Cum sa prepari yogurt

M-au saturat reclamele cu yogurturi, care chipurile fac bine sanatatii. Am cumparat de vreo doua ori, pe langa faptul ca dai o gramada de bani pe o cutiuta mica, descoperi ca contine o gramada de euri, coloranti si alte lucruri proaste.

Am gasit o metoda de preparare a unui yogurt de clasa intai. Iata:

Yogurtul este unul din cele mai hranitoare produse. Dar nu toate yogurturile sunt la fel de folositoare: rahatul ala care se vinde in magazine, e umplut cu conservanti, iar asta scade din efectele pozitive si creste pretul. Yogurtul – e asa o bacterie, care se inmulteste rapid intr-un mediu hranitor adecvat si la o temperatura anume. Pentru inceput, mergeti intr-un restaurant sirian sau turcesc si comandati niste yogurt la pachet. Unele restaurante se pot lauda cu o cultura de bacterii veche de cateva sute de ani. Puneti yogurtul in frigider.

Acum ocupati-va de mediul hranitor, in care se vor inmulti microorganizmele din cultura. Depinde de consistenta pe care o doriti. Folosind lapte veti obtine yogurt lichid, cu frisca – dens. Consistenta si valoarea energetica a yogurtului depinde de procentul de grasime din produsul lactat. Cel mai bine sa folositi si lapte si frisca, in jumatate. Amestecati din una si din alta 50/50 si puneti pe foc, si incalziti, pana aproape de fierbere. Astfel veti ucide alte bacterii, care ar putea concura cu bacteriile din yogurt, si care le-ar putea impiedica sa se inmulteasca. Lasati sa se raceasca pana devine caldut. Dupa asta, luati o lingurita din yogurtul adus din restaurant si puneti-l pe fundul unui vas (numai nu metalic). Turnati pe deasupra amestecul caldut de lapte + frisca. Astupati vasul si inveliti-l bine intr-un stergar. Puneti-l intr-un loc cald (pe calorifer, ori pe pervazul incalzit de soare). Foarte bine ar fi daca l-ati pune in aragaz, pe fundul caruia sa stea un lighean cu apa fierbinte. Lasati vasul sa stea la cald in jur de 8 ore (o noapte). Bacteria se va inmulti pana cand tot lichidul se va transforma in yogurt.

Yogurtul astfel pregatit se pastreaza in frigider pana la 2 saptamani, pana se inacreste. Dar chiar si asa, bacteriile sunt la fel de bune pentru pregatirea unei noi portii de yogurt. Sa nu va lacomiti, si intotdeauna sa lasati putin yogurt pentru fermentare, pentru urmatoarea portie. Ca sa fie mai delicios, inainte de folosire puteti adauga miere. Ca sa imbunatatiti si mai mult gustul, presarati in yogurt fructe si nuci.

tradus de pe http://stickerz.zaraz.org/lib/hoffman.html#s1.1.6

in engleza gasiti cartea aici.

Anunțuri

5 Comments

  1. V.T.S.
    Posted 21 Mai, 2009 at 5:37 pm | Permalink | Răspunde

    Asta-i reteta mea „firmenaia” si invat pe toti sa faca acelasi lucru. doar ca eu folosesc lapte si o lingura de smantana si desigur mierea cu varenie de la borcan! Poate gasesti ceva impotriva conservelor facute acasa?

    • Badan Sergiu
      Posted 21 Mai, 2009 at 8:15 pm | Permalink | Răspunde

      Ce sa gasesc? Is gustoase.
      Doar nu putem sa avem parte de legume si fructe tot anul imprejur, iata ca si conservam.
      Pe timp de primavara/vara prefer totusi mancarea vie, cruda.

      In curand voi da receta de kvas.

    • Badan Sergiu
      Posted 21 Mai, 2009 at 8:17 pm | Permalink | Răspunde

      Receta intr-adevar e aceeasi. As spune ca poate-i mai buna smantana decat yogurtul arabilor 🙂

  2. Posted 25 Mai, 2009 at 5:41 pm | Permalink | Răspunde

    Ador yogurtul ! Vreau sa incerc si eu sa-l prepar pentru ca vara mananc mult si asa cum ziceai tu costa … iar conservantii sunt in abundanta !

    • Badan Sergiu
      Posted 26 Mai, 2009 at 8:22 am | Permalink | Răspunde

      Pofta buna! Si sanatate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: