De ce nu trebuie de iesit la proteste

Poate ati auzit de site-ul http://www.curaj.net . Acum am vazut  un articol care ne cheama la proteste. Nu am citit bine articolul, altceva mi-a atras atentia, si anume, aceasta cerere. Aceasta se cheama Declaratie Prealabila, sau, instiintarea politiei cu privire la faptul ca se vor organiza proteste. Cine mai face asa? Ce fel de proteste sunt acestea, daca anunti dinainte politia sa se pregateasca? Acest protest nu se va sfarsi altfel decat cu cateva arestari, probabil, cineva din organizatori va fi retinut, si se va bate alarma asupra lipsei de libertate din Moldova, asupra lipsei democratiei. Iar in instanta finala, probabil Republica Moldova va pierde ceva dosare la CEDO.

Culmea – protestul este impotriva persecutarii protestatarilor!

Voua nu vi se pare penibila situatia? Scriem cerere, pentru a organiza un protest. Aceasta cerere o publicam si pe internet, astfel ca sa ajunga si la ultimul politist ca va avea loc un protest, cu indicatia date, orei locului si itinerariului. Mura-n gura! Mesajul cel mai evident este: Noi impreuna cu alti cativa vom striga cuvinte rele impotriva voastra, la ora cutare, in locul cutare. Vom fi dezarmati, voi puteti sa veniti sa ne luati, numai ca sa veniti pregatiti, ca posibil sa fim multi. Mai luati camere de luat vederi, si aparate de fotografiat, pentru cazul cand nu veti reusi sa ne luati pe toti la politie, caci se presupune sa vina multa prostime.

Oameni buni. Nu cadeti in capcanile intinse de aceste organizatii. Macar acum, ganditi cu capurile voastre!

Eu nu va zic sa nu aveti o parere diferita, nici nu va impiedic sa protestati. Va rog doar, sa o faceti cu cap! Cum?

Daca protestati impotriva politiei, e normal ca politia in cazul dat va fi impotriva voastra. Este evident ca va retine daca va prinde. Prin urmare, regula numarul unu – sa nu fiti prinsi! Pentru asta, uitati de autorizatiile si sanctiunile date de autoritati (interesant, care autoritati? SIS-ul?). Protestul vostru trebuie sa aiba factor de surpriza, astfel incat nimeni sa nu-si dea seama ce s-a intamplat, in afara de grupul vostru tinta.

Alegeti pentru proteste locuri publice cu multa lume. Ce folos daca veti striga niste lozinci in fata presedintiei, sau a unei ambasade, pe unde trec 4-5 oameni pe minut? Ce veti realiza? Veti aduce mesajul vostru acestor 4-5 oameni? Iar dupa asta veti da explicatii politiei? Voi organizativa intrunirile in locuri cat mai aglomerate! Piata centrala, autogara centrala – iata locuri tocmai potrivite pentru mitinguri si proteste! Mergeti doar la intrunirile organizate de voi, sau de cunoscutii vostri in care aveti 100 % incredere! Intrunirile sa fie organizate in secret, si nu asa, pe internet – oameni buni, hai sa ne intalnim la ora cutare… Daca veti iesi la intrunirile autorizate, va veti alege cu dosare la securitate, pentru ca veti fi fotografiati, iar apoi cercetati ca oameni potential periculosi.

Continuam. Ati venit pe drumuri diferite in locul in care vati inteles, vati pus fulare peste fata, sa nu vi se vada fetele, scoateti materialele pregatite din timp, si incepeti sa scandati cauza voastra! Asta in timp ce cineva dintre voi va fotografia evenimentul – mai mult multimea adunata. Nu va trebuie multi oameni! Unde-s multi puterea scade. Pentru o actiune de impact maxim este nevoie de 3-10 persoane, atat! Restul sunt in plus. Fotografiile vor fi folosite de voi, pentru a le publica pe internet sub titlul – Ieri in Chisinau au avut loc demonstratii numeroase pentru cauza … … .

Asta numesc eu element de surpriza. Daca va veni politia, ii va fi foarte greu sa se miste prin multime, si cum va aparea, voi lepadati plocatele si va dizolvati prin multime. Daca va anina de maneca, strigati ca prin gura de sarpe ca nu aveti nimicza. Daca va veni politia, ii va fi foarte greu sa se miste prin multime, si cum va aparea, voi lepadati plocatele si va dizolvati prin multime. Daca va anina de maneca, strigati ca prin gura de sarpe ca nu aveti nimic cu asta, si ca va grabiti la mama voastra care-i in spital. Nu va temeti sa urlati. Cum va despartiti, mergeti pe drumuri diferite spre urmatorul loc de intalnire, in 20 minute. Iar intr-un loc aglomerat. Repetati trucul de 5-6 ori intr-o zi.

Va spun un secret – majoritatea politistilor sunt de partea poporului! Doar ca in randurile politiei este principiul subordonarii. Un simplu subaltern va va aresta la un meeting autorizat – asa i s-a ordonat de sus. Cum poate el sa refuze, daca a primit ordin, sa fie prezent la ora x il locul y, unde se vor aduna oameni cu lozinci z? Cum poate el motiva faptul ca nu a executat ordinul? Nu i s-a oferit destula informatie?

Cu totul alta e situatia in cazurile intalnirilor spontane. Acolo orice politist va putea spune ca a urmarit cat a putut pe organizatori, dar ca a fost impiedicat de multime sa-i prinda.

Important – la asemenea intruniri sa nu detineti niciun fel de arma! Pentru ce va adunati – sa va exprimati pasnic sau sa va incaierati? Daca sunteti prins cu arma, nu scapati usor. Nici documente sa nu aveti asupra voastra.

Daca sunteti luati la politie, negati orice implicare a voastra la meeting – voi chiar nu aveti nici o implicare! Exista vreo dovada?

Iar seara veti publica stirea pe forumuri – In chisinau, in mai multe locuri au avut loc manifestatii impotriva…(coruptiei, torturii, etc.).

Reclame

6 Comments

 1. Posted 2 Februarie, 2009 at 10:42 pm | Permalink | Răspunde

  Da, cererea despre care vorbiti este o declaratie prealabila, care in Rep.Moldova este obligatorie pentru cei care vor sa faca un miting.
  Exceptie de la notificare se face daca:

  1. la miting participa un numar mai mic de 50 de persoane (ceea ce la noi este exclus, pentru ca in organizarea actiunii sunt mai multe ONG-uri active in domeniul apararii drepturilor omului)
  2. Actiunea este una spontana si nu ai timp sa o declari la primarie.

  Atat. In alte cazuri politia poate interveni sub pretextul ca n-ai anuntat din timp autoritatea (cu minim 48 de ore inainte de actiune), astfel incat ei sa poata asigura ordinea publica pe tot traseul (la noi e cu deplasare, distanta de cel putin 2 km! pe o artera principala in timpul amiezii).

  Dupa cum vedeti, nu putem face abstractie de legile tarii tocmai noi, cei care lupta pentru respectarea drepturilor cetatenesti.

  • Badan Sergiu
   Posted 3 Februarie, 2009 at 5:56 am | Permalink | Răspunde

   Lupul ii cere iepurelui sa fie anuntat din timp despre plimbarile acestuia, ca sa poata asigura ordinea in padure pe itinerariul lui…
   De asta si vorbeam.
   Ce veti obtine daca veti bloca cateva artere principale? Ura soferilor?
   Evitati contactul cu politia – organizati actiuni mai mici, dar de impact mai mare. Iar reactia oamenilor sa fie pozitiva, nu negativa.

 2. enervant
  Posted 2 Februarie, 2009 at 10:45 pm | Permalink | Răspunde

  Sfaturile tale imi amintesc de ale unui medic crestin care instruia tinerii cum sa se protejeze de SIDA, boli venerice. Dupa ce le prescria tot felul de remedii, prezervative, incheia pe un ton grav – „Si in final, nu uitati – evitati orice contact sexual!”.

 3. Badan Sergiu
  Posted 3 Februarie, 2009 at 6:01 am | Permalink | Răspunde

  Imaginativa ce s-ar fi intamplat daca bolsevicii ieseau la intruniri autorizate de autoritati?
  Avem la conducere reprezentantii celor mai geniali protestatari si revolutionisti. De la ei trebuie sa invatati!

 4. Alex
  Posted 3 Februarie, 2009 at 7:55 am | Permalink | Răspunde

  Pentru gh.brega:

  este foarte bine ce faceti voi, dar din cate am observat pana acum, nu v-ati ales decat cu dosare de urmarire, chiar daca ati aplicat legea si ati protestat legal!
  ceea ce propune sergiu elte legal (sub 50 persoane) dar poate fi mai eficient. si decat sa stati zile intregi sa dati explicatii la politie pentru proteste autorizate, mai bine va ocupati timpul cu zeci de proteste mai mici.
  din punctul meu de vedere merita incercat si de constatat unde eficienta e mai mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: