Cum se prepara Kvasul

Cititorii din Romania nu stiu ce inseamna Kvas-ul. Explic: Kvas-ul e o bautura racoritoare, dulce, traditionala ruseasca. Este slab alcoolica (practic, contine la fel de mult alcool ca si laptele batut / chefirul). Inainte de revolutia din 1917, in Rusia se consumau cate 200 litri de kvas pe cap de locuitor. Progresul comunist s-a lasat vazut atunci cand trotskistii au inlocuit kvasul cu vodca, astfel ca acum in Rusia se consuma cate 20 litri de alcool curat pe cap de locuitor, situand-o pe locul 1 in lume.

Kvasul ii ajutau pe rusici sa reziste iernilor indelungate, sa tina postul. S-a descoperit ca el ucide bacteriile si normalizeaza flora intestinala. Nici nu se compara cu Caca Cola.

Din anumit punct de vedere, kvasul se aseamana cu berea, pentru ca ingredientele sunt asemanatoare. Dar procesul de pregatire este diferit – in cazul berii se urmareste obtinerea de tarie, in cazul kvasului doar fermentarea acida (care si ea este alcoolica in ultima instanta).

In timpul fermentarii, kvasul obtine asemenea elemente cum ar fi: alcool, acid lactic, acid carbonic, acid acetic, acid formic. Pe langa acizi, se mai primesc si un fel de enzime care-i dau un gust unic si delicios.

kvas traditional

kvas traditional

Sunt foarte multe tipuri de kvas, eu va voi invata sa faceti la voi acasa. Puteti cu timpul sa inventati propria voastra receta, pentru ca aici nu-i fizica nucleara, daca incurci oleaca proportiile nu explodeaza.

Receta e urmatoarea:

Painea neagra se taie in felii si se usuca in aragaz pana se rumenesc. Pesmetii se pun in caldare, si se toarna apa fierbinte pe deasupra. Lasati sa steie asa vreo patru ore. Dupa asta filtrati apa, turnati inauntru drojdie, zahar si minta, amestecati bine, acoperiti cu un servet si mai lasati sa steie inca 5-6 ore, sa fermenteze. Filtrati inca odata, si turnati in sticle (de dorit din sticla), in fiecare sticla mai puneti cateva stafide, astupati-le bine si puneti-le intrun loc racoros. Peste 3 zile kvasul e gata.

Ingrediente: la 1 kg de pesmeti uscati de paine neagra, adaugati 8-10 litri de apa, 25 gr. drojdii, 200 gr. zahar, 25 gr. minta si 50 gr. stafide.

Reclame

4 Comments

  1. Posted 25 mai, 2009 at 5:38 pm | Permalink | Răspunde

    Stii ca nu am mancat niciodata ? O sa incerc si eu !

    • Badan Sergiu
      Posted 26 mai, 2009 at 8:21 am | Permalink | Răspunde

      El se bea, ca berea.

  2. petrea
    Posted 22 decembrie, 2012 at 4:03 pm | Permalink | Răspunde

    mda de mult nam baut tre sa incerc sa il pregatesc acasa

  3. Posted 3 ianuarie, 2014 at 12:58 am | Permalink | Răspunde

    Seamănă oarecum cu Braga !

One Trackback

  1. By Ştii ce am aflat eu? Îmi place să mănânc! on 22 mai, 2013 at 10:59 am

    […] aşteaptă multe surprize culinare, dar revin. M-am revăzut cu pasiunea din copilăria şi anume Cvasul , nu o fi el chiar asemănător cu cel din anii inconştienţei mele  (0-10 ani) dar totuşi unul […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: