Părinte Filat, vă rugăm, un răspuns mai complet.

Părintele Filat ne povesteşte de ce a blestemat Domnul nostru Iisus smochinul. Doar că postul pare neinspirat, oleacă sec, şi nu am văzut un răspuns bine pus la punct, care să mă satisfacă.

Pe lângă asta, părintele Filat, a folosit un citat după Matei, pe când posibil era mai potrivit să fi dat citatul lui Marcu.

Matei:

Şi, lăsându-i, a ieşit afară din cetate şi S-a îndreptat spre Betania şi a mas acolo. Dimineaţa, pe când Se întorcea în cetate, I-a fost foame. A văzut un smochin lângă drum şi S-a apropiat de el; dar n-a găsit decât frunze, şi i-a zis: „De acum încolo, în veac să nu mai dea rod din tine!” Şi îndată smochinul s-a uscat. Ucenicii, când au văzut acest lucru, s-au mirat şi au zis: „Cum de s-a uscat smochinul acesta într-o clipă?” Drept răspuns, Isus le-a zis: „Adevărat vă spun că, dacă veţi avea credinţă şi nu vă veţi îndoi, veţi face nu numai ce s-a făcut smochinului acestuia; ci chiar dacă aţi zice muntelui acestuia: „Ridică-te de aici şi aruncă-te în mare”, se va face. Tot ce veţi cere cu credinţă, prin rugăciune, veţi primi.” (Matei 21:17-22)

Marcu:

12. Şi a doua zi, ieşind ei din Betania, El a flămânzit.
13. Şi văzând de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo, doar va găsi ceva în el; şi, ajungând la smochin, n-a găsit nimic decât frunze. Căci nu era timpul smochinelor.
14. Şi, vorbind, i-a zis: De acum înainte, rod din tine nimeni în veac să nu mănânce. Şi ucenicii Lui ascultau.
15. Şi au venit în Ierusalim. Şi, intrând în templu, a început să dea afară pe cei ce vindeau şi pe cei ce cumpărau în templu, iar mesele schimbătorilor de bani şi scaunele vânzătorilor de porumbei le-a răsturnat.
16. Şi nu îngăduia să mai treacă nimeni cu vreun vas prin templu.
17. Şi-i învăţa şi le spunea: Nu este, oare, scris: „Casa Mea casă de rugăciune se va chema, pentru toate neamurile”? Voi însă aţi făcut din ea peşteră de tâlhari.
18. Şi au auzit arhiereii şi cărturarii. Şi căutau cum să-L piardă. Căci se temeau de El, pentru că toată mulţimea era uimită de învăţătura Lui.
19. Iar când s-a făcut seară, au ieşit afară din cetate.
20. Dimineaţa, trecând pe acolo, au văzut smochinul uscat din rădăcini.
21. Şi Petru, aducându-şi aminte, I-a zis: Învăţătorule, iată smochinul pe care l-ai blestemat s-a uscat.
22. Şi răspunzând, Iisus le-a zis: Aveţi credinţă în Dumnezeu.
23. Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te şi te aruncă în mare, şi nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice.

Smochinul nu avea roadă pentru că nu era timpul smochinelor, şi nu pentru că era rău. Smochinul de fapt nu avea nicio vină.

Sunt sigur că părintele Filat ar putea veni cu un răspuns mai complet. Admit şi faptul că multe lucruri ne depasesc prea mult ca să le găsim explicaţia.

Acest articol l-am scris pentru că nu am putut comenta pe blogul Moldova Creştină.

Tot respectul.

2 Comments

 1. Posted 23 iunie, 2010 at 1:08 pm | Permalink | Răspunde

  Draga Sergiu,

  Chiar daca nu era inca vremea smochinelor, adica nu erau smochinele încă coapte, ele erau pe pom verzi pentru că și textul spune că pomul avea frunze. Recent am fost in Israel și era exact așa. Chiar în Ierusalim, chiar lângă clădirea Tempului, mi-au atras atenția smochinii care creșteau acolo. M-am apropiat și m-am uitat dacă sunt smochine în ei și nu se vedea nimic afară de frunze, dar când am privit cu atenție, am început să văd și smochinele, dar care nu erau încă coapte pentru că nu era încă vremea lor. Totuși, ele erau pe copac verzi.

  Totuși, esența acestei îmtâmplări a fost să le dea ucenicilor o lecție de credință. Și apoi, uite că și în templu, Domnul Isus se aștepta să găsească un rod de la oameni, însă în loc de un popor care se închină plăcut lui Dumnezeu, a găsit acolo ceea ce El a numit „o peșteră de tâlhari”.

  • Badan Sergiu
   Posted 25 iunie, 2010 at 9:01 pm | Permalink | Răspunde

   Sper că nu le-aţi blestemat. Pe smochine.
   Mulţumesc pentru răspuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: