Traian a dispus ca Decebal să fie schingiuit. Degetul în sus înseamnă moartea.

Azi voi desface mitul despre moartea lui Decebal. La istorie ni s-a spus, că din spusele romanilor desenate în relief pe Columna Traian (din declarațiile acuzaților), Decebal ar fi fost grațiat, dar s-a sinucis.

Ca dovadă ni se prezintă relieful cu pricina. Traian ține degetul mare în sus, adică, OK!

Dar în Roma Antică, degetul în sus sau în jos (pollice verso) însemna moartea gladiatorului – era un semn de dezaprobare, însemnând moartea, și simbolizând sabia dezgolită. Semn al aprobării era pumnul, sau degetul mare apăsat pe degetul arătător, simboluri ale sabiei în teacă.

http://penelope.uchicago.edu/~grout/encyclopaedia_romana/gladiators/polliceverso.html

http://ancienthistory.about.com/od/games/a/thumbsup.htm

http://ancienthistory.about.com/library/dailyquiz/blq070331.htm

Cu alte cuvinte, Traian a îndemnat ca Decebal să fie schingiuit, iar el a preferat să se sinucidă. Dacă era Traian cu inima atât de mare, nu ucidea toată partea bărbătească din ținuturile ocupate.

Ați priceput?

 

UPD. Pentru acei din voi care se mai laudă cu faptul că „bărbații romani se căsătoreau cu femeile dace”, vă arăt o ilustrație, cam în ce fel aveau loc aceste căsătorii mixte. Rebelii libieni, cu susținerea occidentului vostru, și a tuturor minților voastre luminate, ne arată cum are loc o „căsătorie” între oamenii civilizați și barbarii ocupați.

Reclame

9 Comments

 1. Poll
  Posted 12 februarie, 2012 at 11:52 am | Permalink | Răspunde

  Citeste ultimele 2 versuri:
  http://www.versuri.ro/versuri/hldm_nicolae+furdui+iancu+noi+suntem+romani.html

 2. Posted 5 octombrie, 2012 at 6:52 am | Permalink | Răspunde

  Decebal nu s-a sinucis: scena de pe columna arata in spatele lui Decebal un soldat cu pumnalul scos. El a fost ucis miseleste in timp ce se lupta cu cativa urmaritori. Pot sa-ti spun din surse sigure ca Decebal era socotit unul dintre cei mai de temut razboinici ai vremii, instruit, foarte robust, inalt 9cam 190cm) si netemator de moarte datorita credintei in Zamolxe la care stia ca se duce daca va muri in lupta. Traian a mistificat lasitatea soldatilor sai si moartea unui erou ca sa poata nimici mai lesne rezistenta dacilor.Asa cum se procedeaza si astazi: nimicesti un popor numai distrugandu-i spiritul mai intai de toate.

 3. Posted 5 octombrie, 2012 at 9:40 am | Permalink | Răspunde

  A, iar scena in care Decebal se lupta cu urmaritrii sai a disparut de pe columna, au ramas doar pozele!!! A fost rasa aceasta scena iscand pesemne prea multe discutii in ultimul timp: ca sa nu iasa ‘marele’ Traian discreditat postmortem, sa ramana Decebal umilit!

  • Badan Sergiu
   Posted 5 octombrie, 2012 at 2:23 pm | Permalink | Răspunde

   Decebal, dar și toți dacii care au mai rămas. Recunoaște că-i umilitor să zici că te tragi din daci și din romani. E o insultă adusă strămoșilor noștri. Mă întreb dacă numele națiunii nu-i și el umilitor.

   • Posted 5 octombrie, 2012 at 5:22 pm | Permalink

    nu e umilitor pentru ca stim adevarul! Pe de alta parte, in Biblie scrie: ‘Cine se umileste nu e umilit”
    A, ca sunt unii interesati sa ne culpabilizam si sa ne inrobeasca prin asta…stim si asta.Unde-i adevar in cunostinte si spirit treaz nu incape subjugare. Astia care nu conduc ma inspaimanta…ca a tunat si i-a adunat!
    Eu sunt mandra de Decebal! Sunt mandra ca m-am nascut intr-o tara pe care vor sa o cotropeassca multi, sunt amarata, nu umilita , ca nu stim sa scapam de gunoaie!

 4. viorel
  Posted 1 octombrie, 2013 at 6:51 am | Permalink | Răspunde

  Cum bine vedeti la multi le-a curs mucii dupa tara noastra.Astazi multi ne fac cu ou si otel,oare de ce?va spun eu ,ii minca invidia si ca nu ne pot nimici,desfiinta si le este frica de noi.Da ,frica ca si-au dat seama ca orice s-ar intimpla noi supravietuim,sintem puternici,si reusim pina la urma.Sintem un popor mindru,cu o tara bogata neam genetic de oameni frumosi,cu cele mai frumoase femei din lume,cu cele mai frumoase traditii,oameni destepti si de omenie.Uitati-va le ce-i care vin in tara noastra…..uita sa mai plece de unde au venit si nu intimplator.Ce gasesc ei la noi nu au mai vazut,nu mai pleaca ,ramin .V-ati gindit oare vreodata la acest amanunt? probabil ca nu. Sa fim mindri pe buna dreptate de obirsia noastra,nu va complexati in fata nici carei natii,invatati sa fi-ti patrioti voi si copii vostri si nu va temeti de nimic,vom izbindi din nou.Faptul ca existam inca, este dovada ca Dumnezeu este cu noi si a fost dintotdeauna,. Viorel Chis B.C-Canada. alexchis@shaw.ca.

 5. Andrei
  Posted 6 ianuarie, 2016 at 8:11 pm | Permalink | Răspunde

  Traiasca Dacia Libera !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: