Avioanele lui Marinuță

Am așteptat un pic până să postez acest articol.

Nu pentru că aș fi așteptat mai multă informație, ci pentru că eu nu obișnuiesc în ultima vreme să comentez despre politica Moldovei.

Ministrul Apărării Republicii Moldova, Marinuță, vrea să cumpere 8 avioane și 8 helicoptere pentru survolarea spațiului aerian și interceptarea navelor care încalcă frontierele Republicii Moldova. Prețul estimat este de 240 milioane de dolari.

Nu trebuie să fii baba Vanga ca să-ți dai seama cum va avea loc procurarea avioanelor. Din articolul de mai sus se vede că avioanele nu vor fi de producție rusească, prin urmare vor fi cumpărate de la careva din țările NATO. Și aici nu trebuie să fugi mult după exemple când o avem alături pe România, care a cumpărat anul trecut niște rable pe care americanii se pregăteau deja să le utilizeze. Second Hand. Nu cred că Moldova va achiziționa avioane noi, mai degrabă va cumpăra tot rable americane, țările civilizate trebuind să utilizeze avioanele folosite pentru democratizarea Libiei (fiecare avion are un număr maxim de ore de zbor, avioanele care au participat la genocidul libienilor au efectuat zeci de mii de zboruri).

Tot din articolul de mai sus se vede și pentru ce ne trebuiesc nouă avioanele acestea – pentru a o sfida pe Rusia. Iar aici lucrurile devin mai complicate, pentru că Rusia are mult mai mulți ași în mânecă decât își închipuie mintea strălucită a strategilor moldoveni. E o prostie să cheltui 250 milioane de dolari pentru a sfida pe cineva.

Plus la asta, regiunea transnistreană pretinde și ea că ar avea o oarecare suveranitate, și ar putea avea și ea moftul de ași proteja spațiul aerian lat de 6 kilometri, motiv pentru care va da dovadă de mai multă minte decât blefuitorii moldoveni, și va achiziționa un set de complexe mobile Igla, după care avioanele prooccidentale ale lui Marinuță vor fi nevoite să stea parcate pe jos.

În condițiile moderne niciun stat nu agresează pe alt stat. Mai degrabă poate să vină să „protejeze populația civilă”, dar în așa cazuri nu te mai pot apăra 16 rable, pentru că „ei” instituie ceva ce se numește „no fly zone”, care se transformă în bombardamente masive, după cum am spus: „pentru protejarea populației civile.” Dacă Marinuță chiar vrea să facă din Moldova un stat de care să se teamă să-l atingă cele mai mari puteri, ar fi putut cumpăra complexe s-400 , pentru că costă mai ieftin decât avioanele, și pot ține mai bine dușmanul la distanță. Ar mai putea cumpăra și aruncătoare de grenade antitanc în loc de tancuri, pentru că un om cu un aruncător de grenade poate deveni mai eficient decât un tanc. Iar din banii rămași, ar putea cumpăra patroane soldaților, pentru că un soldat trage 16 gloanțe în decursul serviciului militar (minim după lege).

Dar dacă tot vrea avioane, ar fi bine să repare cele 6 miguri din dotare, că tot 30 milioane pentru reparații costă mai ieftin decît 100 milioane pentru rable noi.

Iar dacă mai rămân bani, ar putea construi case pentru ofițerii din serviciu, sau măcar pentru combatanții care de 20 de ani își caută dreptatea.

Țin să zic aici că eu aveam mai mult respect pentru Ghimpu, acest lucru poate fi văzut din articolele mele precedente. Dar când văd echipa lui – Marinuță, Parlicov, despre alții nu cunosc multe, îmi vine un dezgust, și-s un pic dezamăgit. N-aș fi scris acest articol dacă era vorba de alt om – de la ei nici nu am avut așteptări.

One Comment

 1. Posted 21 martie, 2012 at 9:10 am | Permalink | Răspunde

  …Voi, care aţi scos din Ţară avioane şi ţigări,
  Voi, ce de-aţi putea aţi vinde chiar şi stelele din cer…
  Chiar ne credeți proști cu totul, de voiți a cumpăra
  Avioane pentru țara ce nu are ce mânca???!!!
  Cine naiba să ne-atace pe cei mai săraci din lume
  Cu limbă moldovenească, oligarhi și… fără drumuri???!!!
  Nu vi-i clar, că de la Nistru ne păzește Ucraina,
  De la Prut, spre noi, încoace – dulcea Patrie Română?
  Ce e spațiul nautic, știe oare marinuța
  Sau are vreun vis din cartea lui Vangheli cu Guguța?!!
  Țara cu bătrâni ce-ngheață chiar se cere apărată
  Doar de ciori și lupi și ghimpuri și de pulinici filate.
  Țara cea din care fuge toată lumea în tăcere,
  Să mai aibă, ea, nevoie de-acolo, elicoptere…
  … Iar aceste milioane prevăzute la buget
  Sunt nu pentru avioane – pentru furturi la pachet!
  Ia vedeți, prin partajare cine ține apărarea…
  V-ați convins că Mișa Ghimpu… tancul el demult îl are
  Și mai vrea și avioane, și mai vrea elicoptere
  Și mai vrea să curgă banii pentru toți nepoții țării…
  Cine oare ne promise că vom fi în Europa,
  Alianța Integrării sau vre-o una interlopă?
  N-au în NATO avioane, nu ajung elicoptere
  Să mai dăm din sărăcie – asta credeți că se cere?!!!
  Noi, o țară neutrală, o Elveție prin Lege,
  De trei ani ne rupem fundul președinte a alege.

  De câți ani va fi nevoie ca să ridicăm în aer
  Escadrile cumpărate de miniștrii unor fraieri?!!

One Trackback

 1. By [PR] Poezie despre avioane « Badan Blog on 24 martie, 2012 at 8:45 am

  […] hotărât să scot într-un articol poezia trimisă de stimatul Osoianu. …Voi, care aţi scos din Ţară avioane şi ţigări, Voi, ce […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: