Banii din credite vor fi folositi pentru monitorizarea utilizarii internetului

Citesc că în Moldova a fost adoptată legea pentru monitorizarea activităţii pe internet.

Lumea deja se teme, că se bagă statul în viaţa sa privată.

La moment pot spune doar două lucruri:

1. Aceasta este o tendinţă globală, în spiritul libertăţilor pe care ni le oferă democraţia occidentală. Nu de alta, dar la întâlnirea G8 din Japonia, în loc să discute despre problemele reale ale lumii, ei au discutat despre proprietatea intelectuală (şi pirateria) link1 şi link2. Sub pretextul apărării drepturilor de autor, ăştia vor să monitorizeze traficul pe internet, şi să adopte legi care să pedepsească pe infractori.

2. Această lege a fost adoptată, cel mai probabil sub presiunea vestului.

3. Criminalitate pe internet, să nu credeţi că-i vorba despre cooperare cu al quaeda, sau organizare de revoluţie. După lege, 95% din utilizatorii de internet sunt criminali, pentru că folosesc programe nelicenţiate, au muzică în format mp3, poate au şi filme, sau jocuri. Dacă nu aţi procurat această informaţie în magazine autorizate pe internet sau la noi, cel mai probabil că sunteţi infractor. Pe voi vă vizează această lege, pentru că cei care organizează revoluţii folosesc metode de conspiraţie. Dar aşa cum n-avem organizatori de revoluţii, infractori rămâneţi voi.

4. Costurile vor fi enorme, şi oricum vor fi achitate din buzunarul nostru.

5. Acei care au făcut această lege nu-şi dau seama de limitele ei. De exemplu, discuţiile prin skype ei nu le vor putea decripta. Skype foloseste certificate de encriptie PGP – http://www.skype.com/security/security/. Discuţiile de pe Gmail/Gtalk la fel nu vor putea fi citite, se foloseşte encripţie SSL. Deci, nimic nu-i împiedică pe potenţialii terorişti sau revoluţionar să discute prin skype, cel puţin, nu Ministerul de Interne.

6. Această lege este mai tiranică decât legea din Iran, sau din Arabia Saudită sau din China. Acolo autorităţile nu stochează timp de 6 luni toată activitatea pe internet a cetăţenilor, ci doar interzic saiturile pornografice şi periculoase.

7. Oamenii care vor să-şi anonimizeze activitatea pe internet, pot citi următoarele articole:

https://badan.wordpress.com/2007/07/15/cum-sa-ti-ascunzi-identitatea-pe-internet/ – articol mai vechi, unul dintre primele mele articole. Unele informaţii sunt învechite, dar altele încă nu.

https://badan.wordpress.com/2008/01/18/operator-un-instrument-puternic-de-anonimizare-a-navigarii-pe-internet/ – despre un browser cu TOR integrat. Statul e impotent pe lângă encripţia care se face cu TOR.

Şi această trilogie, care explică în linii generale ce înseamnă encripţie, şi cum să îţi encriptezi emailurile în aşa fel ca nici prestatorul de servicii email să nu le poată citi, darmite statul democratic moldovenesc:

https://badan.wordpress.com/2009/07/22/cum-sa-encriptezi-emailul-astfel-ca-nici-gmail-sa-nu-poata-citi-ce-scrii/

https://badan.wordpress.com/2009/07/23/cum-sa-encriptezi-emailul-partea-ii-semnaturile-digitale/

https://badan.wordpress.com/2009/07/26/cum-sa-encriptezi-emailul-partea-iii-aplicarea-in-practica/

Deci, având această informaţie la îndemână, este de ajuns să zădărniciţi înercările statului de a vă controla activitatea pe internet. Dar să nu credeţi că ei îs proşti cu totul şi nu ştiu asta. Această lege le va permite să vă aresteze pentru că aţi descărcat un mp3, sau că aţi share-uit pe torrents sau pe dc++ nişte muzică, programe, filme, jocuri, cărţi. Vreţi să plătiţi 400.000 mii de lire sterline pentru că aţi făcut share la 30 cântece? Visele vă vor deveni realitate. Iar aceşti bani vor pleca peste hotare, la companiile de software/muzică. Să nu credeţi că amenzile vor fi mai mici, noi deja ne-am obişnuit să plătim amenzi europene pentru încălcările regulilor auto, plătim cu demnitate preţuri europene pentru gaz, vom plăti şi pentru asta.

Dar ultimul şi cel mai straşnic lucru în legătură cu această lege – statul ne obişnuieşte că el are dreptul să intre în viaţa noastră privată, şi cu toate mijloacele caută să aibă acces la corpul nostru. Vezi vaccinele, sau scannerele corporale din aeropoarte. Ne obişnuieşte cu ideea, ca pe urmă să nu se împotrivească biomasele, sau, în limbajul politicienilor – bâdla.

Ne obişnuieşte să fim robi.

Iar pe cel care a spus pentru prima dată poporului: Noi nu suntem robi, robi nu suntem noi! Pe acela îl demonizează. Apropo, ştiţi cine-i acela?

PS: Cel mai banal calcul. Sa vedem cat va cheltui statul (dacă va fi statul) pentru, doar pentru discurile pe care va fi stocata informaţia: Un utilizator mediu consuma 10 Gb download/upload pe luna, in şase luni – 60 Gb. Preţul de achiziţie a unui Gb pe discuri obişnuite de 1 Terabait – 0.12$ . Pentru 60 Gb – 7.2$ = 92 MDL. Asta e preţul doar pentru spaţiul de stocare per utilizator de internet, dar mai este echipament, oameni care vor lucra, software pe care-l vor folosi, probabil vor plăti pe licenţă lunar, etc.

Comparăm cu cât îşi poate permite guvernul să subsidieze agricultura – 20 lei / hectar. Se văd deodată priorităţile.

4 Comments

 1. Posted 12 februarie, 2010 at 2:59 pm | Permalink | Răspunde

  articolul este foarte si foarte bun. da de gandit!
  dar de unde ai luat ca baii din credite vor fi directionate spre aceasta?

  • Badan Sergiu
   Posted 12 februarie, 2010 at 11:11 pm | Permalink | Răspunde

   Elementar.
   Lunea trecuta la TV, conducatorii au spus ca:
   1. comunistii au lasat haznaua goala.
   2. Noroc de actuala guvernare care a reusit sa contacteze niste credite.

   Acum, odata ce haznaua era goala, de unde se vor lua bani pentru acest proiect costisitor?

 2. Posted 16 februarie, 2010 at 7:50 pm | Permalink | Răspunde

  Alexandr Iacovblevici Shneer

 3. Posted 22 iunie, 2010 at 9:55 am | Permalink | Răspunde

  http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=333508&lang=1

One Trackback

 1. By Rolul lui Anonimus « Badan Blog on 8 martie, 2010 at 1:40 pm

  […] prea nedemocratică. Ei, ceea ce i se permite lui Jupiter nu i se permite unui bou. De aceea, la noi totuşi a fost adoptată, şi a intrat în vigoare. Chipurile, bani pentru salarii nu avem, dar pentru monitorizarea internetului găsim. Deci, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: