De unde cresc urechile reformelor antisociale

Ar fi o prostie să zici că cunoști ceva politică sau istorie a Moldovei fără să citești memorandumurile Republicii Moldova către FMI.
Ai vedea că tot ce fac politicienii este să satisfacă nevoile cămătarilor internaționali.

Iată de exemplu, în 1999, guvernul Sturza se obliga să:
1) privatizeze sectorul energetic;
2) privatizeze marile companii (Moldtelecom, etc., în ciuda mediului de investiții neadecvat);
3) să lichideze fermele de stat și să dea pământul oamenilor.

http://www.imf.md/press/memo29jul99.html

Și de atunci a început așa o muzică! Ori comuniștii, ori democrații, toți cântă aceeași melodie – privatizarea cet-urilor (atunci când cet-urile erau considerate obiective strategice, excluse din schema de privatizare), privatizarea moldtelecomului, etc.
http://www.imf.md/pub-memo.html – vedeți aici toate memorandumurile.

Reforma în educație? În ce constă ea? Deschidem memorandumul din 14 Ianuarie 2010. Citim:
În contextul reformei sistemului educaţional, noi vom optimiza reţeaua de instituţii şcolare, prin reducerea cu patru a numărului şcoli profesionale şi îngheţarea înscrierii la trei colegii pedagogice în 2010 (ce urmează să fie închise în 2012); mai mult ca atât, vom promova consolidarea autonomiei financiare a universităţilor.

În aceste memorandumuri veți vedea de ce nu vă funcționează polițele de asigurare medicală așa cum vreți voi.
http://www.imf.md/press/loi-smefp-jul2010-rom.pdf
Pentru a preveni utilizarea abuzivă a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, până la 31 iulie 2010 vom modifica hotărârea respectivă a guvernului în vederea introducerii unui mecanism, foarte necesar, de supraveghere şi control. În particular, este vorba de un consiliu de medici care să controleze eliberarea certificatelor de boală. Mai mult ca atât, până la 31 decembrie 2010, va fi adoptat un proiect de lege, care ar asigura compatibilitatea mecanismului de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă cu sistemul de stimulare pentru angajaţi şi angajatori, atribuind responsabilitatea        pentru prima zi de concediu de boală angajatului iar a doua zi – angajatorului (criteriu de performanță structural). Legea respectivă va extinde obligaţia de a achita contribuţii sociale către toate persoanele angajate în Moldova, în conformitate cu tratatele bilaterale. Un alt proiect de lege, ce urmează a fi adoptată până la 31 decembrie, 2010, va elimina treptat privilegiile de pensionare timpurie pentru funcţionarii publici, judecători şi procurori, majorând vârsta de pensionare a acestora cu şase luni în fiecare an, până când se va ajunge la vârsta de pensionare obișnuită (criteriu de performanță structural). Toate aceste măsuri vor intra în vigoare imediat după publicarea modificărilor în Monitorul Oficial.

Printre altele, stimați polițiști și ofițeri SIS, dacă sperați că veți ieși la pensie la 35 – 40 ani… Fig vouă. Făceți un calcul să vedeți dacă veți reuși să ajungeți din urmă mașinăria pornită de cei pe care-i slujiți.

Mai departe mai interesant:
http://www.imf.md/press/mefp011212_ROM.pdf
Alte reforme structurale, menite să asigure raţionalizarea utilizării serviciilor de sănătate şi îmbunătăţirea procedurilor de achiziţii publice se vor realiza în termenii prevăzuţi (11 din SMEFP din 24 martie 2011). Mai concret, în 2012 mecanismul de acordare a beneficiilor în legătură cu concediul medical va fi îmbunătăţit în continuare prin sporirea numărului de zile compensate de patron până la 3 zile; va fi introdusă o plată de 20 lei pentru vizitele primare ale pacienţilor neasiguraţi, cu excepţia persoanelor din categoriile cele mai vulnerabile şi a bolnavilor cu boli cronice; iar Agenţia de Achiziţii Publice va …

http://www.imf.md/press/SMEFP_rom.pdf
Bazându-ne pe concluziile și recomandările misiunii recente de asistență tehnică a FMI, vom implementa măsuri de optimizare a cheltuielilor în domeniul ocrotirii sănătății. În particular, începând cu 1 ianuarie 2012 vom introduce o plată de 20 lei pentru asistenţa medicală primară pentru pacienţii neasiguraţi, pentru a le motiva să se includă în sistemul de asigurare medicală. De la 1 ianuarie 2013 vom introduce co-plăți mici pentru fiecare vizită la medic şi la spital (5 lei pentru asistența medicală primară, 10 lei pentru specialiști și 20 lei pentru internările spitalicești) la toate celelalte categorii de pacienți, inclusiv cei care beneficiază în prezent de servicii medicale gratuite. Această politică ne va permite să creștem veniturile și să descurajăm adresările inutile către serviciile medicale, reducând…

Poporul este ultimul care află despre acțiunile aleșilor săi, și de obicei, totul ni se prezintă într-un fel specific, că nu înțelegem nimic. Citiți domnilor memorandumurile.

Nu veți mai avea iluzii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: