Mitologie slavă în tradițiile populare românești

Ieri s-a sărbătorit Crăciunul pe stil nou. Pe stil vechi urmează să se sărbătorească mai târziu.

Dar cine cunoaște etimologia cuvântului Crăciun? Dex-ul ne spune că acest cuvânt vine de la latinescul Creatio. Deh, de la rîm ne tragem – cum ni-i ideologia, așa și etimologia.

Doar că eu am o explicație mult mai simplă. Cărăciun este zeul întunericului la vechii slavi. Se sărbătorea în timpul solstițiului de iarnă. Acest cuvânt nu a putut fi adus de „ocupanții ruși” în 1812, pentru că cuvântul stătea în tradițiile noastre cu mult înainte de venirea lor, și apoi, la ei sărbătoarea deja se chema „Rojdestvo Hristovo” –  Nașterea lui Hristos.

Doar în popoarele slave (Ucraina, Serbia), și la români în primul rând, sărbătoarea Nașterii Domnului se mai numește Crăciun. Cred că falsificatorii istoriei (care zic că de la rîm ne tragem) ar trebui să-și pună scopul să scoată din uz acest cuvânt „țărănesc”, și să numească sărbătoarea la fel ca toată „lumea civilizată”, variante sunt, cristmas sau xmas.

Al doilea (dar nu ultimul) zeu slav în tradițiile populare românești este bădica Troian, prezent în mai toate urăturile. După cum vă dați seama, nu-i vorba aici de poponarul Traian care a genocidat poporul dac, în toate urăturile pe care le citisem în copilărie se zicea clar de Troian și nu Traian (falsificatorii deja schimbă peste tot în Traian în toate urăturile mai nou publicate). Ce-ați zice dacă v-aș spune că slavii au așa un zeu – Troian, care tot era un zeu al iernii.

Reiese dar că strămoșii noștri aveau cel puțin aceeași cultură cu frații lor slavi încă înainte de venirea Creștinismului. Iar faptul că anumiți „patrioți”, care râgâie cuvinte de ură pe forumuri, și-i numesc pe ruși „ocupanți”, „porci”, etc., aceștia cel puțin în concepția strămoșilor noștri nu ar fi altceva decât niște oameni rătăciți, în cel mai bun caz.

E clar că-i greu să privești la lume altfel, după ce toată viața ai trăit amăgit de alții, de oameni intelectuali care au câștigat încrederea ta, care la rândul lor ori ar fi fost amăgiți, ori chiar sunt dușmani în mod conștiincios. Acum oamenii care încearcă să ghicească adevărul, să-l adune din părticele, sau să demonstreze fundația proastă a „adevărului oficial” sunt prigoniți, și numiți cu tot felul de cuvinte rele. Va veni timpul când voalul va fi dat jos, iar voi trebuie să fiți pregătiți să lăsați prejudecățile și să analizați obiectiv faptele ce vă vor fi puse în față.

6 Comments

 1. Posted 12 ianuarie, 2016 at 9:32 pm | Permalink | Răspunde

  Karamzin afirma ca printre stramosii slavilor si imlicit a rusilor s-ar numara si cel putin o parte a triburilor dacice.:-))

 2. BlogR Ikonoklast
  Posted 19 martie, 2017 at 11:02 am | Permalink | Răspunde

  Indiferent de identitatea nesigură a acelui Troian, după dumneata, falsificatori ai istoriei au fost nu doar toţi cronicarii si istoricii începând cu Ureche, participanţi cu toţii la un complot multisecular, dar şi istoricii ţărilor vecine (mai ales polonezi) de la care s-au inspirat şi pe care i-au citat aceştia, nu mai vorbim de călătorii străini în Ţările Române pentru care latinitatea românilor era evidentă. Adevăraţii istorici sunt probabil Boia, Napoleon Săvescu şi Roller (nici măcar Roesler nu se potriveşte aici, căci el nu contesta latinitatea ci continuitatea). Păcat că o discuţie legitimă privind identitatea „Troianului” din folclorul românesc o arunci imediat în derizoriu prin afirmaţii teribiliste.

  • Badan Sergiu
   Posted 19 martie, 2017 at 11:39 pm | Permalink | Răspunde

   Nu toți cronicarii și istoricii, dar majoritatea, da.
   Despre complotul multisecular nu cred.
   Istorii țărilor vecine, mai ales polonezi – da.
   Călătorii străini – cine și cum.
   Napoleon Săvescu – spune unele lucruri interesante, dar amestecă adevăruri cu neadevăruri.

   Eu nu absolutizez spre deosebire de dumneata.

   • BlogR Ikonoklast
    Posted 20 martie, 2017 at 7:12 pm | Permalink

    „(…) falsificatorii istoriei (care zic că de la rîm ne tragem)” – mi se pare că absolutizezi, afirmaţia e pe cât de categorică, pe atât de falsă şi o faci în lipsa documentării.
    În privinţa Troianului situaţia nu este nici pe departe atât de clară cum ţi se pare şi chiar la slavi zeul Troian era asociat împăratului Traian, probabil datorită convieţuirii îndelungate şi pe teritorii întinse (la nordul şi la sudul Dunării, ţinuturi mult mai întinse decât România de azi) cu românii. De asemenea, este o zeitate atestată documentar târziu, numele său mai popular fiind Triglav.
    Localităţile cu numele „Troian” sunt asociate lucrărilor de geniu atribuite romanilor (chiar dacă eronat în Rep. Moldova).
    Troianul din Moldova e in apropiere de „Valul lui Traian” (in realitate se pare că nu e datorat romanilor, dar asa se credea cu secole in urma), la fel Troianul din România – Teleorman (Limes Transalutanus, cu certitudine roman) iar Troyanul bulgăresc este în apropierea trecătorii Troian străbătută de Via Traiana balcanică. Dacă era vorba de un zeu slav, de ce aceste localităţi numite „Troian” sunt situate în apropiere de obiective asociate (fie şi în mod legendar) cu romanii?
    Cât despre ruşi, spre deosebire de majoritatea compatrioţilor, nu am nimic cu ei, iar ura lor se datorează în primul rând unei propagande occidentale neîntrerupte de secole, practic din vremea lui Petru cel Mare. N-are nimic în comun nici măcar cu Basarabia, căci români care se opun unirii cu Rep. Moldova tot urăsc Rusia, deşi logic ar trebui s-o iubească, în măsura în care se opune unirii.
    Dar asta nu înseamnă că trebuie să accept orice falsuri istorice ca suport pentru o atitudine rusofilă sau măcar echilibrată faţă de Rusia.

   • Badan Sergiu
    Posted 22 martie, 2017 at 7:30 am | Permalink

    Basarabia nu a intrat supt ocupația romană.
    Ea nici măcar nu era a dacilor în perioada respectivă.

    Chiar să fi fost, traian nu a trăit suficient de mult după ocupația Daciei ca să fortifice Valul lui Traian și să-l numească în numele său.
    Triglav e zeul cu trei capuri, nu are legătură cu Troian.

    Nu te-ai gîndit că e mai probabil ca omul să fie numit după zeu în loc ca zeul să fie numit după om? Ori traian a fost atît de măreț încît i se închinau ca lui Dumnezeu?

One Trackback

 1. […] cât și slavilor (ruși, ucraineni, bulgari), ceea ce ar indica, pe lângă celelalte dovezi (crăciunul, bădița Troian), că nu suntem chiar atât de diferiți, și că ne tragem din aceeași cultură dacă/tracă. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: