Adevărul și minciuna

Editorialistul de la ziarul Timpul se întreabă retoric când vom chema armata română să ne apere de ruși, la fel cum rușii din Crimeea cer ajutorul Rusiei ca să-i apere de neonațiști.

În primul rând, autorul poate că nu a observat faptul că rușii din Moldova nu merg pe străzi să strige: „Moldovenii de tăiat”, așa cum umblă banderlogii din Kiev. Și dacă nu ar fi provocări, minoritatea rusească s-ar integra perfect în majoritatea moldovenească. Și spun asta fără a minți. Eu chiar cred că toate neînțelegerile între etnii sunt rezultate ale provocărilor, atât din partea liderilor rusofonilor, cât și din partea liderilor de opinie moldoveni. Când lucrurile par să se liniștească, se găsește cineva să facă valuri. Da, eu prefer stabilitatea decât ceea ce se petrece în Ucraina. Unele probleme necesită sute de ani să se rezolve, dar cineva încearcă să le rezolve în 2 ani – iată așa am primit războiul din Transnistria, o găgăuzie ostilă, un Bălți ostil, și oameni ostili de jur împrejur.

Conflictul interetnic este util politicienilor, care apelează la „limbă”, „etnie” și „minorități obraznice” pentru a distrage atenția publicului de la corupție, furturi, sau în cel mai bun caz – de la trândăvie. E mai ușor să vorbești câteva zile despre cât de răi sunt rușii, cât de tare nu ne respectă, decât să realizezi un proiect cât de banal, de exemplu să repari un drum sau să electrifici calea ferată.

Consider deci că Armata Română poate să nu vină să ne apere, dacă trebuie ne apărăm și singuri. Armata Română e mai la locul ei în Irac și în Afganistan, unde apără interesele știm noi cui (care nici într-un caz nu-s ocupanți). De ce Constantin Tănase nu plânge soarta irakienilor ocupați inclusiv de armata română (care face parte dintr-o coaliție de ocupație)? Unde e mitul acela că România nu a atacat pe nimeni, și nu i-a trebuit pământuri străine în veci? Până când România nu scapă de ocupanți, eu nu vreau ca armata ei să vină să ne elibereze. Să-și elibereze întâi propria țară de bazele militare americane, așa va demonstra armata că apără interesele românilor, și nu a străinilor.

Revenind la articol totuși mi-a atras atenția următorul aliniat:

Pe ce mizează rușii declanșând o campanie propagandistică fără precedent prin cinismul ei în legătură cu ocuparea peninsulei Crimeea? Cum spune o vorbă: pe mortul viu din lada goală de sub scara fără trepte… Altfel spus, pe minciună și pe credulitatea noastră.

…Iar noi cu ce ne apărăm? Noi nici minciuni nu putem spune, dar nici adevărul nu-l putem apăra…

Aici nu sunt de acord cu autorul. Tactica rușilor anume a constat în spunerea adevărului, sau a unor lucruri incontestabile. Iar adevărul în cazul dat ustură la ochi, iată de ce presa independentă vorbește de manipulări. Și acest adevăr e scos uneori la iveală prin metode murdare, cum ar fi interceptările de telefoane. Iar despre murdăria politicilor occidentalilor în Ucraina se poate de spus foarte multe, fără a recurge la minciuni. Vorba lui Shakespeare: „Eu voi povesti despre ei așa un adevăr, că-i mai rău decât orice minciună”. În așa condiții, ar fi o prostie din partea rușilor să spună minciuni, atâta vreme cât dreptatea e de partea lor. Iată occidentalii, da, ei trebuie să se gândească bine ce minciuni să spună, ei trebuie să nu se contrazică în declarații, trebuie să găsească scuze pentru declarațiile lui Nuland, pentru declarațiile ministrului de externe estonian (despre faptul că lunetiștii din maidan ar fi fost angajați de către liderii maidanului). Ei trebiue să repete de fiecare dată că manifestanții care sunt înarmați până în dinți, care scot ochii polițiștilor, le dau foc, îi taie și îi împung, îi calcă cu buldozerele, sunt pașnici.

M-a amuzat autorului: „Noi minciuni nu putem spune…”. Probabil că nu puteți spune, în schimb retranslați cu succes minciunile altora, în care aveți încredere – ceea ce după mine tot minciună e, dar voi puteți avea altă opinie.

Totuși pot spune și un lucru de laudă. Ziarul Timpul permite și publicarea opiniilor care disonează cu politica ziarului, iată de ce probabil se ține la suprafață, și încă pe primele poziții.

Actualizare: Dar iată în Ucraina, da, Statul Român ar trebui să aibă o strategie de apărare a românilor lăsați de izbeliște într-o țară cuprinsă de haos, cu o guvernare vădit fascistă în cea mai urâtă manifestare a fascismului. Despre asta am scris deja.

Reclame

8 Comments

 1. Grigore Chirtoaca
  Posted 9 martie, 2014 at 1:39 pm | Permalink | Răspunde

  Bravo Sergiu! Nu sunt de acord doar cu urmatoarele: „Totuși pot spune și un lucru de laudă. Ziarul Timpul permite și publicarea opiniilor care disonează cu politica ziarului, iată de ce probabil se ține la suprafață”.
  Am scris mai multe comentarii incomode la Timpul, dar fara nici un fel de injurii sau ceva de genul acesta. Si ce crezi, azi au fost toate comentariile scoase si mi s-a luat dreptul de a mai comenta in continuare la Timpul.

  • Badan Sergiu
   Posted 9 martie, 2014 at 6:47 pm | Permalink | Răspunde

   Da, recunosc ca mi s-a întâmplat și mie asta de câteva ori.

 2. Grigore Chirtoaca
  Posted 9 martie, 2014 at 2:28 pm | Permalink | Răspunde

  Am incercat sa aflu care este cauza ca sunt blocat, si am nilerit la o pagina in limba engleza in care am citit urmatoarele: „This message indicates that you’ve been blacklisted from commenting on the site in question, you can contact the website for more information on why you were blocked. Note that while Disqus offers many moderation tools, we do not moderate comments ourselves.
  We are unable to post your comment because your account has been blocked

  If you have additional questions, we’d recommend contacting the moderator or owner of the site in question. They normally have their contact information available on a contact page though this is not a requirement and may vary from site to site.
  Disqus doesn’t moderate”

 3. Grigore Chirtoaca
  Posted 9 martie, 2014 at 2:33 pm | Permalink | Răspunde

  Iata textul comentariilor sterse de timpul, si pentru care am fost blocat:
  „Se creaza impresie ca cei de la „Timpul” ar dori o astfel de desfasurare a evenimentelor. Daca si se va incepe un conflict militar intre Ucraina si Rusia, acesta va fi inceputul celui de-al treilea razboi mondial, si Moldova aflandu-se aproape de epicentrul evenimentelor va avea de suferit enorm.
  Mentinerea trupelor in Crimeea pentru Rusia are o insemnatate enorma pentru existenta ei de mai departe, deoarece imediat ce si-ar retrage ei trupele, acolo vor veni americanii. Retragandu-si fortele din Crimeea Rusia ar avea aceiasi soarta ca Ianucovici, care a tot cedat, si pana la urma a ajuns intr-o situatie mai grava, decat in cazul cand intervenea cu forta si oprea rasturnarea puterii in stat. Si daca scopul rusilor se poate de inteles ca este de aparare a tarii, scopul americanilor este de a distruge Rusia. Dar Rusia nu e Libia, si nu se va da batuta asa cum cred americanii. Istoria trebuie s-o cunoastem. Majoritatea razboaelor impotriva Rusiei se terminau cu acapararea de catre ea a noilor teritorii, asa ca de data aceasta ei ar putea si sa nu se opreasca la Berlin, dar sa ajunga la Lisabona. Dar cei care cred ca vor invinge Rusia, lasa sa-si imagineze ca Rusia in caz de pierdere, isi pot exploada tot arsenalul de bombe atomice din tara lor. Asa ca, indiferent de aceia cine va castiga intr-un posibil razboi dintre Ucraina si Rusia,Moldova va avea doar de pierdut. Si nu doar Moldova, dar majoritatea tarilor europene. Cei care cred ca vor castiga, sunt doar SUA, dar posibil si ei sa fie stersi de pe fata pamantului.”
  „Poti sa arhumentezi de ce socoti ca Rusia a actionat ilegal? Eu am citit argumentele Rusiei, si sunt de acord cu ele, ca actiunile Rusiei sunt absolut legale, spre deosebire de actiunile SUA cand au bombardat Iugoslavia, Iracul, Libia, Siria. Inainte de a lua decizia de a actona in apararea cetatenilor din Crimeea, Rusia s-a asigurat cu cererea presedintelui legal a Ucrainei V. Ianucovici, de a folosi armata ruseasca in apararea cetatenilor ucraineni. Conform constitutiei Ucrainei presedintele tarii poate inceta de asi exercita functiile doar in urmatoarele cazuri: 1. Cererea de a fi eliberat din post; 2. Decesul; 3. Boala in urma careia nu mai poate sa-si exercite functiile; 4. Impicment. Nici un caz nu coincide cu ceia cum s-a procedat in Ucraina, deci a fost o rasturnare armata de putere. Mai ales ca din convorbirea a doi oficiali europeni a iesit la iveala ca lunetistii care au impuscat si in politie si in protestatari au fost unii si aceiasi, si au fost angajati de opozitie. Deaceia Rusia pana in prezent nu recunoaste legalitatea puterii actuale a Ucrainei, si deci il socoate pe Ianucovici ca unica putere legala in Ucraina, deoarece a fost ales de catre popor. Rada tot a fost aleasa de popor, dar multe voturi se fac sub presiune, sunt multe cazuri cand se voteaza cu cartelele electronice luate cu forta de la parlamentarii communisti si a partidului Regiunilor.”

 4. zippo
  Posted 9 martie, 2014 at 5:33 pm | Permalink | Răspunde

  pai nu poate interveni. pentru ca romania sa vrea nu va fi lasata, plus ca nu avem cu ce (citeva tratate internationale si as mai mentiona situatia politica, la putere fiind filonul pro-rus si socialist, presedintele avind puteri limitate si prea multi prosti ce chiar cred ca ‘jos basescu’ reprezinta cea mai tare teza economica ce merita un premiu nobel), alt motiv tine de doctrina nato. si pina nu se rezolva conflictele ‘inghetate’ nu exista intrare in nato sau ue pentru molova, cel mult incurajari ca ‘sunteti pe drumul cel bun’ (unul nu absoarbe situatii conflictuale, chiar fuge de ele ca e defensiv asa de felul sau, iar celalt din motive vizibile ce tin de economie, ca ue s-a ars cu bulgaria si romania ca state nepregatite la aderare).
  plus ca pina acum moldova tipa independenta, stat suveran, limba moloveneasca.. povesti de genul asta.

  • Badan Sergiu
   Posted 9 martie, 2014 at 6:51 pm | Permalink | Răspunde

   Independenta i-a trebuit doar ca sa-i arate un deget Rusiei. Cei care strigau ieri Independentă azi strigă UE și NATO.

 5. zippo
  Posted 11 martie, 2014 at 3:35 pm | Permalink | Răspunde

  „Cei care strigau ieri Independentă azi strigă UE și NATO.”
  pai UE si Nato o recunoaste, Federatia Rusa nu stiu ce recunoaste, dar asta e.
  Ultimul mesaj al sefului nato era ca va saluta neutralitatea in constitutie si.. punct. pentru ca trebuie sa fi al naibi de tare (ca rusia, ca inca isi permite) sa dai cu ‘sictir’ la niste tratate internationale si sa uiti ce ai semnat ieri, ca lume asa te ia in considerare si sa nu zica ca te comporti ca natie ca un adolescent ce ieri tipa ca pina si limba e diferita si acu’ ca stai sa vezi ca de fapt suntem latini si moloveneasca e de fapt romana. deci succes in integrarea in federatie ca inteleg ca occidentul minte si alea, alea.

  @AndersFoghR Feb 10 #NATO understands & respects #Molova’s constitutional neutrality. We hope to see progress in the 5+2 talks on #Transnistria

  • Badan Sergiu
   Posted 11 martie, 2014 at 4:52 pm | Permalink | Răspunde

   Daca sua ne-a batut prieteneste pe umeri, asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la suveranitate si neutralitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: