E roșu din nou în Moldova

Din câte se vede, Dorin Chirtoacă a pierdut lupta pentru capitală. El a fost cel mai rece la aflarea rezultatelor exit poll, pentru că experiența arată că de cele mai multe ori ele dau greș, nu în folosul „forțelor democratice”.

Comuniștii au și majoritate în CMC, dar și în consiliile municipale ale celor mai importante orașe din Moldova. Se poate spune că pe plan local, Moldova se înroșește, pentru că în țară rezultatele nu diferă prea mult de cele din capitală. După părerea mea, oamenii au votat în acest fel nu atât din cauza performanței modeste ale „forțelor democratice”, cât din cauza decepției – ei aveau așteptări mai mari atunci când în 2009 au votat alianța. Așteptau să se facă dreptate în cazul 9 aprilie, așteptau să iasă la iveală actele de corupție a comuniștilor, și în sfârșit așteptau o guvernare competenta, mărirea salariilor dacă nu micșorarea prețurilor. În toate aceste domenii guvernanții nu s-au grăbit să acționeze. În schimb am fost serviți cu declarații picante, rezolvarea relațiilor dintre membrii alianței, contestarea meritelor pentru anumite realizări, legi nepopulare și inutile, etc.

Se mai adaugă aici și factorul urii dintre membrii alianței. Unii fani PLDM mai degrabă ar vota un comunist decât pe Dorin Chirtoacă, așa cum unii fani PL ar fi votat mai degrabă un comunist decât pe Bodiu de la PLDM.

E o lecție, cum se zice, de democrație pentru Moldova.

PS. Eu nu mă bucur, doar constat faptul. La urma urmei, un șut în fund înseamnă un pas înainte.

PPS. Cel mai probabil, în Chișinău va fi și al doilea tur. Nu degeaba se numără atât de greu buletinele de vot. În SUA, când a trebuit să câștige G. W. Bush, buletinele s-au numărat în jur de 3 luni.

Reclame

One Trackback

  1. By Ma bucur că am greșit « Badan Blog on 6 Iunie, 2011 at 9:44 pm

    […] acest articol am spus că moldova e roșie din nou în urma alegerilor […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: