vechii moldoveni, noii moldoveni

Constat cu tristeţe că ţara mea devine tot mai depopulată. Chiar în decursul acestei săptămâni, doi prieteni vor părăsi Moldova, cel puţin unul din ei speră că pentru totdeauna.

Puţini din cunoscuţii mei de peste hotare se vor mai întoarce în ţară. Unii vin cu copiii lor în vacanţă. Copiii unora nici nu cunosc limba română, şi se simt străini. E şi normal – s-au născut printre străini, au umblat la grădiniţă, şcoală străină, acolo au un cerc de prieteni – toate acestea îi leagă de acele locuri. De Moldova îi leagă doar faptul că părinţii au uneori un moft de a vizita ţara unde s-au născut, atât.

Acum şaizeci şi ceva de ani în urmă, au fost două valuri de deportări. Câteva zeci de mii de moldoveni au fost ridicaţi şi duşi în Siberia, în lagăre. Mulţi dintre ei nu s-au întors, unii au murit acolo, alţii şi-au întemeiat familie acolo, totuşi majoritatea au revenit în ţară. Mulţi s-au întors cu bani (pentru că, în ciuda celor învăţate la istorie, oamenii erau remuneraţi, şi primeau mai mulţi bani decât cei rămaşi pe la casele lor). Puţini îs cei care şi-au dorit să nu se mai întoarcă acasă, sau să rămână acolo pentru totdeauna.

Acum oamenii pleacă benevol, se calcă în picioare pe la ambasade, trec prin tot felul de umilinţi, şi se bucură sincer când primesc viza. Unii chiar plătesc sume mari pentru a obţine această viză – acest drept de a pleca. Alţii pleacă ilegal. Nu contează faptul că mulţi pleacă la munci înjositoare, cum ar fi – îngrijirea bătrânilor, măturatul, deservirea în localuri, munca încununează, oricare ar fi ea. Chiar, strămoşii noştri deportaţi construiau canaluri, construiau oraşe, centrale electrice, căi ferate, dar aici… M-am abătut de la temă. Ideea este că oamenii noştri cred că a şterge fundul unui moşneag din italia e mai demn decât a lucra învăţător aici în ţară, pentru că acolo primeşti mai mulţi bani, dar aici eşti într-o cursă pentru supravieţuire. Cam asta e răspunsul majorităţii oamenilor când îi întreb care-i motivaţia lor – acolo faci o muncă înjositoare, în schimb eşti tratat ca om.

Mă întrebam şi eu – ce-i face pe moldoveni să plece benevol, ba încă să plătească bani pentru asta? Sărăcia? Comunismul? Oamenii plecau şi înainte de neo-comunism, iar sărăcia… poporul nostru nu a fost niciodată bogat de când se ţine minte (singura perioadă de belşug a fost în timpul URSS, da, ştiu că mă vor critica democraţii). Şi în timpul lui Stalin oamenii erau săraci, şi înaintea lui. Doar că atunci era mai uşor să mergi peste hotare – nu erau paşapoarte biometrice cu cipuri.

Să zicem că-i sărăcia cauza. Atunci vă rog să vă uitaţi la un popor mult mai sărac – gruzinii (georgienii). Cu o conducere dermocrată, cu un preşedinte cu cetăţenie americană (şi soţie americană), oamenii aceia primesc lumină şi apă după grafic, mai rău decât era la noi prin anii 90. Moşnegii de acolo le povestesc copiilor că era odată ca niciodată, o vreme când apa în robinet şi lumina erau 24 ore din 24 (iar copiii ascultă cu gura căscată şi nu cred). Pe wikipedia scrie că venitul mediu lunar în Georgia e de aprox. 200$ (pe familie, nu pe cap de locuitor). Iar acum răspundeţi-mi, cei care stau peste hotare: aţi văzut vreun georgian la construcţii prin Italia? Aţi văzut vreo femeie mândră georgiană îngrijind de moşnegi italieni? Aţi văzut vreo femeie georgiană prostituându-se? Mulţi îmi zic: a, bine, nu se prostituează pentru că nu-s aşa frumoase ca moldovencele, ucrainencele, rusoaicele sau româncele. (Cum se vorbeşte prin pătura de jos din Germania: sărac dar sexy – arm, aber sexy).

Din fericire pentru ei, au o frumuseţe care ne lipseşte nouă. Se cheamă demnitate umană. Au şi o mândrie ca popor. La ei nu vei auzi bancuri de tipul: Georgia e o ţară frumoasă, păcat că-i locuită (în România l-am auzit de vreo 20 ori, în circumstanţe diferite). Acolo te taie pentru aşa bancuri.

Da, moldovenii slabi născocesc diferite motive pentru slăbiciunea lor. Ba sărăcia-i mare, ba-i comunism, ba în timpul URSS era mai bine, ba în timpul Romaniei Mari era şi mai bine, ba Stalin ne-a deportat, ba nemţii au atacat, ba armata a 14 ne stă în coastă, ba transnistria a luat toată industria, ba şeful e rău, ba Voronin e miliardar, ba ruşii nu vor să ne vorbească limba, ba iaiţa meşaiut.

Sună pesimist articolul. Îs oleacă trist, iată de ce. Totodată am convingerea că ţara noastră va reînvia, că va apărea o generaţie nouă de moldoveni, care vor dispreţui ţigările, băutura, sexul aiurea, şi alte pseudo-valori pe care le promovează occidentul la noi.

Voi mai scrie despre asta.

2 Comments

 1. olololo
  Posted 22 august, 2009 at 11:11 am | Permalink | Răspunde

  +plius stopiţţot!

  • Badan Sergiu
   Posted 22 august, 2009 at 6:18 pm | Permalink | Răspunde

   ma trezisem la cinci dimineata, suparat, si nu am putut adormi pana nu am scris aceasta postare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: