Isterie antirusească la timpul, și de ce trebuie vizitat orașul Nijnevartovsk

Un jurnalist de la ziarul timpul se revoltă pentru că Air Moldova  a deschis cursă directă spre Nijnevartovsk.

Jurnalistul independent se întreabă:

Ce au pierdut moldovenii acolo, rămâne o enigmă pentru mine.

Și completează:

ne invită la Nijnevartovsk ca să ne plimbăm probabil printre blocurile sovietice de beton, să vizităm cele trei cinematografe din oraș și să facem cunoștință cu drumurile stricate rusești. De parcă nu le-am avea pe ale noastre.

Eu am fost la Nijnevartovsk în 2001, când eram încă copil de clasa 11. Am stat aproape o vară. Tatăl meu conducea filiala din Nijnevartovsk a unei firme producătoare de termopane din Surgut. A stat în Nijnevartovsk aproape 10 ani. La puțin timp și mama a plecat în Nijnevartovsk, și îl înlocuia pe tata atunci când el mergea la măsurări. Din banii câștigați acolo familia mea s-a întreținut. Din banii câștigați la Nijnevartovsk, familia mea a pornit o afacere aici în Moldova, și încearcă să se țină la suprafață.

Vreau să vă spun că nu știu despre cinematografe, pentru că nu le-am vizitat. Lucram și eu de rând cu instalatorii, îi mai ajutam (nu mă pricepeam bine la montat termopane, dar mă descurcam la demontarea ferestrelor vechi). Deci, despre cinematografe nu pot spune nimic. În schimb despre „drumurile stricate rusești”, autorul minte. Drumurile din Nijnevartovsk nu sunt cu nimic mai rele decât drumurile europene, cărora atâta li se închină autorul. Aș vrea să avem și noi asemenea drumuri. Iar șoferii din Nijnevartovsk încă din 2001 opreau la trecerile de pietoni, atunci când la noi, în civilizație, trebuia să te asiguri de câteva ori înainte să treci.

În Nijnevartovsk oamenii pot să meargă la festivalul anual „Nopțile de Samotlor”, dedicat nopților albe. Iarna oamenii se pot plimba prin orașul de gheață, plin cu sculpturi frumoase în gheață și zăpadă. În Nijnevartovsk puteți să vă plimbați pe malul râului Obi, cu un debit impresionant. Puteți călători de-a lungul râului cu feribotul. Puteți călători prin taiga, care mie mi-a plăcut foarte mult (cu excepția țânțarilor și a muștelor mici care sug sânge).

Dar două motive pentru a vizita Nijnevartovskul le bat pe toate. Primul din ele ar fi populația. În Nijnevartovsk vizitatorul poate vedea rușii adevărați. În Moskova rușii reprezintă o minoritate, spre deosebire de Nijnevartovsk. Acolo mi-a fost distrus mitul „rușilor răi, care-i urăsc pe moldoveni”. Oamenii sunt primitori, și nu am avut nicio problemă cu limba rusă stâlcită pe care o vorbeam. Se interesau de Moldova, și aveam o relație bună cu toți. Șovinismul rusesc s-a dovedit a fi un fals. Tot sistemul meu de valori s-a clătinat atunci, eu eram rusofob, cititor de flux, simpatizant al lui Roșca, mă așteptam să văd dușmani, dar am văzut prieteni și oameni deschiși.

Al doilea motiv… În Nijnevartovsk au rămas mulți moldoveni deportați. Se poate de făcut legătură cu ei, de mai trimis literatură în limba română, de ajutat unul pe altul. Că tot se vorbește despre diaspora moldovenească.

Dar de ce să mă aștept ca aceste lucruri să le înțeleagă autorul ziarului timpul? El nu pentru asta primește salariu. Cititorii lui nu asta așteaptă de la el. Un singur lucru însă a spus drept. Aerul siberian e bun, nu mai bun ca cel de la noi, dar poate concura cu aerul din Praga, Viena, Varșovia sau Bratislava.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: