Referendumul din Găgăuzia

Totuși referendumul „anticonstituțional” din găgăuzia a avut loc, iar rezultatele sunt previzibile.

Straniu este că guvernările noastre, ajunse la conducere pe spatele poporului, ba mai spunând din când în când, în batjocură mai mult, „Măria sa alegătorul”, se tem atât de mult de opinia exprimată a poporului.

Dacă ne aducem aminte, în anul 1991 a fost organizat referendumul despre păstrarea URSS. Alegătorii au fost invitați să spună dacă doresc sau nu păstrarea URSS. Se pare – o ocazie unică de a ne manifesta independența și suveranitatea – tot poporul să iasă și să spună un Nu hotărât așa zișilor ocupanți. Dar „reprezentanții poporului” de la Chișinău au boicotat referendumul, pentru că pentru ei, „poporul” înseamnă doar acea parte de popor care a participat la Marea Adunare Națională, 1/6 din oameni. Aceea a fost forma de exprimare, mulțimea care votează legile prin simpla ei prezență.

Anii trecuți a fost o inițiativă de a vedea prin referendum care este părerea oamenilor despre vectorul extern ce trebuie de adoptat. CEC-ul, într-o formă cechistă a invalidat semnăturile, iar la cererea adresată președintelui de a interveni personal, așa zisul președinte a spus:

‘Tema propusă pentru referendum contravine vectorului european al statului nostru, stabilit de cetăţenii cu drept de vot la ultimele alegeri parlamentare şi asumat de actuala coaliţie de guvernare ca un proiect strategic naţional de dezvoltare’, a subliniat preşedintele Timofti într-o declaraţie, prezentată miercuri de purtătorul său de cuvânt.”

http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/145709-Timofti-refuza-sa-initieze-un-referendum-pentru-aderarea-RMoldova-la-uniunea-vamala-RusiaBelarusKazahstan-Corespondenta-Agerpres.html

Vedeți? Se teme. Nimeni nu s-a gândit că lumea a votat pentru triumvirat pentru că au fost uciși doi băieți la 7 aprilie? Chiar, nici nu se știe cine i-a ucis. Nimeni nu s-a gândit că oamenii au votat pentru triumvirat din cauză că au fost manipulați? Că li s-a spus că alegerile au fost falsificate? Printre altele, la o emisiune, Serafim Urecheanu fiind întrebat de ce nu investighează falsificările de la alegerile din 2009, a răspuns: „S-au falsificat. E atât de evident, că nici nu trebuie să demonstrăm. Sau se îndoiește cumva cineva că au fost falsificate?”. Iată așa, exact ca și președintele timofti, de parcă ar fi avut același mentor. Cu alte cuvinte, nimeni nu s-a gandit că dacă poporul a ales triumviratul, asta nu înseamnă că poporul a ales vectorul european, și că astea sunt două chestiuni oarecum separate? Și că vectorul european, fiind o chestiune importantă, trebuie conultat cu poporul, așa cum spune constituția?

Deci, atunci când puterea centrală ignoră total opinia „măriei sale alegătorului”, referendumul din găgăuzia e singura chestie constituțională, pentru că el singur respectă articolul 75 din constituție, care spune:

Articolul 75

Referendumul

(1) Cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sînt supuse referendumului.
(2) Hotărîrile adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican au putere juridică supremă.

http://lex.justice.md/document_rom.php?id=44B9F30E:7AC17731

Faptul că guvernanții se bazează pe rezultatele unui scrutin electoral în a spune că poporul a ales vectorul european este anticonstituțional, pentru că la scrutinul electoral se votează guvernarea, dar despre problemele importante ale societății și statului se votează la referendum.

Acum, despre întrebările din referendum. Prima e clară – îi întreabă pe oameni ce vector vor să aleagă. A doua e mai subtilă. Dacă Republica Moldova își pierde suveranitatea, sunteți de acord să ieșiți din cadrul ei? Nu știu cum alții cred, dar eu zic că dacă Republica își pierde suveranitatea, înseamnă că își pierde și statutul, și constituționalitatea și integritatea, deci nu poate fi anticonstituțională decizia de a te separa de un stat care nu mai există.

În altă ordine de idei, tendința care a apărut recent, de ai numi pe găgăuzi „găgăuți”, nu încearcă deloc să-i convingă pe găgăuzi că ar avea ceva în comun cu poporul moldovenesc. Un lucru vreau să-i atenționez pe guvernanți: poporul nu va merge să-și omoare confrații într-un nou război fraticid. Numai dacă-i veți trimite pe comentatorii voștri de pe unimedia să lupte. Oamenii nu vor să-și dea viața pentru voi, cu atât mai puțin pentru vectorul vostru european. Nu ne ispitiți, și nu ne învrăjbiți.

Printre altele, se adeverește că unul din liderii triumviratului a susținut activ organizarea referendumului din autonomia găgăuză.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: