Constantin Tanase nu-i acelasi de mai inainte

ATENTIE: Această postare este una foarte plicticoasă pentru românii din România, de aceea puteţi să treceţi peste ea.

Îmi aduc aminte că acum câţiva ani citeam toate editorialele lui Constantin Tănase, nu scăpam niciunul. Nu le invăţam pe de rost, dar ştiam unde şi ce a spus.

Aş putea spune cu siguranţă că el e unul din cei mai buni ziarişti din Moldova.

De când au schimbat formatul saitului însă, nu mă pot lăuda că citesc în fiecare zi, pentru că articolele apar pe sait odată la câteva zile, şi nu toate.

Dar s-a mai schimbat ceva în afară de sait – s-a schimbat parcă politica ziarului. Politica de acum e una de învrăjbire a partidelor politice care-s la putere – se lansează atacuri la celelalte partide, în afară de PLDM, care-i cel mai bun, are cele mai bune cadre, cei mai curaţi oameni, cele mai curate mâini, ş.a.

Eu înţeleg, să nu-i placă de unul sau de altul, nici mie nu-mi place de mulţi. Dar să zici: X este neprofesionist, dar cu totul alta e situaţia cu Y, care-i de la PLDM, şi care-i profesionist de valoare, recunosctut de toţi ca fiind aşa. (cuvintele sunt ale mele, nu demult ei au schimbat politica şi cu drepturile de autor, astfel că nu pot să-i citez).

Iată un editorial întitulat Primarul Chirtoacă, guvernul Filat şi sărmana limbă de stat. Sensul pe scurt – tot articolul vorbeşte despre Klimenko, care-i rus şi care ofensează sentimentele noastre vorbind rusa şi criticând limba română. La sfârşitul articolului spune că în Chişinău lucrurile nu s-au schimbat, cu toate că a venit un primar unionist în ghilimele şi român în ghilimele, care a promis să facă ceva (la ce promisiune se referă), dar nu a făcut. Chipurile, mai înainte dădea vina pe guvernarea comunistă care-i punea beţe în roate, dar acum cine-l încurcă?

Mi-i interesant, la ce se referă? La politica de deznaţionalizare a ruşilor? Să oblige să se vorbească doar în română pe străzi şi în magazine? A dat vina Chirtoacă pe comunişti că se vorbeşte rusa în străzi?

Cum a depistat CT că acum situaţia e mai proastă decât înainte? Este vreun sondaj ceva? Sau e o observaţie ca în bancul:

– Bunicule, când era mai bine – pe vremea lui Stalin sau acum?

– Pe vremea lui Stalin desigur.

– De ce?

– Pentru că atunci eram potent.

În genere, subiectul limbii este unul foarte sensibil, şi nu trebuie pur şi simplu aşa de vehiculat. Personal cunosc foarte mulţi ruşi care vorbesc româna, chiar la mine la lucru, nu trebuie să îi învinuim şi să-i obligăm să vorbească româna – efectul va fi invers. Ori noi ne revoltăm că în Ukraina este un program de deznaţionalizare a moldovenilor din Izmail şi din Bucovina, dar vrem aici acelaşi lucru pentru ruşii de la noi.

Iată şi un articol recent. Alianţa ameninţată din interior. În el se spune că există două pericole – unul ar fi neprofesionalismul unor cadre promovate de partide în guvern. Desigur, aici nu se vorbeşte despre PLDM, Doamne Fereşte, ci e vorba despre celelalte partide, care şi-au trimis nişte cadre de proastă calitate în guvern.

Uneori mă gândesc că CT e invidios pe Chirtoacă, care fiind urât de la natură (ca şi moşul său, să nu se supere niciunul), are totuşi rating mult mai mare decât Filat, care are şi frumuseţe, şi bani, şi cel mai prestigios ziar care să-l laude.

2 Comments

 1. Victor
  Posted 24 octombrie, 2009 at 2:53 pm | Permalink | Răspunde

  Sa stii ca aici iti dau dreptate. Si eu acuma aproape ca nu mai deschid pagina „Timpului”. Se simt intepaturi la adresa PL.
  Nu mi-a placut doar fraza „care fiind urât de la natură (ca şi moşul său, să nu se supere niciunul)”. Eu apreciez frumusetea oamenilor mai mult prin prizma interiorului, si consider ca nu poate fi urat de la natura un om care gandeste frumos.

 2. Badan Sergiu
  Posted 24 octombrie, 2009 at 5:11 pm | Permalink | Răspunde

  E adevarat ce spui. Eu vorbeam doar despre fenotip, si doar despre prima impresie pe care o creaza. La urma insa, vorba ceea – omul se intalneste dupa haine si se petrece dupa cunostinte (fapte, idei, ganduri).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: