Bine despre SUA – și rău despre Rusia

Mulți ar crede că eu critic Statele Unite în blogul meu. Și cum unii au zis – apăr Rusia.

De multe ori e adevărat. Și nu pentru că în Rusia ar fi multă dreptate. În anumite conflicte, cînd există un agresor și un agresat, eu tind să țin partea celui agresat, sau celui mai slab. Iar Rusia e mai slabă. Iar faptul că indivizi de tipul lui Ciubais se plimbă la libertate, înseamnă că autoritățile nu încearcă deloc să facă țara mai puternică, ci mai degrabă – încearcă să nu vîndă totul de-odată, ci încet, pe bucăți, ca oamenii să creadă că au o conducere puternică pînă în ultimul moment, că există un plan hîtru.

Dar acum voi spune ceva cu adevărat bun despre SUA. Chiar dacă țara nu-i ortodoxă, anumite valori la ei se prețuiesc mai mult decît la noi. În SUA, politicienii amorali nu sunt admiși nici măcar aproape de politica de vîrf. Politicianul care e prins făcînd adulter – e cadavru politic. Și asta e bine. Cel care trădează în viața de familie – trădează și în politică.

Dar la noi cum e? Vlad Filat a făcut adulter, s-a despărțit de soție, s-a recăsătorit, iar oamenii îl tot votează, vin diferiți europeni și dau mîna cu el. E normal așa?

Sau, Boris Nemțov, care a schimbat 4 soții, și fiind însurat, a fost ucis în timp ce-și ducea amanta din restaurant în apartamentul său de peste pod de Kremlin (de tare ce se temea de Putin și-a cumpărat apartament tocmai acolo). Să fi fost acest incident în SUA, oamenii da, aveau să le pară rău că a murit un om, dar aveau să se atîrne față de subiect cu o anumită dezamăgire și dezgust. Demn de celebrul epitaf al lui Barkov – „A trăit păcătos și a murit hazliu”.

Dar în Rusia el e petrecut de parcă ar fi fost un gigant al gîndirii politice, o pierdere irecuperabilă pentru omenire. Un martir, care a mers împotriva regimului, și și-a pierdut viața în luptă inegală. Cînd de fapt, se poate să fi fost ucis din gelozie de iubitul fetișcanei care-i era amantă. Îmi amintește de filmul World’s Greatest Dad, cu actorul Robin Williams.

Sau chiar exemplul lui Putin, care a divorțat de soție, pe care după zvonuri (în care eu cred că este o parte de adevăr) – o înșela cu o atletă. Ce poziție puternică poate avea așa un om, care nu și-a putut ține hormonii în frîu?

Și Lukashenko, care și-a trimis soția într-un sat să nu-l încurce (nu cred că doar la lucru) – e în aceeași echipă.

În SUA, în toată istoria au avut loc doar trei căsătorii a președinților în funcție. În două cazuri – pentru că soțiile lor muriseră. Iar soarta lui Bill Clinton toți o cunosc (cu toate că întreg scandalul cu monica lewinsky a eclipsat alt scandal, și mai de proporții, dar asta-i altă poveste).

Iată că, stimați cititori, am încercat să fiu cît de cît obiectiv. Unde-i bine, laud, unde-i rău, mă stărui să critic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: