[FOTO] Imagini înfiorătoare din Libia

Poze din teatrul de război din Libia

Presa ne tot arată reportaje de la tragicele evenimente din Libia. Hai să aruncăm o privire la aceste poze, de pe așa zisul câmp de luptă.

Acesta este un atac al aviației lui Gaddafi asupra revoluționarilor. Se crează impresia că explozia ori e înscenată, ori pilotul dinadins a aruncat bomba la o distanță mai mare. Atrageți atenția la oamenii de pe stradă, care merg în picioare fără nicio emoție. Dacă ar fi fost atacați în realitate, mulți din ei, probabil chiar și fotograful nu ar mai fi supraviețuit. E greu de imaginat că niște oameni care au căzut sub un atac aviatic s-ar comporta în acest fel, de parcă s-ar plimba prin parc.

Iar acesta este un punct antiaerian al revoluționarilor – oamenii se plimbă liniștiți pe cîmp deschis. Câți din ei ar rămâne în viață dacă ar avea loc un atac aviatic adevărat?

Iar aici un partizan demonstrează metode acrobatice de luptă împotriva aviației libiene (poza desigur că e trucată, actorii caută intens un avion pe cer, dar se uită cu totul în altă parte decât e îndreptată țeava armei actorului principal).

Altă poză – o coloană de revoluționari pe trasă, de undeva se ridică fum negru. Comentariul fotografului BBC: Gaddafi a lansat un atac aerian asupra Binjabad, unde au loc bătălii crâncene. Ce ar fi fost cu această coloană în rezultatul unui atac real din aer, vă puteți imagina și singuri:

Chiar dacă au loc bătălii crâncene, nu sunt imagini cu răniți. Morți sunt, musulmanii îi îmnormântează în acceeași zi, dar puteau oare mulțimea de jurnaliști să facă poze și cu răniții din acest război? Iată cum îl duc pe un rănit, care din tot sufletul încearcă să arate ca o jertvă a lui Gaddafi (atrageți atenția la camerele video din stânga – șacalii britanici sunt tot timpul pregătiți).

De fapt răniți totuși sunt, dar foarte puțini. Din cauza acestui deficit, acest om a devenit un star adevărat. Fotografii europeni îl însoțesc de la locul accidentului de pe „front” până la spital:

Încă nu-i clar unde a fost rănit. Sunt și morți. Iată în sicriu stă cineva. Comentariul jurnalistului: acesta e un revoluționar ucis de Gaddafi:

Încă o poză înscenată a luptei bateriilor antiaeriene ale revoluționarilor cu aviația lui Gaddafi:

Bal mascat:

Unul din eroii reportajelor jurnaliștilor occidentali (apare în mai mult de 20 fotografii):

Copiii se joacă pe tancurile cucerite de revoluționari.

În ce țintește acest om, și pentru ce? Judecând după figurile relaxate din jurul lui, înțelegem că el a fost rugat de jurnaliști să împuște pentru poză:

Urmează o poză de pe prima linie a frontului – orașul Banjavad. Acolo merg bătălii sângeroase cu adepții lui Gaddafi. Un revoluționar chiar s-a culcat pe asfalt de emoție. Mașinile sau grămădit în mijlocul șoselei, revoluționarii neînfricați se plimbă de colo colo, ajutorul regizorului se plimbă și el, întorcându-se cu spatele la front. În spate niște oameni fug nu știu unde, iar oamenii din stânga nu se grăbesc nicăieri.

Desigur, nu se poate spune că în Libia nu au loc lupte. Războiul poate fi simulat, mai ales dacă dai prea multe arme oamenilor, unii din ei le aplică. Iată cum revoluționarii împușcă nu se știe încotro dintr-o instalație de rachete (șaitan-mașina):

Iată ce a rămas dintr-un avion SU 24 din aviația Libiei.

Dar iată și luptele crâncene – se împușcă din mitralieră de calibru mare, undeva în orizont, nu departe stau niște revoluționari plictisiți la o țigară (în schimb poza e frumoasă):

Un revoluționar cu o instalație pământ-aer, caută o țintă pe cer. Poza e făcută de un jurnalist francez, care după asta a fost rănit de un glonte în picior (probabil din cauza neglijenței revoluționarilor în mânuirea armei):

Puțină propagandă frumoasă (Wacht am Rhein – pază pe Rein, în varianta libiană):

6 Comments

 1. Posted 10 martie, 2011 at 3:30 pm | Permalink | Răspunde

  am să le preiau și eu, dacă nu vă deranjează. mulțumesc.

  • Badan Sergiu
   Posted 11 martie, 2011 at 1:31 pm | Permalink | Răspunde

   Nu deranjeaza nimic. Multumesc.

   • Laurentiu Radulescu
    Posted 25 august, 2011 at 12:44 pm | Permalink

    A fost vreunul din cei care comenteaza fotografiile intr-o tara araba, in plin conflict? Nu contest ca nu este si un razboi media, dar oamenii din prima poza nu se plimba pe strada, barbatii din planul doi nu fumeaza, si ar mai fi cateva exemple.

   • Badan Sergiu
    Posted 25 august, 2011 at 1:45 pm | Permalink

    Uneori mi-am permis să exagerez, dar fără a schimba sensul.
    Când am zis că fumează, am avut în vedere că stau prea liniștiți pentru împrejurările descrise de fotograf. Poate nu fumau, dar povesteau bancuri.

    Nu cred că poza cu comentariul „Bal mascat” ar ilustra ceea ce numești tu „plin conflict într-o țară arabă”.

 2. manya csaba
  Posted 20 martie, 2011 at 7:19 am | Permalink | Răspunde

  material foarte bun fotografii foarte graitoare

 3. manya csaba
  Posted 20 martie, 2011 at 7:20 am | Permalink | Răspunde

  astept fotografii si mai recente cu stima

8 Trackbacks

 1. By minciuna libiană « lumea răzvrătiţilor on 10 martie, 2011 at 4:04 pm

  […] blogul domnului Badan (sper că e scris bine), am găsit un material extrem de lămuritor despre această mascarasdă. […]

 2. […] mulţumirile datorate lui Sergiu Bădan pentru semnalare, iată-le – ce simplu e să îi vezi pe mincinoşi, dacă gândeşti un […]

 3. […] Așa arată rebeliunea pentru care SUA/NATO bombartează Libia deja de două săptămâni. Eu am scris despre asta în articolul https://badan.wordpress.com/2011/03/10/foto-imagini-infioratoare-din-libia/ […]

 4. […] Ca o continuare logică la articolul https://badan.wordpress.com/2011/03/10/foto-imagini-infioratoare-din-libia/ […]

 5. […] mulţumirile datorate lui Sergiu Bădan pentru semnalare, iată-le – ce simplu e să îi vezi pe mincinoşi, dacă gândeşti un […]

 6. […] https://badan.wordpress.com/2011/03/10/foto-imagini-infioratoare-din-libia/ […]

 7. […] populația pașnică”, ci din contra, o omoară. Ei nu susțin „rebelii” pentru că nu există „rebeli”. Există doar o grămăjoară de marionete care joacă rolul de plebeime. Și există poporul, care […]

 8. By Cum înscenează CIA o revoluţie | on 8 octombrie, 2013 at 5:14 pm

  […] al propagandei pe care ar trebui să o recunoaştem ca ceea ce este. Cu mulţumirile datorate lui Sergiu Bădan pentru semnalare, iată-le – ce simplu e să îi vezi pe mincinoşi, dacă gândeşti un […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: