Despre Turcia. 3.

Ziceam că Erdogan e îngîmfat şi orgolios. Dacă era puternic, îşi cerea scuze. Doar oamenii puternici pot să-şi recunoască greşelile, iar oamenii slabi continuă în prostia lor.

Putin a zis că relaţiile cu Turcia vor fi reluate doar după ce Erdogan îşi va cere scuze public, va recunoaşte că a greşit, şi va plăti ceva compensaţii pentru avioane şi pentru militarii decedaţi. Ori aceste condiţii nu vor fi satisfăcute niciodată, iar Putin ştie asta. Nu în această formă.

Erdogan a făcut tot posibilul să arate că-i pare rău, dar fără să-şi ceară scuze. El a spus că dacă ştia că avionul e rusesc, nu trăgea în el (drept că de la această declaraţie a sărit la alta, în care spunea că va trage în toate avioanele ruseşti care vor trece graniţa… e pe nervi omul). A recuperat trupurile militarilor ruşi de la teroriştii moderaţi, şi i-a trimis la Moscova. Ba mai mult de atît – i-a petrecut cu onoruri militare.

Iar retorica lui Putin devine din ce în ce mai agresivă. Și iată acest lucru eu nu-l înțeleg. Poporul rus s-a simțit răzbunat din plin cînd turkomanii din munți, care au tras în piloți au fost bombardați și dezintegrați în atomi. Ar fi logic ca acum să apese pe frîne și unul și altul și să nu escaleze conflictul. Ceea ce nu se întîmplă.

Se pare că acum Putin e într-o situație avantajoasă, iar vestul i-a dat carte albă să-l umilească un pic pe Erdogan. Singur Vestul, partenerul lui Erdogan, a încercat două revoluții colorate în Turcia pentru a-l răsturna pe el, și nu a reușit. Poate că acum, cu mîinile lui Putin îi va reuși. Dacă vedeți, cam toată presa internațională îl susține pe Putin în lupta sa cu Erdogan. Cum zicea Stalin – dacă vezi că dușmanul tău te laudă, înseamnă că ceva nu faci bine. Dar e foarte posibil că în euforia sa, el să treacă de o oarecare linie roșie, după care nu va exista cale de întoarcere. Atunci vestul va fi ca de obicei împotriva lui Putin. Dar dacă se va isca un conflict între Rusia și Turcia, atunci în genere în vest va fi sărbătoare. Doi „tirani” se lichidează unul pe altul. Unde am mai văzut eu asta? Ah da, Germania hitleristă împotriva URSS-ului stalinist. Vestul va intra în conflict abia la urmă, cînd va fi clar cine a pierdut, ca să strîngă trofeiele ce i se cuvin.

De ce anume cred că conducerea Rusiei activează împotriva poporului rus în această situație? În presa rusă nu a fost menționat faptul că militarul rus a fost însoțit de onoruri militare în Turcia. Acest lucru ar mai fi calmat spiritele rușilor, dar despre el nu s-a pomenit nimic. Pentru că cineva nu dorește calmarea spiritelor. Și în genere, Kremlinul putea folosi situația sa avantajoasă pentru a-l convinge pe Erdogan să-și schimbe poziția față de Assad. opusă. Dar se merge pe un ultimatum despre care se știe că e inacceptabil pentru partea. Nu găsesc îndreptățire pentru acest fapt.

Și încă ceva. Empatia e o calitate caracteristică oamenilor cu suflet nobil. Dacă ar empatiza fiecare, nu ar mai fi conflicte și războaie. Hai să-l empatizăm pe Erdogan:

Putin a zis că a primit un cuțit în spate de la cel pe care-l considera partener. Ca și cum a fost trădat. Dar cu cîteva luni înainte, Erdogan a primit un cuțit în spate de la Putin, atuni cînd se începeau bunele relații între Turcia și Rusia, Putin a ținut un discurs în Armenia cu referire la genocidul armenilor de către turci. Indiferent că a zis drept sau nu, dar această temă e durereoasă în Turcia, și Putin trebuia să știe asta. Printre altele, imediat după acest incident lui Putin i s-a dat de înțeles că el nu mai este un „partener”.

În al doilea rînd. Avionul rusesc bombarda teroriști moderați care erau de fapt turci. Aproape de granița cu Turcia. Fără să se socoată cu interesele Turciei. Ori asta-i similar cum ar fi americanii să bombardeze regiunile rebele din Ucraina de la granița cu Rusia, care țin de interesele Rusiei, în care trăiesc și luptă ruși; fără a consulta poziția Moscovei. Dacă faci un exercițiu de empatie ai suficiente argumente să ierți această greșeală a lui Erdogan, să-i înțelegi poziția și să treci peste asta.

Dar după cum am spus – cineva vrea escalarea conflictului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: