Autenticitatea documentelor de pe Wikileaks

Ieri a publicat despre documentele secrete de pe wikileaks.org despre Moldova şi România. Însă am uitat să adaug cel mai important – nu le consideraţi drept sursă de adevăr. Chiar dacă documentele sunt autentice, adică în forma în care au fost scrisă, asta nu înseamnă că inforaţia conţinută în ele este autentică.

Traceţi concluzii obiective din lecturarea lor, nu subiective.

De exemplu, ieri a făcut senzaţie ştirea cum că Voronin a încercat să-l mituiască pe Lupu pentru ca acesta să se unească cu comuniştii – http://www.timpul.md/articol/%28document%29-voronin-a-incercat-sa-l-cumpere-pe-lupu-cu-10-mln-%24-18275.html

Toate instituţiile de presă au luat acest document ca pe ceva garantat, drept 100%, ca pe o hotărâre judecătorească, ca pe o dovadă incontestabilă despre faptul că Voronin a încercat să-l cumpere pe Lupu.

Noi însă trebuie să supunem documentul unei analize critice, şi să separăm ceea ce este fapt de ceea ce este subiectiv:

1. Încă nu se cunoaşte dacă acest document în genere a apărut pe Wikileaks. Eu nu am fost în stare să-l găsesc, şi nicio instituţie de presă nu face referire directă la wikileaks, ci ba la Guardian, ba la alte trusturi de presă. Putem socoti pentru început că wikileaks vinde cele mai interesante subiecte instituţiilor de presă înainte de a le publica la ei. Până nu va apărea documentul pe Wikileaks, şi nu voi putea da legătură spre el, autenticitatea documentului nu este confirmată. Dacă documentul nu-i autentic, nici concluziile de mai jos nu vor fi.

2. Voronin l-a chemat pe Lupu la Codriţa. Dacă chiar documentul este autentic, nu avem probe pentru faptul că Lupu ar fi plecat la Codriţa pe 7 septembrie 2009. Aceasta este doar afirmaţia ambasadorului american, care spune că a vorbit cu Lupu, şi ce i-ar fi povestit Lupu. Această afirmaţie nu este un fapt.

3. Voronin i-a propus lui Lupu 10 milioane. Nu-i fapt, este o povestire. Chiar dacă Lupu ar fi fost la o întâlnire secretă cu Voronin, el ar fi putut blufa cu ambasadorul acela, pentru ai creşte respectul faţă de persoana sa. Adică, „uite, mi s-a oferit 10 milioane, şi eu am refuzat.” Acest lucru nu este un fapt.

4. Ambasada americană de la Chişinău are un comportament dubios. Documentul este scris sub formă de raport în stil KGBist, de parcă ambasada ar fi o agenţie de spionaj. Acesta este un fapt.

5. Lupu se comportă dubios. Chiar dacă ar fi fost chemat la Voronin, nu înţeleg de ce s-ar grăbi să meargă imediat, a doua zi la ambasadorul SUA şi să povestească cu lux de amănunte despre tot. De parcă ar fi un informator ordinar. Următorul fragment e de-a dreptul comic:

Lupu a spus că Voronin l-a întrebat dacă alte persoane, cum ar fi ambasadorul SUA, fac presiuni asupra lui şi a răspuns că nu este cazul.

Adică, asta a spus Lupu, care s-a grăbit să se întâlnească cu ambasadorul sua imediat după discuţia cu Voronin, pentru a „doloji polojenia”.

6. Informaţia din document este dubioasă. Pe 7 septembrie 2009 Voronin nu putea negocia funcţia de preşedinte al parlamentului, pentru că preşedinte al parlamentului era deja Mihai Ghimpu. E drept că preşedintele parlamentului poate fi demis, dar pentru aceasta e nevoie de votul a 2/3 din deputaţi, adică de 66 voturi. Comuniştii cu democraţii nu întruneau acest număr de voturi (în schimb era exact cât ar fi întrunit PLDM cu PCRM). Acesta este un fapt.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: