Poporul cel grăbit

Americanii spun că timpul înseamnă bani. E firesc într-o țară în care banul stă pe primul loc.

Dar și la noi, unde timpul nu valorează chiar atât de mulți bani, oamenii totuși se grăbesc. De parcă ar fi la întrecere. Se grăbesc să fie primii la ghișeu, sau în rând la doctor, sau la casă la magazin. Născocesc tot felul de tertipuri doar ca să fie primii. În magazine fac calcule, câtă marfă este în coșurile tuturor celor care așteaptă în diferite rânduri. La biroul de pașapoarte trec fără rând, și intră, asigurându-i pe toți că ei au „numa o întrebare”.

La aeroport, oamenii grăbiți stau în rând la poartă cu 30 minute înainte să se deschidă, chiar dacă au biletele cu locurile rezervate. Asta pentru a intra cu 3 minute mai repede decât alții în avion. Iar înainte ca el să se oprească, acești grăbiți așteaptă deja la ieșirea din avion.

Dar la semafoare ce se întâmplă! Pietonii trec pe roșu (dacă nu-i nicio mașină, ori dacă mașinile sunt departe), pentru a economisi efectiv 10 secunde cât ar fi așteptat până la verde.

Șoferii fac viraje periculoase pentru a se poziționa mai în față la semafor, unii chiar trec peste trecerea de pietoni. Să nu care cumva să șovăiești cu 3 secunde mai mult la semafor, că te claxonează cei din spate, iar unii din ei vor să te învețe minte cum să „tarmazești”, trecând în fața ta și frânând brusc, că mai să-l lovești în plin. Și de parcă asta n-ar fi de ajuns, mai repetă procedura de două trei ori.

Dar iată că uneori grăbiților nu le merge. După cum știm din biologie, mutațiile se autolichidează. S-a primit că din URSS, ca dintr-un imperiu al răului,  nouă ne-a rămas rețeaua de cale ferată. Iată că această rețea acționează ca o capcană pentru oamenii grăbiți. Cu trenul nu te pui. Pe el nu poți să-l înveți, și el nu știe de lacrimi. Oamenii grăbiți ignoră lumina semaforului, și cred că ei vor reuși să treacă prin fața trenului, ca să economisească 30 secunde scumpe. Doar că își pierd viața. Nu trec nici câteva luni fără să moară câțiva oameni la trecerile de cale ferată.

Ca să fac o observație. Ori mai înainte nu se scria despre aceste accidente, ori ele au început acum, la 18 ani de la declararea independenței. Când tinerii care s-au născut în libertate au început să primească permise. Acei tineri care încă de copii se înghesuiau la cantina școlii, care va fi primul să primească mâncare.

Nu știu de unde se trage această lipsă de răbdare. Poate că de la sărăcie. Ori poate sărăcia se trage din nerăbdare. Poate că din cauza hoților. Pentru că se știe, că moldovenii fură doar pentru că dacă n-ar fura ei ar fura alții. Așa au fost distruse sovhozurile, furate brigăzile de tractoare, și tot ce ne-a mai rămas de la imperiul răului – pentru că dacă s-a pornit procesul – dacă vrei să mai rămâi cu ceva – trebuie să furi înaintea celorlalți.

Un lucru știu cert – lucrurile se vor schimba, și înspre bine. Altă alternativă nu există. Oamenii vor trebui să se schimbe pentru a supraviețui. Ceilalți – se vor autolichida. Pentru că mutanți sunt ei, nu oamenii normali. Iar natura, contrar opiniei lui Charles Darwin – nu iubește mutațiile.

Reclame

One Comment

  1. adrian grigoriu
    Posted 2 Septembrie, 2013 at 9:48 pm | Permalink | Răspunde

    taer de graba este de la sataer de nesiguranta. Au eliminat toate nivele de suport personal: famiie, comunicate, avere, stat acre acum e dusman, si u ajuns la fundatie, la instinctulde suprvietuire care este activat si este intr-o stare de reactie -nimic preventiv, nu amacirdaa nici un moment gandirii. ciena puca ceva penru acum – soceitea este intr-o panice si astfel pate fi dirijata perfect spre explotare. e mult ai mult de expus. tu merit sa sti caci intelegi.
    ma gasesti pe fb

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: