Dezinformare in Mass Media – conflictul din Georgia

De cand am scris eu ultimul articol s-au intamplat mai multe lucruri importante: Olimpiada de la Beijing si Razboiul din Georgia.

Nu voi vorbi despre cine a inceput, sau a terminat, sau a castigat in razboi, fiecare are pozitia sa, si argumente solide, iar daca as incepe asa o discutie as face doar sa incing spiritele, sa pornesc o cearta buna pe blog, iar asta este pe departe ceea ce vreau eu.

Tatal meu este deranjat de manipularea care se face la canalele tv rusesti in privinta razboiului din Georgia. Are dreptate, exista manipulare, acest lucru este atat de evident, incat nici nu merita a fi demonstrat. Asta-i problema rusilor: ei nu pot sa manipuleze pe neobservate. Iata ca sa depistezi manipularea companiilor de presa credibile, occidentale, trebuie sa ai ochi de vultur, sau cel putin… sa cauti.

In continuare urmeaza cateva poze, facute de agentia de presa Reuters:

femeia ucisa

Reuters prezinta aceasta imagine in felul urmator: Personalul medical transporta cadavrul unei femei.Daca ne uitam mai atent, putem observa cum "cadavrul" se tine strans de mana sorei medicale...

barbatul disperat

barbatul disperat din aceasta poza, se intampla sa stea in locul de unde a fost evacuata doamna moarta din imaginea de mai sus. Se poate de observat dupa obiectul nr. 1, si movila din chenar, de pe planul 2. Doar ca, au aparu inca niste obiecte metalice, ca sa ni se creeze iluzia ca-i vorba de alt loc.

fiul ucis

Descrierea celor de la Reuters: Georgieni stand langa trupul ucis al fiului lor, in orasul Gori. Femeia se uita undeva in sus, probabil, acolo de unde a venit moartea fiului ei.

Probabil pentru a iesi mai bine poza, corpul fiului a fost mutat mai departe de bordura. Aceasta masura nu a fost luata pentru a acoperi partile dezgolite ale corpului cadavrului, asta-i sigur. Nici pentru a apara in vreun fel demnitatea lui. Oare au facut-o pentru o iluminare? Cum oare Reuters au putut gasi o mama, care sa accepte ca copilul ei sa fie tarat prin noroi pe jumate dezbracat, in timp ce ea primeste instructiuni de la fotograf, despre cum sa steie ca poza sa iasa cat mai expresiva...

Probabil pentru a iesi mai bine poza, corpul fiului a fost mutat mai departe de bordura. Aceasta masura nu a fost luata pentru a acoperi partile dezgolite ale corpului cadavrului, asta-i sigur. Nici pentru a apara in vreun fel demnitatea lui. Oare au facut-o pentru o iluminare mai buna? Cum oare Reuters au putut gasi o mama, care sa accepte ca copilul ei sa fie tarat prin noroi pe jumate dezbracat, in timp ce ea primeste instructiuni de la fotograf, despre cum sa steie ca poza sa iasa cat mai expresiva...

Sa nu credeti ca eu apar o  parte sau alta din conflict… Pur si simplu, iubesc obiectivitatea, iar pentru a fi obiectivi, trebuie sa detestam orice forma de minciuna, indiferent daca aceasta minciuna vine din partea celora care expun punctul nostru de vedere.

PS. Stiu ca sunt multi oameni sceptici printre cititori. Si eu sunt sceptic, din scepticism am scris acest articol. Pentru oamenii deosebit de sceptici, care vor spune  ca efectele de mai sus sunt iluzii optice, cauzate de maiestria fotografului, care a schimbat unghiul de fotografiere… Ce parere aveti de imaginea de mai jos? Se vede clar ca e vorba de aceiasi oameni in ipostaze diferite, iar unul chiar in haine diferite… (imaginea poate fi gasita aici)

Iarasi cadavrul a fost manipulat, nu stiu pentru ce, chiar nu stiu...

Iarasi cadavrul a fost manipulat, nu stiu pentru ce, chiar nu stiu...

via http://byzantinesacredart.com/blog/2008/08/deceiving_the_world_with_pictu.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: