Cadou pentru artisti – ArtistX

Am aflat pe Distrowatch ca echipa ArtistX isi bucura utilizatorii cu o noua versiune a distributiei.

Ca sa fiu mai clar:

ArtistX este o distributie Linux.

Linux este un sistem de operare, gratuit, care poate fi folosit in locul Windows. Pentru ca este gratuit, si poate fi modificat de oricine, in lume sunt sute de versiuni diferite de Linux (corect i se zice GNU/Linux), fiecare venind cu un set de programe preinstalate, iar aceste versiuni se numesc distributii.

Exista distributii pentru designeri (cu programe pentru design), distributii pentru scoli (cu programe educative), distributii pentru copii, pentru fete, pentru crestini, pentru musulmani, pentru hackeri, pentru muzicieni etc. Majoritatea distributiilor vin cu:

Browser Firefox (multe distributii vin cu flash si java instalate din start)

Pachet Office (similar lui Microsoft Office). In Linux ele-s mai multe, cel mai popular e OpenOffice.org

Pachet de editare grafica – GIMP, aproximativ la fel de puternic ca si Photoshop (ma face sa rad ca Microsoft include paint in toate versiunile sale, de la windows 95 pana la Windows 7)

Programe Multumedia (majoritatea distributiilor vin cu codecuri de-a gata)

Program vizualizare PDF (pe langa PDF mai vede si djvu, si multe alte formaturi)

Din orice program din care se poate tipari, puteti face documente PDF (print as PDF)

Si multe alte programe.

In majoritatea distributiilor instalarea unui program nou este simpla ca buna ziua. Pornesti un program, scrii cuvinte cheie, el iti gaseste toate aplicatiile care contin aceste cuvinte, selectezi aplicatiile pe care vrei sa le instalezi, si apesi un buton. Programul descarca din internet aplicatiile, le instaleaza, si-ti spune ca treaba-i facuta. Atat! Fara licente, next-next-uri. Astfel, indiferent ce distributie va instalati la inceput, puteti instala toate programele din alta distributie, in cativa pasi simpli.

Sa revenim la ArtistX. Aici este situl oficial. Autorii au reusit sa includa in el peste 2500 programe care au treaba cu prelucrarea audio, video, imagini (pana si pdf-uri puteti prelucra, adica modifica).

Aici sunt capturi de ecran.

Iata faimosul Compiz in actiune:

Compiz in Functiune

Compiz in Functiune

Pentru cei care nu stiu, in Linux utilizatorii au asa o chestie care se cheama spatiu de lucru virtual. De obicei sunt patru astfel de spatii, ele-s ca patru desktopuri independente unul de altul, fiecare cu ferestrele lui deschise. Asta ca sa nu se umple taskbarul cu aplicatii. O fereastra o folosesc pentru lucru, alta pentru muzica, alta pentru Internet, etc. E foarte comod. In imaginea de mai sus vedeti cum se comuteaza intre aceste ferestre daca aveti programul Compiz instalat, si daca aveti placa video cu accelerator 3d.

Cum sa incepeti?

Tot ce trebuie sa faceti este sa downloadati imaginea iso, sa o inscriptionati pe un DVD, si porniti computerul cu dvd-ul inauntru. Sistemul va porni si fara sa-l instalati (Da, chiar lucreaza direct de pe DVD), astvel ca puteti face cunostinta cu el, si sa va decideti daca va place sau nu.

La instalare, el nu sterge Windows-ul (daca selectati partitionare manuala si nu automata). Astfel, cand porniti calculatorul, va va intreba: ce vrei sa pornesti? Windows sau Linux?

Un lucru trebuie sa stiti pentru instalare – la partitionare recomand urmatoarele configuratii:

1. Partitie pentru root (pe care va fi montat /): 15 GB (nu mai putin de 7) – Sistemul de fisiere – ext3

2. Recomand o partitie pentru HOME (aici vor sta toate fisierele personale). Recomand de la 10 GB in sus (dar nu mai putin de 3 GB, asta pentru un film si doua discuri). Veti selecta ca pe aceasta partitie sa se monteze /home – Sistemul de fisiere – ext3

3. Partitie SWAP – sa fie dublul memoriei voastre operative (RAM) – sistemul de fisiere  -swap.

Ah, era sa uit. Singurul handicap al Linux-ului este ca nu ruleaza jocurile facute pentru windows (cel putin, nu le ruleaza perfect). Jucatorii inraiti pot sa-si pastreze si windows-ul, anume pentru acest scop.

Alt handicap… Linux-ul nu are virusi 😦 . „Antivirusii” inraiti vor trebui sa pastreze windows pentru asta.

Anunțuri

One Comment

  1. Posted 17 Februarie, 2009 at 5:40 pm | Permalink | Răspunde

    scrii numai lucruri interesante…acum stiu cui sa cer informatii in caz de nevoie !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: