Circ

Acum voi demonstra că arestul lui filat e un circ.

Cum să-ţi dai seama că eşti manipulat în ultimul hal?

Întîi e arestat ”al vostru Vlad Filat”, după denunțul lui Ilan Șor

În aceeaşi zi, deputatul PD Igor Corman şi-a depus mandatul de deputat:

Igor Corman şi-a depus mandatul de deputat din partea PD. Acesta a făcut anunţul în Parlament imediat după ce Legislativul i-a retras imunitatea parlamentară liderului PLDM Vladimir Filat. Acesta şi-a cerut scuze dacă a dezamăgit pe cineva şi a declarat că va activa în continuare într-un fond investiţional străin.
http://www.jurnal.md/ro/politic/2015/10/15/igor-corman-si-a-depus-mandatul-de-deputat-pd/

Există vreo legătură dintre cele două evenimente? Aparent nu. Mergem mai departe.

Apoi, aflăm că la Orhei va veni un mare investitor japonez:

Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN), o subsidiară a gigantului japonez Sumitomo este gata pentru a investi într-o fabrică de producere a subansamblelor pentru autoturimse, ce va fi deschisă la Orhei, anunță mold-street.com citat de UNIMEDIA.

În acest scop, la Orhei va fi extinsă Zona Economică Liberă Bălți, căreia îi vor transmite opt hectare de teren cu destinație industrială la periferia orașului, se arată într-un proiect de lege inițiat de un grup de deputați democrați și liberal-democrați.

http://unimedia.info/stiri/un-important-gigant-japonez-vrea-sa-investeasca-la-orhei-103232.html

Adică, undeva, pe coridoare s-a discutat ca în Orhei urmează să vină un investitor japonez, iar pentru asta, la Orhei va fi extinsă zona economică liberă din Bălţi (nu sună straniu?). Dar cel mai important, avînd în vedere că ştirea e nouă, la proiectul de lege au lucrat cot la cot deputaţii, care chipurile se urăsc, de la democraţi şi de la liberal-democraţi, care, mai nou, au început să se urască.

Are asta legătură cu primele două ştiri? Aparent nu. Mergem mai departe.

Ghiciţi cine va conduce noua firmă japoneză în Orhei? Nimeni altul decît Igor Corman!

Din politică în afaceri! Igor Corman va gestiona activitatea unei mari companii japoneze
Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN), o subsidiară a gigantului japonez Sumitomo a anunțat recent că este gata de a investi într-o fabrică de producere a subansamblelor pentru autoturimse, ce va fi deschisă la Orhei.
Cel care va conduce activitatea acestora va fi nimeni altul decât fostul președinte al Parlamentului Igor Corman, care anunțat la 15 octombrie că renunță la mandatul de deputat pentru a se implica într-un mare proiect investiţional străin.

http://unimedia.info/stiri/din-politica-in-afaceri-igor-corman-va-gestiona-activitatea-unei-mari-companii-japoneze-103289.html

Măi să fie! Pentru care merite oare? Probabil că pentru faptul că-i cel mai bun specialist în producere a subansamblelor pentru autoturisme? Ori poate e manager foarte bun? Mai ştii, administrator ceva, a terminat administrarea afacerilor pe zece? Hai să vedem, e inginer sau superadministrator? Dar poate e singurul moldovean care cunoaşte limba japoneză?

Intrăm pe pagina cu cv-ul lui de pe site-ul parlamentului:

1986-1990 Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Chişinău, Moldova;
1990-1992 Facultatea de Istorie a Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi, România;
1992-1994 Doctorat la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi, România;
1994-1995 Studii post-doctorat la Universitatea „Ludwig Maximilian” din München, Germania;
1997 Colegiul „George Marshall” din Garmisch-Partenkirchen, Germania;
2002 Cursurile privind operaţiuni de menţinere a păcii, New Port, SUA;
Grad ştiinţific:
1996 Doctor în istorie;

Deci nu este nici specialist în producerea subasamblelor pentru autoturisme, şi nici nu cunoaşte limba japoneză. Probabil, misterul numirii sale de reprezentant al firmei japoneze în zona economică liberă va rămîne o taină pînă la sfîrşitul omenirii. Dar staţi oleacă, ce-i asta? Pe aceiaşi pagină găsim şi răspunsul la taina noastră, puţin mai sus de glorioasa biografie. Şi anume – ultimul proiect de lege înaintat de Corman a fost:

Proiectul legii privind modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privind Zona Economică Liberă ”Bălți” – art.1; Legea privind prețul normativ și modul de vînzare-cumpărare a pămîntului – art.12)

Uau, uau, nu cumva e vorba despre extinderea aceeaşi zonă economică liberă „Bălţi” care se extinde la Orhei? Şi cum aşa s-au înţeles duşmanii de moarte PLDM cu PD la elaborarea acestui proiect?

Pentru aşa merite, de lobby, de promovare a unui ridicol (cum bre să „extinzi” ZEL-ul din Bălţi în Orhei?), merită numirea unui doctor în istorie în funcţia de director a unei mari corporaţii japoneze, care produce subansamble pentru autoturisme. Acesta-i un caz atît de evident de corupţie, încît aşa zisul CNA ar trebui să se autosesizeze.

Dar dacă citiţi proiectul de lege atît în varianta iniţială, cît şi în varianta finală, nu veţi vedea nimic vorbindu-se despre Orhei, ci doar despre Străşeni şi Căuşeni, şi terenul în Străşeni a fost mărit de la 15 ha la 28 ha. Deci care-i legătura cu Orhei, şi cu arestul lui Filat? Şi de ce-i circ?

Răspunsul vine din această discuţie între al vostru Vlad Filat şi Ilan Șor:

După discuţia despre chiloţi, Șor întreabă:

Şor: Am o întrebare. E real de făcut la Orhei o zonă economică liberă sau nu?

Al vostru Vlad Filat: Dacă în Căuşeni au făcut, şi aici se poate de făcut. Noi putem să facem în Orhei un duty free. Unul mare.

De ce zic că-i circ? Hai să sumarizăm.

Igor Corman împreună cu Pistrinciuc au depus un proiect de lege pentru „extinderea” zonei economice libere din Bălţi în Străşeni şi Călăraşi. Deja această formulare înseamnă circ, cum zicea profa mea de matematică – să te duci la Chişinău prin Bălţi (noi eram la Orhei atunci).

Pe data de 2 octombrie are loc o discuţie între al vostru Vlad Filat şi Șor, unde Șor întreabă dacă poate fi deschisă o zonă economică liberă la Orhei, iar al vostru Vlad Filat răspunde că nu doar ZEL, ci şi duty free se poate, după modelul Călăraşului.

Între timp, pe 15 octombrie Vlad Filat chipurile e arestat, Corman chipurile îşi depune mandatul şi zice că se va implica în business. De ce nu a precizat ce fel de business? Pentru că turma trebuie să privească spectacolul cu al vostru Vlad Filat, să verse lacrimi, să blesteme pe păpuşar, etc.

Peste 10 zile se anunţă că la Orhei vrea să vină o companie japoneză, şi pentru ea se extinde zona economică liberă de la Bălţi în Orhei (iarăşi ridicol), conform unui proiect de lege scris de un grup de deputaţi democraţi şi liberal democraţi. Nu se spune însă că din acel grup fac parte doar Corman cu Pistrinciuc, iar in versiunea finală a proiectului de lege nu se pomeneşte nimic despre Orhei.

Iar peste încă o zi aflăm că doctorul în istorie Igor Corman va fi directorul companiei japoneze care îşi deschide fabrică la Orhei. Iată şi pentru ce a fost nevoie de circul cu arestarea lui Vlad Filat – în apa tulbure e mai uşor de prins peşte, iar oamenii care sunt interesaţi în fiecare zi de soarta lui Filat nu au şanse să atragă atenţia la detaliile scrise mai sus.

Poate Igor Corman a depus proiectul de lege din motive patriotic, fără să cunoască faptul că această companie japoneză urmează să vină în Moldova? Adică, corporaţia japoneză a decis să intre în Moldova abia după ce Corman a propus proiectul de lege? Să vedem în ştirea de mai sus:

Potrivit sursei, decizia companiei vine după mai bine de doi ani de negocieri și cercetări a potențialului mai multor localități din Moldova.

http://unimedia.info/stiri/un-important-gigant-japonez-vrea-sa-investeasca-la-orhei-103232.html

Adica, e exclus acest fapt.

Personal, nu-mi sunt clare multe lucruri în această poveste, dar simt cum sunt dus de nas, şi se încearcă influențarea, pe alocuri reuşit, modelarea felului cum gîndesc eu. Ni se aruncă cîte o informaţie, ca la niște cîini.

Hai să mai adăugăm încă nişte piese la puzzle. Pînă acum e clar că PLDM împreună cu PD mimează o luptă în vreme ce de fapt fac dragoste. Dar PL, cel mai cinstit partid, cum credeţi, stă deoparte?

Dacă citim nota informativă la proiectul de lege al lui Corman, vom observa următoarea informaţie:

concurentaNu vă pare nimic straniu, nu-i aşa?

Iată de trebuie de extins zona economică liberă „Bălţi”. Cică e concurenţă. Ce fel de concurenţă în zona economică liberă, care nici nu produce nimic pentru piaţa locală? Între cine? Cel mai probabil că trebuie de reformulat propoziţia, precum urmează: „Deoarece decizia companiilor mari de a investi într-o anumită regiune este condiţionată şi de lipsa concurenţei pentru forţa de muncă…

Acest lucru e confirmat şi de ştirea de mai sus:

Interesul companiei pentru această locație este motivat de poziționarea geografică a acestuia, nivelul de dezvoltare a raionului Orhei, forța de muncă disponibilă, infrastructura existență, accesul la drumuri naționale”, se arată în partea motivațională a proiectului de lege.

http://unimedia.info/stiri/un-important-gigant-japonez-vrea-sa-investeasca-la-orhei-103232.html

Şi aici ne rămîne să răspundem la întrebarea: ce fel de concurenţă pentru forţa de muncă poate să aibă o companie care produce cabluri pentru automobile în Bălţi?

Ca să răspundem, trebuie să ne amintim de lupta recentă între ministrul mediului din cel mai cinstit partid – PL – cu un producător de cabluri pentru autoturisme din zona economică liberă din bălţi.

La uzina Gebauer din ZEL Bălţi se produc cabluri pentru industria auto din Europa

În pofida unor declaraţii de susţinere a investitorilor străini, de promovare a ţării ca destinaţie atractivă pentru dezvoltarea afacerilor, autorităţile statului nu încetează să inventeze noi bariere în calea activităţii companiilor cu capital străin.

Şi de această data, victime au devenit companiile care activează în Zona Economică Liberă (ZEL) Bălţi, unde au fost realizate şi cele mai impresionante investiţii ca valoare şi număr de locuri de muncă din ultimii 5-6 ani.

Munteanu: Toţi trebuie să aibă licenţă!

Ultima inovaţie de acest fel vine de la Ministerul Mediului, care de la mijlocul lunii septembrie a blocat eliberarea autorizaţiilor pentru exportul resturilor din procesul de producție a unor agenţi economici din ZEL Bălţi. Aceasta în timp ce în ultimii trei ani nu au existat probleme de acest fel.

Motivul invocat de către ministrul Mediului Valeriu Munteanu, pentru acest blocaj este faptul că firmele ce activează acolo nu deţin licenţă.

„În temeiul prevederilor art. 8, alin. 1, pct 16 din Legea privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător, colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum şi exportul resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată se supun reglementării prin licenţiere de către Camera de Licenţiere”, se arată într-un răspuns dat oficial de Munteanu companiei Gebauer & Griler (GG) Cables & Wires EE SRL.

Totodată ministrul Mediului invocă şi prevederile alin 2 (1) din art. 8 care prevede că „licenţa pentru comercializarea resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, precum şi pentru exportul acestora se eliberează pe bază de concurs, conform regulamentului aprobat de Guvern”.

http://www.mold-street.com/?go=news&n=4175

Acest articol a fost publicat cu o zi înainte de ridicarea imunității și reținerii a lui Vlad Filat, dar şi depunerea mandatului de către doctorul în istorie Corman, iar ministerul mediului începuse să facă probleme producătorului de cabluri pentru autoturisme Gebauer, din ZEL Bălţi cu 3 săptămîni înainte de data de 14 octombrie, adică înainte şi de discuţia între Filat şi Șor, care a avut loc pe 2 octombrie. Ministerul mediului freacă o companie germană în privinţa unui aspect care nu ţine deloc de mediu.

Dar ce dacă asta e o simplă coincidenţă, şi compania Gebauer nu are nicio treabă cu toată această poveste cu japonezii? Teoriile conspiraţiei sunt doar pentru proşti, nu-i aşa?

Decizia companiei vine după mai bine de doi ani de negocieri cu administrația ZEL Bălți și cercetări a potențialului mai multor localități din Moldova. Sumitomo Electric Bordnetze este clientul companiei rezidente în ZEL Bălți – Gebauer & Griller.

http://unimedia.info/stiri/din-politica-in-afaceri-igor-corman-va-gestiona-activitatea-unei-mari-companii-japoneze-103289.html

Ce coincidenţă.

Mai vreţi una? Cu 3 săptămîni înainte de 14 octombrie a fost 23 septembrie. Iar pe 24 septembrie, în faţa parlamentului apare orăşelul victoriei, „descălecat” de renato hood, care, vai ce coincidenţă – e primarul oraşului Bălţi.

M-am încâlcit deja. Pot doar spune că totul e ridicol. S-ar crea senzația că există o luptă dintre stăpînii europeni şi japonezi cu mîinile marionetelor aborigene, cum s-ar zice – proxy war. Eu am aranjat marginile şi colţurile puzzle-urilor. Cine vrea, poate să înceapă să pună mijlocul. Cineva poate să vadă dacă nu cumva protestatarii lui Usatîi sunt angajaţi ai companiei Gebauer. Sau să vadă dacă nu cumva compania japoneză e singurul client al companiei Gebauer.

Dar din ceea ce se vede, ajung la concluzia că nimic nu e aşa precum pare. Aşa este manipulate opinia publică: cu scenarii bine ticluite, cu dozarea informaţiei, cu prezentarea ei pe parcursul a mai multor zile, cu omiterea legăturii dintre evenimente. De aceea, mă îndoiesc că arestarea lui Vlad Filat ar fi ceva serios. A declarat chiar el: A fost un scenariu bine regizat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: