Cine a creat site-ul care cumpără voturile? alegerimoldova.com

Update din 11 Februarie 2016. În această pagină eu am fost numit „tînăr amuzant”, și se mai spune că Baștanik a recunoscut fapta chiar pe 21 mai. A recunoscut-o, e drept, dar abia după ce a fost descoperit. Era altă treabă dacă o făcea înainte de asta.

O mică investigaţie. Probabil că mîine multă informaţie se va schimba deja, de aceea am folosit serviciul proof link.

Poate că ştiţi, dar în Moldova a apărut un site care propune să cumpere voturile oamenilor. Argumentarea din site e în stare să-ţi arunce în aer creierul. Am fost rugat să aflu cine stă în spatele acestui proiect, iar rezultatele investigaţiilor m-au dat pe spate.

În primul rînd am analizat site-ul. Vedem masca lui anonymous, deci administratorilor le place anonimitatea. Analizăm codul site-ului, poate găsim ceva familiar. Am găsit următoarea frază comentată:

<!-- 

We are Anonymous.  We are Legion.  We do not forgive.  We do not forget.  Expect us.

-->

Asta-i fraza pe care o lasă de obicei anonymous în site-urile crăcuite. Nu cumva avem deaface cu teribilul anonymous?
Hai să vedem ce spune whois despre site-ul alegerimoldova.com. Iată rezultatul:

Mai departe nu voi include imagini întregi, pentru că-s prea mari, ci voi da url la ele.

După cum vedeţi, autorul a încercat să-şi ascundă identitatea sub pseudonimul Andri Popa Cel Vestit. Vom reţine că pe inculpat cel mai probabil îl cheamă Andrei.

Ce mai vedem?

Că site-ul se află pe serverul cu ip-ul 5.45.125.198, şi că e server dedicat (mai exact, maşină virtuală dedicată). Deci nu-i pe un server de hosting, cu sute de domenii pe el.

Puţină informaţie.

Dar hai să vedem, poate şi alte site-uri sunt hostate pe adresa 5.45.125.198?

Folosim robtex-ul, vedeţi aici proof-link-ul.

Ce aflăm aici? Bingo. Pe acelaşi server sunt hostate încă două site-uri: iamaplayer.ru şi bashtannik.net.

Primul nu ne spune mare lucru, nici în whois, nici în grupele vk, facebook sau twitter. Decît că are legătură cu Moldova.

Dar al doilea. Cînd încerc să-l deschid, primesc pagina alegerimoldova.com.

Se vede că domeniul a fost şters de pe server, şi nu pot vedea conţinutul original, dar însemnările DNS încă mai direcţionează spre acest server.

Hai să vedem dacă google cache a reţinut ceva despre bashtannik.net. După cum se vede, a reţinut. Bingo. Andrei Bashtannik, programist php. Andrei, Andrei… sună cunoscut. De unde oare? Şi atunci îmi sună în minte: E haiduc, şi e voinic, Andrii Popa cel voinic. Ha! Avem un nume, dacă ţineţi minte datele de whois din primul screenshot.

Ce ştim despre Andrei Bashtannik? În primul rînd, că şi-a nulificat pagina înainte de a pune pe server proiectul alegerimoldova.com. Că-i programist, şi lucrează cu 25$/oră, sau 3000$/lună (dar dă oropsiţilor care-şi vînd votul doar 50 lei). Avem telefonul şi emailul lui.

Mai avem şi blogul lui, unde aflăm că-i rus care nu a putut învăţa limba română, dar crede că are dreptul moral să scrie bancuri despre moldoveni (care de fapt sunt adaptări ale bancurilor despre ucraineni şi alte popoare). Otrăveşte pe moldoveni cu burgeri, şi bea pe degeaba din contul USAID (despre care are cea mai bună părere). Şi urăşte Rusia, şi iubeşte Uniunea Europeană.

Iată dar, cetăţene moldovene, ai aflat profilul celui care vrea să-ţi cumpere votul cu 50 lei.

O poză fotogenă în loc de încheiere:

bashtannik

PS. Când se va trezi acest anonymous, va declara că a creat site-ul ca experiment, sau ca o glumă, sau că a vrut să vadă cine din politicieni îl vor contacta, sau cine e în stare să-și vîndă voturile. Dar noi nu-l vom crede, nu-i așa? Și nici poliția nu-l va crede.

PPS. Bașatnicul, după cum am spus, a recunoscut că el e autorul site-ului, și a zis că a fost un experiment, să arate cît de josnici sunt moldovenii.

PPPS. Baștanicul e fascist ucrainean din Moldova. Împreună cu fascistul Mihail Bagas (conducătorul departamentului de lucru cu populația rusofonă PLDM) a fost văzut purtînd însemnele fasciștilor ucraineni (emblema sectorului de dreapta din Ucraina).

PPPPS. Liderul departamentului de lucru cu populația rusofonă din PLDM își exprimă solidaritatea cu baștanic. În forma obișnuită. Ba mai susține că această abjecție de site e un proiect social. Dezamăgitor să auzi așa ceva din partea unui lider pldm.

PPPPPS. Baștanicul, după cum era de așteptat, spune că acesta a fost un proiect social. E ca și cum cineva ar racola femei pentru a le trafica, iar cînd ar fi prins de poliție ar zice: „oameni buni, acesta-i proiect social, am vrut să văd cîte curve avem în țară.” Sau dacă cineva ar da mită unui funcționar, iar acela l-ar preda la CNA, iar acesta ar zice: eu doar am vrut să văd dacă funcționarul e corupt. Atîta vreme cît baștanik nu-i savant, el nu putea să facă experimente sociale.

PPPPPPS. Baștanicul insinuează cum că a fost descoperit de sis. Cei care mă știu, știu că eu nu am treabă cu sis-ul. La fel, baștanicul zice că nu-i mare treabă să-l găsești pe baștanic. Ba e dificil, mie mi-a luat mai mult de 30 minute. Baștanic nu a lăsat niciun indiciu, a fost vorba de o doză de noroc. Iar dacă nu va merge pe coruperea alegătorilor, va trebui să meargă pe înșelăciune, și strîngere de date personale. Eu în locul lui aș consulta un avocat, să nu spun prostii în dodii.

2 Trackbacks

  1. […] « Cine a creat site-ul care cumpără voturile? alegerimoldova.com […]

  2. By #JeSuisBashtannik - apostu on 11 februarie, 2016 at 9:24 am

    […] procuratura a decis să facă din Andrei un caz unic, de școală pentru restul internetului. de ce? pentru că Andrei a avut curajul să facă o prostioară prin mai. eu țin minte cum el lansa site-ul despre care toată lumea deja a vorbit, mai ales acest tânăr amuzant. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: