Despre unioniştii din acţiunea 2012

Cîteva cuvinte despre mitingul unioniştilor în Chişinău, pe 16 mai 2015.

În primul rînd, e falsă informaţia conform căruia la miting au fost prezenţi 25000 oameni. 25000 oameni au fost la mitingul pentru europa organizat de filat (cu toate că atunci se vehicula cifra de 120000). Mulţimea de acum nu se compară cu mulţimea de atunci (şi e normal, nu au resursa administrativă, nici sute de autobuze să aducă ţărani prostiţi din toate raioanele).

E falsă şi informaţia conform căreia ar fi fost prezenţi 2000 de manifestanţi.

În realitate, au fost între trei şi patru mii conform imaginilor video (pentru că din poze nu se vede nimic, toate pozele de la eveniment sunt de rezoluţie mică, cu toate că în video se văd zeci de fotografi cu aparatură sofisticată).

Iar patru mii e mult. E o miime din populaţie (sau aproape două miimi din populaţia rămasă pe loc). Cînd am fost la protest împotriva bombardării Siriei, în faţa ambasadei americii, la acel protest au venit maxim 10-15 persoane. Iată de ce spun că 4000 e mult.

Aşadar nu înţeleg nevoia organizatorilor de a minţi în legătură cu cifra participanţilor. De ce să spună că zeci de mii de oameni au venit la eveniment, cînd puteau spune că mii de oameni au venit, şi erau să rămînă cu obraz? Vorba ceea din film: nicio treabă bună nu poate fi însoţită de minciună.

În al doilea rînd. Pentru ce manifestanţii au colindat ambasadele germaniei şi americii? Dare de seamă pentru sponsori? Sau au adus poclon? Sau şi una şi alta?

În al treilea rînd. Liderul mişcării acţiunea 2015 a fost expulzat cu scopul de a se aduna mai mulţi oameni la eveniment. Nu ştiaţi? Cum credeţi, în ce caz veneau mai mulţi oameni – dacă nu era expulzat simion, sau dacă era expulzat? În Rusia opoziţia l-a ucis pe nemţov ca să adune lume în jurul unei chestiuni moarte. Aici au procedat mai laş, şi doar l-au expulzat pe simion.

În al patrulea rînd. În ajunul summitului parteneriatului estic, anumite forţe proeuropene (declarativ, dar antieuropene de fapt) vor să declanşeze un conflict în Moldova. Pentru că întreg summitul va fi un eşec, dar aşa, măcar va fi motiv de mai aruncat zoaie în direcţia Rusiei. Sub ce formă va fi conflictul nu ştiu, dar că se va trage – e foarte probabil. Manifestanţii unionişti se încadrează perfect în acest scenariu. Nu exclud că se va trage în direcţia lor.

În al cincilea rînd. Manifestanţii au încălcat atît legile României, cît şi pe cele ale Republicii Moldova.

În al şaselea rînd. Basarabia nu include Transnistria. Dacă ei zic că Basarabia e pămînt românesc (şi eu nu mă îndoiesc), nu au pentru ce să ceară retragerea trupelor ruse din Transnistria la ambasada Rusiei. Transnistria nu e pămînt românesc.

În al şaptelea rînd. Unirea e un lucru firesc, care va avea loc mai devreme sau mai tîrziu. Mai bine să aibă loc mai tîrziu, şi frumos, decît mai devreme, şi aşa cum vor aceşti unionişti.

În al optulea rînd. Ideea unirii era împărtăşită de un procent mai mare de locuitori. Felul lor de a o promova a făcut ca acest procent să scadă pînă la niveluri ridicole. Explic de ce în punctul nouă.

În al nouălea rînd. Unirea cu România e o ideie frumoasă în sine. Un ideal. Au venit unioniştii, cu băsescu, şi l-au murdărit, spunînd că hai şi ne-om uni cu România ca să intrăm şi noi prin această şmecherie în UE. Atunci au profanat ideea unirii. Din ideal, a devenit o ficţiune, un şiretlic. Ca şi căsătoriile fictive, unde nu-i loc de dragoste. Pentru că ideea intrării în UE nu-i ideal, şi nu poartă nimic sfînt. Iar promovarea curentă a unirii e continuarea acestei profanări. Unirea înseamnă multe, dar iarăşi, nimic sfînt.

Cam atît. Folosiţi-vă creierii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: