Moartea fostului prim ministru

Doctorul Al-Bagdadi Al al-Mahmudi, de specialitate – obstetrician-ginecolog, a fost unul din creatorii sistemului de maternități din Libia, și a câștigat în cei 25 ani de lucru, – de la postul de doctor la cel de secretar al Congresului Popular Suprem al Jamahiriei pe probleme de medicină (ministru al sănătății), – porecla de „Bunic al tuturor copiilor”, ceva de genul „Doctor Aibolit”. Pe 5 martie 2006 a devenit primul secretar al CPSJ, adică prim ministru. Beneficiind de o autoritate colosală în țară, dar și în toată Africa, unde trimitea brigăzi de medici libieni, el nu s-a implicat niciodată în politică, și nu a făcut parte din clanul lui Gaddafi, provenind dintr-un trib mic din pustiu. Toată energia și-a dedicat-o dezvoltării sistemului medical gratuit, construcției căii ferate, construcției Marelui Râu făcut de Om.

A răspuns negativ zecilor de cereri din partea CNT „de a trece de partea revoluției”. Cu câteva zile înainte de căderea orașului Tripoli a fost invitat în Tunisia, la negocieri despre posibilitatea rezolvării conflictului, cu Dominic de Vilpen, fost ministru de externe al Franței, care i-a dat garanții că nu i se v-a întâmpla nimic.

Dar la refuzul de a trece de partea CNT, a fost arestat pe 23 august de conducerea din Tunisia, iar domnul Vilpen a zburat acasă, și preferă să nu comenteze deloc acest fapt până în ziua de azi (după asta a devenit cunoscut faptul că pentru această operațiune el a fost angajat de către emirul qatarului, pentru o „sumă care nu va fi făcută publică”).

Imediat după arestul „Bunicului tuturor copiilor”, CNT-ul libian a cerut de la Tunisia să-l extrădeze pe prim-ministrul Jamahiriei, pentru o „judecată dreaptă”, dar dl. al-Mahmudi a implorat militarii tunisieni să nu facă asta. După cum a spus încă atunci apărătorul său, avocatul Mabruk Kurshid, „El imploră ajutor, pentru că se teme pentru viața sa. Din partea conducerii libiene sunt încercări de a influența sistemul judecătoresc tunisian”.

În rezultat, la mijlocul lui septembrie, al-Mahmudi a fost condamnat la șase luni de închisoare pentru trecerea ilegală a graniței libiene-tunisiene. Justiția tunisiană a mai spus că dacă „revoluționarii libieni” vor aduce dovezi ale „crimelor funcționarului”, el va fi extrădat conducerii Libiei neapărat. Nu a venit niciun răspuns din Bengazi, și Curtea Supremă de Apel din Tunisia, analizând condițiile „trecerii ilegale”, a hotărât să anuleze sentința și să-l elibereze pe inculpat.

Cu toate astea, al-Bagdadi a rămas în închisoare – așa după cum s-a exprimat Monsef al-Marzuki, președintele Tunisiei, „la cererea unor înalți funcționari, numele cărora nu trebuie făcut public”, adăugând că „niciodată nu va da ordin de extrădare, neprimind dovezi clare privind crimele fostului prim ministru al Libiei”. Din partea sa, „Bunicul tuturor copiilor”, pe cale orală, în scris și prin avocați, implora să nu fie extrădat la ceea ce el numea „execuție imediată”, afirmând că „CNT nu vrea și nu poate să înfăptuiască un proces de judecată echitabil (asupra sa)”.

Cu toate astea, în dimineața zilei de 24 iunie (2012), doctorul al-Bagdadi a fost extrădat. Așa cum a spus serviciul de presă a lui al-Marzuki, „Guvernul a luat această decizie fără să-l anunțe pe președinte și fără ca el să știe”, iar ministerul justiției Nureddin Buheiri a spus că „partea libiană s-a angajat să facă tot ce-i necesar pentru ca procesul asupra fostului prim ministru să fie echitabil, și fără să-i pricinuiască lui al-Mahmudi suferințe fizice sau morale”.

Păi iată.

După cum anunță Evgeni Larin din Cairo, pe 26 iunie, adica ieri, a devenit oficial faptul că Bagdadi al-Mahmudi e mort. Conform declarației oficiale CNT, fostu prim ministru „a încercat să se sinucidă cu ajutorul unui cuțit, pe care l-a adus în taină din Tunisia ascunzându-l în haină, și a sângerat până la moarte”. Dar conform agențiilor de știri tunisiene și egiptene, „imediat după sosirea sa, extrădatul a fost dus la ședința extraordinară CNT, iar acolo a fost supus torturilor în prezența miniștrilor, de către însuși Abdelhakim Belhadj, comandantul militar al orașului Tripoli”. După starea corpului său, care a fost doar arătat rudelor, nu și predat, democrații pur și simplu l-au tăiat în bucăți pe bătrânul doctor, arzând rănile cu aparatul de sudat. Probabil încercând să afle unde sunt ascunși banii, lucru ce el putea să cunoască, având în vedere poziția sa în Jamahirie.

Președintele Tunisiei deja a declarat că-i „profund indignat”.

Hillary Clinton abia urmează să exclameze „Wow!”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: