Mitologie slavă în tradițiile populare românești

Ieri s-a sărbătorit Crăciunul pe stil nou. Pe stil vechi urmează să se sărbătorească mai târziu.

Dar cine cunoaște etimologia cuvântului Crăciun? Dex-ul ne spune că acest cuvânt vine de la latinescul Creatio. Deh, de la rîm ne tragem – cum ni-i ideologia, așa și etimologia.

Doar că eu am o explicație mult mai simplă. Cărăciun este zeul întunericului la vechii slavi. Se sărbătorea în timpul solstițiului de iarnă. Acest cuvânt nu a putut fi adus de „ocupanții ruși” în 1812, pentru că cuvântul stătea în tradițiile noastre cu mult înainte de venirea lor, și apoi, la ei sărbătoarea deja se chema „Rojdestvo Hristovo” –  Nașterea lui Hristos.

Doar în popoarele slave (Ucraina, Serbia), și la români în primul rând, sărbătoarea Nașterii Domnului se mai numește Crăciun. Cred că falsificatorii istoriei (care zic că de la rîm ne tragem) ar trebui să-și pună scopul să scoată din uz acest cuvânt „țărănesc”, și să numească sărbătoarea la fel ca toată „lumea civilizată”, variante sunt, cristmas sau xmas.

Al doilea (dar nu ultimul) zeu slav în tradițiile populare românești este bădica Troian, prezent în mai toate urăturile. După cum vă dați seama, nu-i vorba aici de poponarul Traian care a genocidat poporul dac, în toate urăturile pe care le citisem în copilărie se zicea clar de Troian și nu Traian (falsificatorii deja schimbă peste tot în Traian în toate urăturile mai nou publicate). Ce-ați zice dacă v-aș spune că slavii au așa un zeu – Troian, care tot era un zeu al iernii.

Reiese dar că strămoșii noștri aveau cel puțin aceeași cultură cu frații lor slavi încă înainte de venirea Creștinismului. Iar faptul că anumiți „patrioți”, care râgâie cuvinte de ură pe forumuri, și-i numesc pe ruși „ocupanți”, „porci”, etc., aceștia cel puțin în concepția strămoșilor noștri nu ar fi altceva decât niște oameni rătăciți, în cel mai bun caz.

E clar că-i greu să privești la lume altfel, după ce toată viața ai trăit amăgit de alții, de oameni intelectuali care au câștigat încrederea ta, care la rândul lor ori ar fi fost amăgiți, ori chiar sunt dușmani în mod conștiincios. Acum oamenii care încearcă să ghicească adevărul, să-l adune din părticele, sau să demonstreze fundația proastă a „adevărului oficial” sunt prigoniți, și numiți cu tot felul de cuvinte rele. Va veni timpul când voalul va fi dat jos, iar voi trebuie să fiți pregătiți să lăsați prejudecățile și să analizați obiectiv faptele ce vă vor fi puse în față.

Anunțuri

One Trackback

  1. […] cât și slavilor (ruși, ucraineni, bulgari), ceea ce ar indica, pe lângă celelalte dovezi (crăciunul, bădița Troian), că nu suntem chiar atât de diferiți, și că ne tragem din aceeași cultură dacă/tracă. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: