Ziarul Timpul – batjocură la adresa intelectului

Am dat peste un text pe site-ul ziarului controlat de constantin tănase.

Există manipulări de mai multe feluri. Există manipulări pentru oameni deștepți, dar există și manipulări pentru oamenii proști.Manipulăripe adresate oamenilor deștepți de regulă se bazează pe ceva date reale, doar că conțin anumite nuanțe, sau omit să pomenească despre alte fapte care ar contrazice ideea de bază. Exemplu de manipulare pentru oamenii deștepți e declarația reprezentantului fmi precum că în Moldova a fost înregistrat cea mai mare creștere de pib cumulat din regiune. Acest fapt e adevărat, dar pibul cumulat nu poate spune nimic despre economie de unul singur, și afirmația precum că o ducem bine e trasă de urechi.

Manipulările pentru oamenii proști de regulă nu au nicio structură logică. Și nu fac față niciunei critici științifice. Exemplu este dicționarul moldovenesc român al lui Stati. Nu-i adevărat că manipulările pentru proști sunt scrise întotdeauna de către oameni proști. Dar e adevărat că cei care scriu, îi consideră pe cititori drept idioți.

Iată că și articolul din ziarul timpul e adresat idioților cititori. Se începe articolul pompos – cercetătorii ruși au descoperit că rușii nu au nimic cu slavii. Nu se specifică care cercetători, la ce instituție lucrează, cine-i coordonatorul studiului, cum se numește studiul, în ce revistă științifică au fost publicate rezultatele studiului, etc.

Mergem la surse. Sursele sunt, ah, v-ați așteptat să fie o sursă din rusia, poate site-ul academiei de științe. Dar nu a fost să fie. Sursa e o gazetă la fel de galbenă ca timpul, doar că din Ucraina.

Eu nu voi mai încerca acum să despic mai departe materialul, pentru că orice propoziție și orice cuvânt din el e o insultă gravă la adresa intelectului. Vreau doar să spun un lucru.

Acum 68 ani, știința nazistă, la fel ca și ziarul timpul, îi cataloga pe slavi drept untermeni, oameni inferiori. Ei tot se bazau pe anumite cercetări științifice, pe analiza craniului de slav. Ei tot, ca ziarul timpul, îi numeau pe ruși tataro-mongoli. Dar se pare că Dumnezeu nu a fost de partea lor. Și se prea poate ca ziariștii care au scris acest articol, împreună cu cei care l-au aprobat pentru publicare, să aibă parte de același sfârșit ca și înaintașii lor din germania nazistă. Dacă acest lucru se va întâmpla – atunci vom putea, în bazele datelor empirice, să emitem anumite ipoteze, doar că de această dată – cu adevărat științifice, bazate pe cea mai importantă metodă științifică – observația.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: