Farmaceutica moldovenească distrusă ca urmare a acordului de asociere cu ue

După agricultură, care a ajuns în aşa o stare încît ţăranii care cît de cît respirau normal atunci cînd aveam comerţ cu Rusia, acum au ajuns în rol de caraghioşi şi cerşetori, şi să se promoveze cîntînd în engleză Show must go on, urmează farmaceutica:

Noi reguli vor viza medicamentele care vor fi produse, înregistrate și vândute în Moldova.

Ministerul Sănătății a prezentat un nou proiect de lege care urmează să înlocuiască Legea cu privire la medicamente din 1997 și Legea cu privire la activitatea farmaceutică, care este încă și mai veche, din 1993. (ca şi cum legea era expirată dacă era veche).

Mai simplu vorbind, Republica Moldova și-a asumat angajamentul să asigure dreptul de proprietate intelectuală a producătorilor de medicamente originale timp de opt ani, ceea ce întârzie apariția pe piața noastră a genericelor. De altfel, medicamentele generice sunt și cele mai ieftine și o soluție pentru statele sărace (iar Republica Moldova a depăşit acest statut), iar singura diferență dintre cele originale este lipsa studiilor clinice, care costă și cel mai scump, întrucât producătorii de generice fac referire la studiile clinice realizate deja de cei care produc originale.

O altă noutate este obligația companiilor autohtoni să producă exclusiv medicamente după regulile GMP, iar distribuitorii să respecte regulile de bună practică în distribuția medicamentelor.

Medicamentele generice le reproduc în totalitate pe cele originale, numai că sunt mult mai ieftine, pentru că nu sunt făcute studiile clinice, care costă cel mai scump, ci se fac trimitere la cele deja existente.

http://www.timpul.md/articol/medicamentele-clonate-scoase-din-joc-de-pe-piaa-moldovei–81403.html

Aţi înţeles despre ce merge vorba? Medicamentele nu sunt decît nişte substanţe chimice, şi pot fi produse cam de orice laborator mai sofisticat. Doar că, pentru a fi acceptate pe piaţa oamenilor albi, medicamentele trebuie să fie testate. Ele sunt testate pe oameni negri sau de sortul doi. Desigur că producătorii suportă nişte cheltuieli în plus, pentru mituirea medicilor din republicile bananiere care testează aceste medicamente pe pacienţii lor, pentru mituirea miniştrilor, etc. Aceste cheltuieli, plus cheltuielile de publicitate (care constituie vreo 60% din preţul final) şi cheltuielile de profit, intră în costul final medicamentelor.

Doar că, aceste medicamente pot fi produse şi în laboratoarele din Moldova, şi costă de zeci de ori mai ieftin, fiind exact la fel. Acestea sunt cumpărate în special de bătrînii care nu au bani de medicamente scumpe, dar şi care sunt principalii consumatori de medicamente. Şi prin urmare, corporaţiile farmaceutice europene nu primesc profit din asta. Iată de ce, prin lobby-ul lor a fost impus un moratoriu de 8 ani la producerea medicamentelor generice. Dar pentru celelalte medicamente, killerii europeni ne-au pus să semnăm că producătorii farmaceutici locali vor produce exclusiv medicamente după regulile GMP, ceea ce înseamnă că timp de cîţiva ani pînă se restructurează şi trece toate auditurile (dacă va fi asta), piaţa va fi invadată de partenerii europeni, iar companiile autohtone ori vor fi lichidate, ori vor fi cumpărate la preţuri de nimic de investitorii europeni.

Aşadar, cei care au ales europa, sunteţi mîndri de alegerea voastră? Pentru că lichidarea agriculturii, farmaceuticii, nu stă pe conştiinţa politicienilor, ci pe conştiinţa celor care i-au ales. Nu politicienii sunt ucigaşii economiei, ci voi dragilor, aveţi toată responsabilitatea. Voi, cei care se consideră intelighenţime, care ştiu că în europa e bine, pentru că au drumuri drepte – voi îmi ucideţi ţara. Şi veţi plăti pentru asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: