URSS, UE și religia

URSS este acuzată că ar fi promovat ateismul. E acuzată pe dreptate, pentru că așa a și fost. În școli se preda ateismul științific, multe biserici au fost transformate în săli sportive, depozite, aziluri, unii preoți au fost persecutați. Cine sărbătorea hramurile era umilit. Despre bunicul meu au scris o poezie în „Plaiu Orheian” – despre „Badan care a plecat la hram”. Aceste lucruri sunt condamnabile și nu au nicio scuză.

URSS s-a prăbușit și oamenii au răsuflat ușurați – în sfârșit se poate de dus la biserică fără a te ascunde. Dar ce vine în loc? Uniunea Europeană? E drept, în UE se respectă dreptul la religie. Asta-i bine. Dar se respectă dreptul la toate religiile, ceea ce tot îi bine, parcă. Problema apare atunci când religia ortodoxă deranjează alte religii, și conform birocraților din UE, aceasta deranjează. Ca să înțelegeți șmecheria: în școli sunt interzise icoanele, pentru că ar deranja pe necreștini și atei. Sau se interzice purtarea crucilor, pentru că ar răni sentimentele celor de alte religii. Frumos, trebuie să recunosc – e genial – să interzici o practică făcând trimitere la drepturile unor grupuri inexistente sau foarte mici.

În URSS poziția statului era una categorică – Dumnezeu nu există. Acest NU, după Milton Ericson, intră în mințile oamenilor ca DA. Poziția oamenilor mai slabi de fire de atunci: „dacă Dumnezeu nu există, nu are rost să-l urăsc. Dacă există – atunci nu are rost să-l supăr.”

Acum poziția statului e alta – una batjocoritoare: „Dumnezeu există. Și Allah există, și Moș Crăciun, și Mr. Hankey, și Făt Frumos – toți există în aceeași măsură, și trebuie de respectat drepturile persoanelor care cred în aceste ființe.” Ei nu neagă – ei ridiculizează – și prin asta sunt mai profesioniști decât comuniștii. În mai puțin de 10 ani au reușit ceea ce comuniștii nu au putut face în 70 ani. Iar scopurile statului proeuropean și a celui comunist, cel puțin în această privință – nu diferă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: