Întâlnirea de la Paris

Președintele Franței, Oldand, s-a întâlnit cu emirul catarului, hamad at-tani în Paris. Tema discuției – dosarul sirian.

Au și ce discuta. Operațiunea de ocupare a Siriei ajunge pe linie moartă. Armata Siriană a obținut experiența de luptă în cea mai complicată formă de luptă – urbană. Având această experiență, ea e în stare să nimicească bandele de teroriști trimiși de occident. Pe de altă parte, catarul așa și nu a reușit să destrame elita siriană cu bani, guvernul sirian funcționând destul de eficient. Iar business-ul sirian nu finanțează rebelii, așa cum făcea cel libian. Asta că unii rebeli mai fac atacuri raider nu intră în calcul.

Europa având problemele ei nu poate finanța în continuare acest război, dar nici nu poate lăsa totul baltă. Pentru că teroriștii din Siria trebuie sau să învingă sau să moară, în caz contrar, ei vor căuta ținte noi, iar Europa e o țintă nu de lepădat. Mai ales dacă teroriștii se vor simți trădați de actualii parteneri, șansele Europei de a lupta cu foștii protejați pe teritoriu propriu cresc. Occidentul împreună cu monarhiile au trimis în Siria întregul potențial terorist din țările arabe (ceea ce se poate vedea din scăderea intensității atacurilor teroriste din aceste țări).

Monarhiile arabe au și ele probleme. Sănătatea regelui saudit se înrăutățește, iar moștenitorul nu are suficientă influență pentru a consolida elita. În catar la fel, sănătatea emirului e deplorabilă din cauza diabetului, și nu-i clar nici acolo cine va fi moștenitor. Pe la sfârșitul toamnei monarhiile peninsulei arabe se pot trezi cu primăvara arabă la ele acasă.

Situația cea mai incomodă e că Europa nu poate ajuta teroriștii mai mult decât îi ajută. Da, ea le dă arme performante, dar armele respective mai trebuiesc știute cum funcționează. Sunt lagăre de pregătire a teroriștilor, dar Assad îi lichidează atât de repede încât ăștia, pentru a menține tempoul sunt nevoiți să trimită noi teroriști care nici nu au reușit să absolvească. Ce folos dacă occidentul le dă teroriștilor tancuri, dacă ei nu le pot folosi, sau nu le pot repara, sau nu există sistem de aprovizionare cu combustibil și amuniție? Pentru a continua cumva lupta, singura metodă e cea veche – de invadare a Siriei cu noi teroriști. Și cum am spus, armata siriană se descurcă tot mai bine cu aceste năvăliri.

Iată de ce e nevoie de această întâlnire între principalul comandatar al agresiunii cu emirul catarului. Trebuie de discutat.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: