am trecut pe centos ca distribuție de lucru

Am hotărât să trec pe centos.

După ultimul update, opensuse a început să facă probleme. Nu mai lucra sleep-ul. Adica, computerul parcă mergea în sleep, dar ventilatorul continua să se învârtească, și computerul nu-și mai revenea înapoi.

Apoi, a început să nu mai lucreze tasta ] în firefox. Nu am reușit să rezolv problema.

Și computerul se bloca atunci când deschideam mai multe imagini (cred că e problemă de libjpeg, dar e prea stupidă).

Și nu în ultimul rând – gnome-ul. Pe mine mă irită gnome shell-ul. Dezvoltatorii gnome merg pe o altă direcție decât cred eu că-i eficient (gnome2 mă aranja perfect, pe mine și pe mulți alții). Am încercat 7 luni să-i dau o șansă lui gnome3, mai mult lucrând fără shell, în fallback mode (care imita oarecum limitat gnome2). Printre altele, fallback mode a fost scos în ultimele versiuni de gnome3. Eu consider că-i o prostie să ai nevoie de accelerare 3d pentru a folosi desktop-ul.

Nu m-am întors la Ubuntu, pentru că și ei îs frumoși cu Unity al lor, pe care nu am reușit să-l învăț, și pe care tot îl socot ca pe o regresie.

Iată unele cauze pentru care am trecut la CentOS. E singura distribuție pe care o știu care să folosească gnome 2 până în 2017. Practic, după ce rezolvi toate problemele în el, devine distribuția perfectă. Și e întreținut până în 2017. Până atunci sper să se dezvolte suficient Mate, care-i un fork al lui gnome derivat din versiunea 2. Din câte am înțeles, Mate va fi disponibil pe fedora 17, care se lansează în 2 zile (până acum el era disponibil doar în linux mint, care a și pornit proiectul). Ceea ce înseamnă că în 2017, când va apărea centos 7, mate va fi desktopul de bază, iar eu nu voi pierde în productivitate.

Asta dacă nu va fi sfârșitul lumii până atunci.

Reclame

3 Comments

 1. valerian_se
  Posted 14 Ianuarie, 2013 at 10:26 pm | Permalink | Răspunde

  Da …subscriu in totalitate la parerea ta despre Gnome3.Si eu ma lupt de ceva timp cu Gnome3 dar sunt pe cale sa abandonez aceasta lupta pt ca nu-i vad nici un final fericit…
  Pt viitor ma gandesc la un debian pur cu kernel recompilat pe masina proprie cu desktop cinnamon….desi nu stiu destul linux pt a putea optimiza acest fel de desctop.Si pt ca ai acces la mediul rusesc prin cunoasterea limbii poate aduci noutati de la dezvoltatori rusi in privinta X-ului.

  • Badan Sergiu
   Posted 15 Ianuarie, 2013 at 7:28 am | Permalink | Răspunde

   Salut.
   Rușii din câte știu nu au un desktop environment al lor, dar contribuie la cele existente deja.
   Eu nu văd o necesitate de a rebuildui kernelul, cu excepția cazului când ai nevoie de niște module care nu au fost incluse în build-ul distribuției. Când folosești kernelul distribuției, poți ști că vei avea și updaturi din când în când, ceea ce nu se referă și la kernelul compilat, unde singur trebuie să-l updatezi.
   Debian e o alegere bună pentru o distribuție minimalistă pe care să o configurezi după placul tău. Eu am renunțat la Debian atunci când au scos toate driverele proprietare din kernel. Ideea e bună, doar că eu am instalat debian în calculator, iar placa de rețea avea nevoie de driveruri proprietare, pe care le-aș fi luat tot din internet din altă parte și le-aș fi instalat cu disketele (ca în anii 90). Nu-mi place să mă autoflagelez în numele softwareului liber.
   În general, dacă stai pe gânduri ce distribuție sau desktop environment să folosești, recomandarea mea e să folosești ceea ce te face mai performant. Am întâlnit oameni performanți cu opensuse, fedora, ubuntu, debian. Am întâlnit oameni foarte performanți cu Fluxbox, și cu Enlightenment (atât 16 cât și 17). Eu personal sunt performant cu gnome2, cu toate că am încercat sincer și cu xfce, și cu fluxbox, și cu e17, și cu kde (3 și 4. în 3 eram performant).
   Așa că voi rămâne la centos (cu toate că Debian e o opțiune, dar nu viabilă, pentru mine, după cum am spus mai devreme).

   • valerian_se
    Posted 15 Ianuarie, 2013 at 10:14 pm | Permalink

    Compilarea kernelului iti va crea pe masina un kernel doar cu driverele de pe masina pe care se compileaza.Astfel scapi de tot ce nu e folosit pe masina ta.Un kernel generic cu care vine orce distributie are peste 2000 de drivere incluse ca sa poata functiona pe o multitudine de masini pe cand un kernel compilat are 20-30 si o marime mult mai mica.Avantajul e un boot mai rapid si un sistem mult mai curat,mai suplu.
    Cat despre X…… Gnome2 a fost si pt mine potrivit dar acum mi se pare un pic prea clasic mi-as dori ceva elegant simpu dar normal facut pt desktop si nu pt tablete cum e Gnome3.Cand voi avea timp voi incerca E17

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: