Stalin și Biserica Ortodoxă

Scopul acestui articol (sau acestei serii de articole) nu este de a-l îndreptăți pe Stalin. Vreau să dezvălui o minciună care se spune despre el. Minciuna se cheamă „Stalin antihristul”, și vorbește despre ura lui Stalin împotriva Bisericii Creștine.

Toți oamenii care propagă această minciună, și care mă vor critica aici, toți acești oameni nu cunosc obiectul criticii lor. Ei nu au citit niciun discurs de-al lui Stalin. Majoritatea nici nu cunosc faptul că Stalin nu a fost rus.

Prin urmare, pentru mulți va fi o surpriză să afle că Stalin nu a deportat preoții în Siberia. Ba mai mult – în toată perioada comunistă, anume în timpul lui Stalin Biserica s-a bucurat de cele mai multe privilegii.

Nu există niciun citat anticreștin de-al lui Stalin. Dimpotrivă, el a numit literatura ateistă ca fiind „maculatură”.

Pe 16 august 1923 el a emis o circulară în care cerea încetarea închiderii bisericilor ortodoxe și a aresturilor de caracter religios.

În 1937, când se instalau stelele roșii deasupra a două turniri ale Cremlinului, la ordinul lui Stalin au fost salvate de distrugere icoanele care se aflau la intrare. Ele au fost acoperite cu un strat de plasă, gratii și tencuială de 10 cm, și s-au conservat într-o stare perfectă.

Convingându-se de puterea credinței în decursul celui de-al doilea război mondial (Stalin a contribuit la redeschiderea bisericilor), dar văzând și exeplul Bisericii Catolice, care are un singur centru de coordonare, Stalin a planificat desfășurarea celui de-al optulea Sinod Ecumenic. Ultimul Sinod Ecumenic a avut loc în anul 787. La acest sinod urma să se discude despre consolidarea Bisericii Ortodoxe. Imperiul Sovietic urma să devină un Imperiu al Creștinătății. Se duceau tratative cu Biserica din Ierusalim, cu cea din Alexandria, cu Biserica   Sârbă, li s-au propus teritorii în Moscova, Leningrad și Kiev. Se duceau și tratative cu Biserica Coptă, Armeană și Siriană pentru unirea lor cu Biserica Ortodoxă. Planul a eșuat, în mare parte datorită Patriarhiei Greciei.

Nu degeaba la moartea lui Stalin, Patriarhul Alexie, al Moscovei și al Întregii Rusii a publicat într-un necrolog:

Din numele Bisericii Ortodoxe Ruse și din nume propriu aduc sincere și profunde condoleanțe cu ocazia decesului regretatului Iosif Vissarionovici Stalin, marele făuritor de fericire a poporului.

Decesul său constituie o tragedie grea pentru Patria noastră, pentru toate popoarele care sălășuiesc în ea. Decesul său e trăit cu mâhnire de întreaga Biserică Ortodoxă Rusă, care nu va uita niciodată atitudinea lui binevoitoare față de toate nevoile bisericești.

Vom purta pentru totdeauna în inimile noastre amintirea luminoasă despre el. Cu o deosebită și nemărginită iubire, Biserica noastră aduce veșnică pomenire.


Unde am vrut să ajung. Fără îndoială că Stalin se face vinovat de crime oribile. Nu le-a săvârșit el, dar au fost săvârșite ori la ordinul său, ori cu permisiunea lui. Vorbesc despre persecutarea mai multor patrioți (mai mulți generali care au contribuit la victoria din cel de-al doilea război mondial au fost lichidați mai apoi din ordinul lui Stalin). Vorbesc despre organizarea foametei din Moldova – nu cred că a avut loc fără sancțiunea lui Stalin. Vorbesc de deportarea oamenilor – nu au meritat acești oameni să fie duși pe pământuri îndepărtate, iar familiile să fie despărțite forțat. Chiar dacă Stalin și nu a participat direct la aceste crime, totuși ele au avut loc în timpul guvernării sale, și el poartă toată responsabilitatea, pentru că de fapt era un om responsabil. Fac o paralelă cu situația de acum, când populația Moldovei a scăzut cu un milion de oameni, o mulțime de femei se prostituează și își vând organele sau nasc pentru bani, dar nu știi pe cine să-l faci responsabil de situația creată. Ei bine, pentru crimele dintre 1937 – 1956, responsabil e Stalin.

Dar nu-i corect să i se pună în cârcă crime pe care nu le-a săvârșit. Cei care fac asta cu bună știință, săvârșesc un mare păcat, și îl spală pe Stalin de celelalte păcate. Și apoi, chiar pentru ce a săvârșit, e creștinește să-l iertăm, pentru că cu ce-a putut a plătit pe lumea asta, cu ce nu, va plăti pe lumea cealaltă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: