Marea ecuaţie a lui Filat

Chiar dacă aparent PLDM a câştigat alegerile, situaţia lui Filat nu-i deloc de invidiat.

Acest om are aspiraţii de a fi preşedinte, asta nu-i condamnabil. Dar iată cum va ajunge preşedinte?

Există doar două proceduri rapide:

1. E ales ca preşedinte de 61 deputaţi (cum nu i s-a primit lui Lupu).

2. E ales preşedinte al parlamentului, şi după două încercări nereuşite de alegere a preşedintelui ţării să devină preşedinte interimar.

Desigur prima metodă ar fi mai bună pentru el, dar a doua mai sigură. Acum va trebui să împartă funcţiile cu colegii de alianţă, dar nu-şi va putea lua lui toate funcţiile – şi de prim ministru şi de preşedinte al parlamentului şi de candidat din partea alianţei pentru postul de preşedinte.

Dacă mergem după primul scenariu, Filat ar fi candidatul pentru preşedinte din partea alianţei iar preşedinte al parlamentului ar fi tot cineva din PLDM (poate chiar Tănase). Nu se ştie dacă Filat ar întruni 61 voturi, chiar dacă cineva din PCRM ar vota pentru el, cineva din deputaţii din alianţă ar putea să nu voteze (poate chiar Tănase), iar lui Filat să i se deie postul de prim ministru. Asta l-ar enerva la culme pe Filat, care nu numai odată a spus că el nu vrea, şi nu a vrut niciodată să fie prim ministru.

Dacă am merge după al doilea scenariu, Filat şi-ar lua postul de preşedinte al parlamentului, iar în calitate de candidat din partea alianţei pentru funcţia de preşedinte al ţării să-l împingă pe altcineva. În acest caz, nu poate fi vorba de Tănase, aici trebuie să joci cu figuri pe care poţi să le jertveşti pentru situaţia când nu va acumula niciun vot. Ar putea opta sau pentru un personaj jertvă, necarismatic şi neinteresant sau pentru un membru din alianţă, pentru a arăta demonstrativ că „he, eu vă respect foarte mult, uitaţi ce post vă dau pe degeaba”.

Dar aici există pericolul ca acest candidat să fie votat de comunişti, care dintr-odată să devină preocupaţi de viitorul republicii moldova, şi gata să jertvească câteva voturi, cu scopul evitării unor alegeri repetate sau a unei crize politice, pe care Partidul Comuniştilor nu le doresc nicicum.

În acest caz, Filat ar rămâne preşedinte al parlamentului, nevăzut şi neauzit de nimeni, iar ratingul partidului ar scădea până la următoarele alegeri (mai ales dacă personajul jertvă ales va fi cu totul necarisatic şi neinteresant).

Cel mai simplu şi mai garantat post bun este cel de prim ministru, dar lui Filat nu-i place acest post.

Cum va reuşi marele gânditor să rezolve această ecuaţie?

2 Comments

 1. Monica
  Posted 4 decembrie, 2010 at 6:25 am | Permalink | Răspunde

  Salut,
  Ma poti ajuta si pe mine te rog cu o mica indrumare? ::)) nu sunt o specialista in computere si doresc sa copiez un film de pe dvd in computerul personal si nu reusesc. Am incercat cu NERO insa fara succes. Am incercat cu clik dreapta, copy si paste insa mi-a copia fara audio……
  Te rog daca ma poti indruma, mi-ai fi de mare ajutor.
  Multumesc,
  Monica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: