Aliansul la capăt de drum

După cum observă cei care îmi citesc blogul, eu foarte rar scriu despre bâlciul care are loc în politica moldoenească. Pentru că eu nu comentez teatrul, chiar dacă actorii sunt talentați, și pot să mimeze supărarea, cearta, împăcarea, doar doar privitorul va uita de problemele reale.

Expresia de „pâine și circ” a fost scurtată de așa zișii guvernatori, și acum se rezumă doar la circ. Trei ani de circ – e un record. În fiecare zi ei au reușit să capteze atenția maselor. Unul a spus un cuvânt, altul a promis că vine cu dovezi. Oamenii de rând, în loc să discute lucruri omenești, ei toți când se întâlnesc se dau drept analiști politici. Împărțiți în trei tabere, susținătorii lui filat îl acuză pe plahotniuc și pe ghimpu, susținătorii lui ghimpu îl acuză pe filat, etc. Și cel mai straniu – toți au absoluta încredere că ei au dreptate, și că lupta lor e luptă dreaptă. Paradoxul este că, într-adevăr au dreptate, dar nu în parte, ci toți împreună, atunci când susțin că ceilalți sunt trădători.

Eu demult nu mai urmăresc televizorul, pentru că atunci când vreounul din ei deschide gura, pe mine mă doare burta la auzul atâtor prostii. Cunosc un om inteligent (cel mai inteligent din Moldova în domeniul său), care mi-a zis că el include televizorul, și chiar urmărește emisiunile, doar pentru a vedea până unde poate ajunge prostia omului. Eu nu-s matematician, dar știu cu siguranță că prostia omenească este infinită. Iată de ce televizorul meu stă mai tot timpul deconectat.

Totuși am aflat azi cum că „alianța s-a destrămat”. Nu vă faceți iluzii. A început doar un nou act în circul care trebuie întins 4 ani. Mâine se vor aduna împreună și vor zice că reformatează alianța, și că vor fi anumite schimbări la anumite posturi. Oamenii ăștia nu pot guverna. Singurul lucru pe care-l fac de 3 ani este să fure și să împartă posturile publice între membrii de partid, după un oarecare algoritm secret. Iar când nu poți guverna, nu poți demonstra rezultate. Când nu poți demonstra rezultate – demonstrezi deja ceea ce poți. Și aici trebuie să fii un actor bun, să ai echipă de pr. Sau un clovn bun. De ultimii nu ducem lipsă.

Oamenii mai deșteți înțeleg în ce capcană au băgat țara, și vor să-i voteze pe comuniști înapoi. Logica e proastă. Cum că, dacă înainte era mai bine decât acum, atunci trebuie de întors sistemul de mai înainte. Așa se garantează alternarea puterilor, și iluzia cum că oamenii aleg ceva. De fapt ei se rânduiesc la, cum zicea voronin, țâța puterii. Dacă ar fi un singur partid la putere, fără posibilitatea de a fi răsturnat, și ar fura în aceeași cantitate cum aceștia de-acuma, cu siguranță ar fi sugrumat de popor. Dar așa, oamenilor li se dă ocazia ca odată la 4 ani să-i aleagă pe alții care să-i mulgă, iar peste încă 4 ani, îi vor alege pe precedenții. Asta pentru că memoria omului e scurtă, ca la cal – dacă bate biciul din stânga – trebuie de mers la dreapta. Dacă bate din dreapta – trebuie de mers în stânga. Dacă bate din spate – trebuie de mers mai repede. Niciun cal nu se gândește că bate întotdeauna unul și același om, și că problema ar fi rezolvată, sau cel puțin, ar fi echitată, dacă calul ar răsturna și ar nimici pe cel care ține biciul. Eu voi ieși la vot, și voi vota doar atunci când se va ivi unul care să promită să-i pedepsească pe toți cei care se consideră de neatins. Atâta timp cât partidele merg „spre europa”, și ascultă de „comisia de la veneția” (srl care și-a atribuit dreptul de a ne zice ce constituție e kosher și ce constituție nu-i kosher) și de „cedo” (un srl care îi scoate pe oligarhi de la închisori atunci când aceștia sunt băgați acolo), eu socot că pe acele partide nu trebuie de votat nici în ruptul capului. La mine nu mai lucrează principiul de „a vota răul cel mai mic”. Acum nu-i niciun partid care să mă reprezinte. Eu sunt pentru dictatură – o dictatură populară, cu un singur dictator simplu și responsabil – dar toate partidele de acum sunt democrate. Dacă va apărea ceva pe viitor – doar atunci voi ieși la votare.

Dacă n-ar ieși nimeni la vot, ăștia s-ar simți pe gheață mai subțire, și ar înțelege că nu au suportul nimănui, iar dacă fură – e pe răspunderea lor (da, și vor trebui ca și cum să răspundă odată și odată). Dar așa, ei ies, pentru că știu că dacă data viitoare nu vor fi votați, atunci cealaltă dată cu siguranță vor ajunge iar la putere, pentru că memoria moldovanului e scurtă.

Reclame

4 Comments

 1. Posted 15 februarie, 2013 at 1:28 pm | Permalink | Răspunde

  A innebunit toate mijloacele de (dez)informare din Europa pe tema meteoritului…ba ca au fost 150 de raniti,ba 400 ba 500…fiecare scoate cate o minciuna…tu esti mai aproape de sursa; Care este realitatea??
  Multe salutari si scuze pentru comentariul meu care nu are legatura cu postul de mai sus
  Sam

  • Badan Sergiu
   Posted 16 februarie, 2013 at 9:20 am | Permalink | Răspunde

   numarul jertvelor este ridicat artificial, ca sa argumenteze suma mare de bani pentru reparatii. Daunele au ajuns la 1 miliard de ruble (40 milioane de dolari).
   In conditiile cand conducatorii sunt asa cum sunt, fiecare catastrofa sau cataclism, pentru ei e o sarbatoare si o buna ocazie de asi face pr si a se imbogati.

   • Posted 17 februarie, 2013 at 10:03 am | Permalink

    Video cu meteoritul a fost copiat de foarte multi users de youtube(majoritatea din america latina) si republicat in canale propii dar youtube a pus publicitate la toate…Ma intreb daca cel(i) care au filmat evenimentul li se plateste ceva din publicitatea facuta la medicamente pe munca lor(video)…In aceasta perioada in Spania toate video mai interesante sunt bombardate cu publicitate la medicamente antigripale;
    Multe salutari si multumesc pentru raspuns

   • Badan Sergiu
    Posted 17 februarie, 2013 at 3:06 pm | Permalink

    Din cate cunosc, bani din publicitate pot primi doar utilizatorii care devin parteneri youtube. Acestia sunt autorii de clipuri cu numar mare de vizite.
    Restul utilizatorilor nu primesc nimic pentru filmele lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: