Simbolul comunismului

Mă bucur că problemele țării noastre în mare parte sunt rezolvate, a rămas doar de interzis simbolurile comuniste, și deputații pot să meargă la odihnă.

Partidul comuniștilor stă și învață până unde poate merge democrația. Îi va prinde bine, atunci când/dacă va veni singur la putere. Închiderea canalelor tv de opoziție, interzicerea simbolurilor partidelor politice, violarea constituției, promovarea grotescului, toate acestea sunt de fapt valori democratice care se vor întoarce într-o bună zi împotriva celor care acum se bucură. Pentru că se creează precedent.

Să continuăm despre simboluri. Un cunoscut simbolist (Mircea Eliade, dacă nu greșesc) a zis că simbolurile nu mor niciodată. Ele pot căpăta alt sens, dar nu mor. Deputații azi au încercat să ucidă un simbol – și nu-i greu de spus cine va învinge în lupta dintre veșnic și trecător. Uniunea Sovietică a luptat împotriva simbolurilor (creștine, ideologice, etc.), și a pierdut. Profanul întotdeauna pierde în fața sacrului. Era mult mai ușor de dus lupta împotriva comuniștilor ca oameni, decât împotriva simbolurilor comuniștilor. În fine, nu eu le-am sugerat adversarul, iar ei sunt oameni în vârstă, pot și vor răspunde pentru deciziile lor.

Ce urmează? Probabil distrugerea monumentelor –  dacă singur ești în stare să construiești doar catarge, măcar dărâmă ce au construit alții. Filat nu degeaba a mers în georgia, probabil a făcut schimb de experiență cu Saakașvili, care a demolat prin explozie monumentul ostașilor căzuți pentru apărarea patriei (din cauza exploziei au decedat o femeie cu fiica sa). Avem câteva sute de monumente, cam pe câțiva ani înainte de demolat și de produs știri despre demolări. Oricum trebuie umplut timpul cu ceva.

Cât despre popor – el are preocupări mult mai profane decât ideologia guvernanților. Oamenii încearcă să supraviețuiască, oamenii își fac griji de scumpirea pâinii, de secetă. Cu alte cuvinte – plebeime ordinară, care niciodată nu va înțelege prioritatea luptei împotriva comunismului și a simbolurilor sale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: