Despre avionul rusesc doborît în Siria

Eu fac diferenţă între popor şi conducere. Cel puţin mă strădui să fac. Am avut ocazia să fac mai multe călătorii în Turcia, şi poporul de acolo nu-i deloc aşa cum se crează imaginea.

Dar politicienii au socotelile lor.

Aceştia, aceştia, aceştia, şi aceştia nu sunt turci. Ei sunt exponenţii politicienilor turci şi occidentali. Aşa numiţii „terorişti buni”, sau „terorişti moderaţi”.

De ce a fost doborît avionul? Erdogan e un politician de la ţară, foarte îngîmfat. Un fel de filat de la noi. El făcea afaceri foarte bune cu ISIS. Ăia vînd Turciei petrol ieftin, pe care Turcia îl vinde mai departe cu scump. Mai fac contrabandă cu obiecte antice, pentru că ISIS nu-s proşti să distrugă toate artefactele. Au distrus cîteva pentru imagine, pe restul le dezasamblează şi le vînd la muzeele de peste hotare şi la colecţionari. Toată această afacere de miliarde trece tot prin Turcia. La fel se ocupă şi cu vînzarea de robi, iarăşi prin Turcia. Atacurile Rusiei asupra ISIS, dar mai ales – asupra infrastructurii de export a petrolului (cisterne, rafinării, etc.) a lovit dur în afacerile familiei Erdogan, şi acela ca un bădăran a sărit să-şi apere investiţiile, aşa cum a fost învăţat la ţară. Nu degeaba NATO îşi spală mîinile.

Versiunea că avionul rusesc a încălcat spaţiul aerian turcesc e trasă de urechi. Da, el a încălcat, dar numai pentru 17 secunde (versiunea NATO). În acest răstimp nu a putut primi 20 de înştiinţări, după cum au afirmat conducătorii Turciei.

Şi normele internaţionale prevăd că înştiinţările trebuie să fie însoţite şi de contact vizual, pentru că cine ştie ce ascultă pilotul în căşti? În cazul dat, cu siguranţă că pilotul auzea ţiuitul sistemelor antiradar, dar încă şi mai vorbea cu baza pentru că se pregătea să aterizeze. Iată de ce, normele prevăd înfăptuirea contactului vizual. Dar e clar că Turcia s-a pregătit din timp pentru acest atac, şi doar aştepta ca avionul rusesc să încalce puţin spaţiul ei aerian, ca să-l doboare.

Ce răspuns va urma din partea Rusiei? Probabil că vor bombarda nişte saraie de prin munţi şi vor zice că i-au ucis pe acei care au împuşcat în piloţii catapultaţi. Turismul în Turcia va suferi un declin, dar nu cred că pe mult timp. Gazul rusesc va continua să meargă în Turcia. Probabil că vor fi livrate arme kurzilor, dar nu cred atît de mult în asta. Oricum, fraţii americani se ocupă de înarmarea kurzilor. În versiunea că Rusia va livra sisteme antiaeriene kurzilor nu cred. Rusia singură se teme ca Turcia să nu blocheze trecerea din Bosfor pentru corăbiile ruseşti care deservesc bazele militare din Siria. Cel mai probabil că vor fi ştiri despre evacuarea turiştilor ruşi din Turcia timp de cîteva săptămîni, după care subiectul va trece pe planul doi sau trei, pentru că vor apărea altele mai interesante (cum e şi cazul cu clubul colectiv, despre care nu mai apare nicio informaţie odată ce scopul diversiunii a fost atins). Şi Rusia şi Turcia sunt cointeresate să rezolve această neînţelegere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: