a menționat că, oricum, vom ieși cu bine și din asta. „Guvernul și Parlamentul este gata să realoce TVA-ul pentru gaz și să plătească în avans compensațiile către Moldovagaz, pentru a depăși această situație, în cazul în care soluțiile comerciale vor eșua”, a precizat el, adăugând: „Independența energetică și reformele de durată costă, dar efectele benefice ale acestora se vor simți pentru mult timp.”

https://tribuna.md/2022/01/19/fruntas-al-guvernarii-o-sa-va-dau-un-singur-detaliu-ca-sa-intelegeti-cum-s-a-schimbat-subit-atitudinea-gazprom-fata-de-republica-moldova/

Ați citit, da? Acum voi împărți textul pe paragrafe.

În perioada 2011-2015, Moldovagaz a acumulat peste 400 milioane dolari devieri negative (adică diferența dintre prețul de achiziție al gazului și tarifele plătite de cetățeni) și atunci compania rusă niciodată nu a transmis video-uri sau scrisori de amenințare cu întreruperea livrărilor de gaze, așa cum face acum” – a declarat deputatul Radu Marian,

Cine a guvernat țara în 2011-2015? PLDM, adică același PAS. Sau PAS e PLDM-ul rebranduit. Așadar, în guvernarea precedentă a conducerii actuale, Moldova nu a plătit Gazpromului în jur de 400 milioane dolari. Asta e datoria despre care guvernanții au zis că a fost acumulată pe timpul lui Plahotniuc-Dodon. După care au recunoscut că a fost acumulată mai demult, dar că Plahotniuc-Dodon sunt vinovați de faptul că nu au achitat-o atunci cînd au fost ei la guvernare. E suma pe care ai noștri vor să o evalueze în cadrul unui audit.

Mai pe scurt, acești oameni care acum sunt la guvernare în trecut au acumulat datorii la Gazprom.

Fruntașul guvernării a mai spus că, acum, în ianuarie, s-au acumulat puțin peste 25 milioane dolari devieri și deja suntem amenințați cu întreruperea de gaze naturale.

Este o vorbă – m-ai amăgit o dată – rușine ție. M-ai amăgit de două ori – rușine mie. Cu alte cuvinte, Gazprom știe cu cine face afaceri și acum cere ca datoriile să fie achitate la timp.

„Gazprom, în loc să-și ajute propria companie, a mers pe calea dură. Și asta în condițiile în care Moldova avut o abordare extrem de rezonabilă și respectuoasă cu partea rusă.

Propria companie e Moldova-Gaz, în care Gazprom are capital majoritar, mulțumită nașului PAS-ului – Ion Sturza. Adică, fruntașul PLDM, pardon, PAS, zice că chestiunea e doar între două companii – Gazprom și Moldova-Gaz, e o chestiune pur comercială și politica nu are nimic cu asta. Gazprom trebuie să-și ajute compania livrîndu-i gaz pe degeaba.

Și apropo, Moldova a avut o abordare extrem de rezonabilă și respectuoasă cu partea rusă?

Cînd? Cînd la cel mai înalt nivel a învinuit timp de două luni Gazpromul de șantaj? Fără a zice subiectul șantajului (care pesemne nici n-a fost).

De ce s-a schimbat atitudinea Gazpromului? Cred că ați înțeles deja și singuri”, a subliniat el.

Pentru că spre deosebire de poporul moldovan, Gazpromul știe că face afaceri cu niște șarlatani. S-a schimbat atitudinea pentru că data trecută Gazprom a primit o lecție, iar acum el se folosește de lecția învățată.

Lasă un comentariu