Rolul lui Anonimus

Am citit săptămâna aceasta revolta jurnalistului Constantin Tănase faţă de anonimi, în articolul întitulat Jurnalismul online, raiul ticăloşilor anonimi. Articolul mi s-a părut nu chiar dezinteresat, scopul articolului s-a văzut în ultimul paragraf – probabil că a venit timpul ca legislaţia să reglementeze netul.

Propunerea nu-i nouă, de fapt, articolul nu-i original decât prin faptul că e scris în limba română de către un om pe care îl respect. Mai devreme de el, cu propuneri asemănătoare a venit Barbara Kiviat în revista Times Magazine. Ea a propus să se instituie un fel de permis de utilizare a internetului.

Înainte de asta, guvernul Chinei a venit cu propunerea ca toţi bloggerii să se înregistreze, să nu existe anonimi printre ei. Dar vedeţi că, chinezii şi-au retras înapoi iniţiativa, pentru că a fost considerată prea nedemocratică. Ei, ceea ce i se permite lui Jupiter nu i se permite unui bou. De aceea, la noi totuşi a fost adoptată, şi a intrat în vigoare. Chipurile, bani pentru salarii nu avem, dar pentru monitorizarea internetului găsim. Deci, articolul lui Constantin Tănase vine să arate necesitatea acestei legi, care fără multă zarvă a fost adoptată de către „ai noştri”. Îmi imaginez ce era să scrie ziarul Timpul dacă această lege era să fie adoptată de către guvernarea comunistă.

Totuşi, fără anonimii de pe internet nu era să fie ceea ce a fost în aprilie 2009. Poate era mai bine de nu se întâmpla, astăzi toţi acei tineri nu s-ar fi simţit trădaţi de cei pentru care şi-au riscat vieţile.

Dacă nu era anonimus, nu ştiu dacă ajungea la ziarul Timpul descifrarea plăţilor efectuate cu cardul lui Oleg Voronin. Ori nu cumva s-a spus sursa şi eu n-am fost atent?

De-o fi una, de-o fi alta, lui Anonymvs i s-a făcut şi monument:

monument lui anonymvs

Eu vreau să le arăt bravilor noştri luptători împotriva poporului şi a lui anonymvs un alt punct de vedere. Mâine poimâine la putere pot să vină din nou comuniştii, sau cineva chiar mai totalitar. Şi ei vor avea dintr-o dată nu doar legea, dar şi infrastructura pentru a urmări şi monitoriza toată activitatea pe internet a tuturor. Iar voi atunci nu veţi mai putea spune că e dictatură această urmărire totală. Legea voi aţi scris-o. Se va întoarce împotriva voastră.

Şi ca un răspuns lui Constantin Tănase, care zice că jurnaliştii au dreptul să fie protejaţi de gunoaiele anonime. Jurnaliştii pot să modereze mesajele apărute pe resursele lor? Au. Atunci să o facă, şi să nu ceară monitorizarea mea, pentru că cineva anonim a scris ceva urât pe pagina care le aparţine.

2 Comments

 1. oldman
  Posted 8 martie, 2010 at 4:12 pm | Permalink | Răspunde

  Se pare că cineva mai totalitar a şi venit deja, din moment ce sunt adoptate aceste legi.
  În plus, când un om pe care îl respecţi luptă contra totalitarismului altora doar pentru a-l institui pe al său, uneori e cazul să te întrebi dacă nu e cam anacronic respectul pe care i-l porţi…

  Anonim 🙂

  • Badan Sergiu
   Posted 8 martie, 2010 at 7:10 pm | Permalink | Răspunde

   In pace conculares, in bello imperatores, in periculo dictatores.
   Nu ca as fi impotriva dictaturii, dar dictatura sa fie umană şi morală, şi nu a cârpelor lingătoare de funduri occidentale.

   Constantin Tănase e un om care, în timp, îşi vede greşelile. Il respect pentru ca ceva timp în urmă a contribuit la formarea mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: