Raspuns la un comentariu

Am primit un comentariu cu urmatorul continut:

oricum cred ca oamenii in general si romanii in particular sunt prea preocupati sa faca altceva decat sa vorbeasca cu pruncii lor (pe de o parte nu i putem invinovatii ptr ca din punctul meu de vedere romania e impartita in 2 mase,cea bogata si cea saraca,saraca..in fine cei bogati sunt ocupati sa si etaleze luxul iar celor saraci le ia prea mult timp sa faca rost de painea cea de toate zilele) si chiar daca sunt printre ei care isi fac timp ptr asa ceva,nu sunt ei insisi educati ca sa poata purta o astefel de conversatie…solutia pe care o vad eu?…e nevoie de oameni dornici de o schimbare…THE END

Comentariul e corect, dar oleaca pesimist. Ca sa-l bucur oleaca pe cititor, ii voi prezenta efectul a o suta de maimute.

S-a intamplat pe niste insule, unor maimute li se puneau cartofi dulci pe tarm, in nisip. Maimutele le mancau, dar le scrisnea nisipul in dinti, de aceea trebuiau sa curete cartofii, ceea ce era anevoios si nu intru totul eficient. Peste o vreme, o maimuta incepuse sa spele cartofii in apa. Restul se uitau la ea cu scepticism. Maimuta asta i-a invatat pe copii si pe prietene sa-si spele cartofii. Cand s-a ajuns ajuns la un numar de 100 maimute care-si spalau cartofiii, imediat au inceput toate maimutele, nu doar de pe acest tarm, ci si altele care nu aveau contact cu ele, sa-si spele si ele cartofii. S-a ajuns la masa critica.

Atunci cand o ideie prinde radacini la un numar critic din populatie, este adoptata si de restul, si inca foarte repede. Asa s-a intamplat cu religiile, ideologiile, si cu toate ideile care au prins radacini. Aceasta masa critica poate fi de 5%, dar poate fi de 1%.

Asa ca, stimate cititor, nu dispera, si nu ai teama.

3 Comments

 1. madcat
  Posted 19 Mai, 2009 at 9:38 pm | Permalink | Răspunde

  imi permit sa fiu sceptica ptr ca din punctul meu de vedere efectul de turma nu se aplica in lucrurile bune. 🙂

  • Badan Sergiu
   Posted 20 Mai, 2009 at 4:55 am | Permalink | Răspunde

   Acesta nu se cheama efect de turma.
   Faptul ca lucrurile rele se intampla se datoreaza prezentei unei mase critice de oameni stricati, care au interesul de a strica omenirea. Si nu se da voie sa se ajunga la masa critica a oamenilor de treaba.
   Este o carte interesanta: Kill the hundreth monkey http://openlibrary.org/b/OL1116014M/Kill-the-hundredth-monkey .

 2. madcat
  Posted 20 Mai, 2009 at 1:05 pm | Permalink | Răspunde

  sah mat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: