Moldtelecom va fi privatizat

Intarzii cu aceasta veste, imi cer scuze. Am aflat recent ca compania de telefonie Moldtelecom va fi privatizata. Dar mare mi-a fost mirarea cand am vazut cine insista asupra acestui lucru: FMI (Fondul Monetar International).

Iata link-ul la stirea data: http://www.economica.md/economie-si-business/fmi-nu-renunta-la-privatizarea-moldtelecom.html

Ma mira faptul ca in ziarele pe care le citesc de obicei (Timpul de Dimineata, Jurnal de Chisinau) nu am vazut sa se dezbata tema respectiva, poate o fi prea nesemnificativa… Dar acum cativa ani bateau toti clopotele ca o firma ruseasca intentioneaza sa cumpere Moldtelecomul, acum lumea tace.

Privatizarea „Moldtelecom” este o condiţie mai veche a FMI.” Ah, m-am linistit! Deci daca e o conditie mai veche, si apartine FMI, atunci trebuie de ascultat. Dar ce drept are FMI sa ne impuna asemenea conditii? „Angajamentul este prevăzut în Memorandumul cu privire la Politicile Economice şi Financiare pentru 2008, după examinarea căruia, la 12 martie, Consiliul Directorilor Executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a decis acordarea RM a unui nou împrumut de 18,6 mln. USD. ” Acum inteleg – FMI ne imprumuta o suma de 18.6 milioane USD, dar pentru asta au facut un memorandum, in care obliga partea moldoveneasca sa vanda Moldtelecomul. Cu alte cuvinte, noi trebuie sa vindem o „gaina ce face oua de aur” (dupa cum s-a exprimat d. Voronin despre Moldtelecom), care inca apartine statului, care in 2007 a avut vanzari de 2.46 miliarde lei (250 milioane USD), si care aduce in bugetul tarii 636 mln. lei (aproximativ 65 milioane USD) plus dividende de 189.5 milioane lei (19,28 milioane USD) bani curati (fara a socoti miile de angajati pe care ii hraneste), pentru a fi eligibili sa primim un imprumut de 18.6 milioane USD (bani pe care va trebui sa-i intoarcem). Ca sa fie pe intelesul tuturor, pot face o analogie – este un taran care are o vaca. Vaca da 20 litri de lapte pe zi (sa zicem ca-s acele 19.28 milioane USD – dividentele statului). Dar omul are o  zi de nastere, si ii trebuie pentru acea zi 30 litri de lapte. Se adreseaza unui vecin, pentru un imprumut, iar acela-i spune ca s-a sfatuit cu familia sa, si a hotarat ca ii imprumuta acestuia 10 litri in acea zi, cu conditia ca el sa-si vanda vaca.

Absurdul vorbeste de la sine!!!

Acum hai sa intelegem, cum e posibila o astfel de talharie in zilele noastre? Doar oamenii sunt tot mai informati, ar trebui sa ia atitudine macar cineva!

Parerea mea este ca noua ni s-a bagat in cap ca statul este ceva rau, proprietatea statului inseamna regres, si alte idei. Cine ar putea sa faca asa o propaganda? In acest link gasim raspunsul la aceasta intrebare, plus dovada. Pentru cine nu intelege engleza, si nici spaniola, este vorba de un manual scris de CIA, pentru popoarele din tarile sarace, care invata cum sa sabotezi statul (sunt si ilustratii).

Dar daca ne uitam la definitie, Statul este o entitate politică constituită dintr-un teritoriu delimitat de frontiere, din populaţie, şi dintr-o putere instituţionalizată. (sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Stat) . Cu alte cuvinte, o intreprindere care este in proprietatea statului nu inseamna altceva decat o intreprindere ce apartine populatiei care traieste in acest teritoriu delimitat de frontiere. Sa furi de la stat inseamna ca-ti furi propria caciula, si nu, asa cum cred unii, ca furi de la guvernanti (acea putere institutionalizata, al treilea element intr-un stat). Guvernantii singuri fura, iar daca cineva vrea sa-si intoarca bunurile furate, atunci sa incerce sa le fure masinile (personale, nu de serviciu), dar nu proprietatea statului (de exemplu, aparate de la Universitatea de Stat, telefoane publice, capace de la fantanile de canalizare, etc etc.)

Ceea ce noua mass-media ne prezinta ca un progres – privatizarea vreunei intreprinderi de stat (Moldtelecom, CET-urile, Hotelul Codru), pentru ca, sa vezi, constituiau o povara pentru ca erau intretinute din bani publici, este de fapt desproprietarirea populatiei de un bun comun, care garanta preturi cat se poate de reduse, venituri in bugetul de stat (deci, al nostru al tuturor), locuri de munca;  in favoarea vreunei firme din strainatate, care uneori plateste bani grei guvernantilor (al treilea element dintr-un stat) pentru a putea achizitiona aceasta intreprindere la un pret de nimic (cand Union Fenosa a privatizat retelele de distributie a energiei electrice, pretul platit de compania spaniola era mai mic decat daca ai fi vandut doar stalpii electrici, chiar fara sarme). Iar acest popor, nu vede o iota din acesti bani, preturile la serviciile prestate de intreprinderea privatizata cresc (cazul Union Fenosa, cine-mi aduce aminte cu cat s-a scumpit energia electrica imediat dupa privatizare? daca nu ma gresesc, inainte era 11 bani, dupa era in jur de 40 bani, restul – prin transfer – drept in Spania).

Despre cat de binevoitori sunt prietenii de la FMI, cititi o carte extraordinara „Confesiunile unui asasin economic” de John Perkins. Eu o am in limba romana tiparita, voi cititi varianta engleza, sau in limba rusa. Din suflet recomand sa o cititi.

Ce poate face un om simplu? In primul rand, sa se informeze, pentru ca toate guvernele proaste se tem de un popor desteptat (apropo, asa se poate de vazut ce fel de guvern este intr-o tara sau alta – daca prin politicile sale imbunatateste sistemul de invatamant, reduce pretul cartilor, facandu-le accesibile poporului, atunci e guvern bun, dar daca face ca salariul bibliotecarului sa fie cel mai mic in tara, reduce durata studiilor superioare, si programul de invatamant scolar – atunci este un guvern prost). Sa lepede ideea ca totul devine din ce in ce mai rau, si nimic nu se poate de indreptat (e adevarat ca lucrurile merg tot mai prost, dar putem sa facem ceva macar in legatura cu noi, si cu copiii nostri).

Studiaza esenta problemelor, incearca sa gasesti cauzele, invata sa citesti printre randuri, sa depistezi tehnicile de manipulare folosite de mass-media si de politicieni, si sa intelegi ce incearca sa ascunda printr-o astfel de manevra. Numai atunci vom putea genera o ideie despre cum sa iesim din impas. Altfel, vom merge de la un miting la altul, si ne vom catara prin copaci ca Rosca, fara nici un rost (sau a fost vreun rost la „marile adunari nationale” organizate de Iurii Ivanovici Rosca?)

2 Comments

 1. veronica
  Posted 12 iulie, 2008 at 3:41 pm | Permalink | Răspunde

  imi place articolul … este plin de esenta, cu exemple rationale si foarte bine formulate

 2. Diana
  Posted 23 iulie, 2008 at 11:37 am | Permalink | Răspunde

  Respect!
  Bravo Sergiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: