[LIBIA] Situația din Libia în 26 08 2011

În primul rând, rebelii au pierdut controlul asupra orașului Benghazi, care mai devreme era considerat capitala rebelilor. Încă nu-i clar cine deține controlul asupra Benghazi-ului, cel mai probabil că triburile Obeidi și Warfalla, care sunt cele mai numeroase triburi din zonă pe de o parte, și islamiștii radicali din Al Quaeda Magribului Islamic (AQIM) pe de altă parte.

Consiliul Național de tranziție a fugin în Misrata, unde e păzit de trupe NATO. Zice că va merge la Tripoli, dar mai încolo. Ceea ce înseamnă că Tripoli nu-i sub controlul rebelilor.

În al doilea rând, Colonelul a ținut un discurs istoric la radio. Poate fi interpretat ca testament politic, dar sper să nu fie cazul degrabă. De data aceasta s-a adresat nu poporului Libiei, ci popoarelor lumii. Îl voi traduce cum voi găsi timp liber. Curioșii pot găsi o traducere în limba rusă aici. Traducerea în engleză o găsiți aici.

Tripoli e încă disputat. Și va fi încă bine disputat. Magazinele sunt închise, oamenii nu ies în stradă ca să nu fie uciși de forțele NATO. E interesant de observat că în toate filmulețele cu rebelii din Tripoli nu se văd oameni obișnuiți. Pe străzi hoinăresc doar rebelii înarmați până în dinți. Se vede că lor le lipsește suportul populației. NATO va trebui să ucidă vreo jumate de milion de oameni ca să-i facă mai ascultători. Totul se va face în limitele rezoluției, și exclusiv pentru protejarea populației civile.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: