„Mama” şi… „filologii”

Anul trecut mergeam într-o maşină cu tatăl meu prin Chişinău. Şi mi-a fost dat să văd o scenă pe care nu o voi uita niciodată: o mamă cu un copil în cărucior voia să traverseze strada. Nu ţin minte cât de regulamentară era situaţia, dar ea a împins deodată căruciorul pe carosabil, în faţa maşinilor. Evident că ele s-au oprit, iar femeia a început să treacă strada ducând căruciorul cu mâna întinsă. Această imagine mi-a adus aminte de teroriştii care iau ostatici, şi care, pentru a nu fi împuşcaţi, stau în spatele lor, folosindu-i pe post de scut viu.

De ce mi-am adus aminte acum de aceste situaţii? Pentru că nu demult am citit în presa moldovenească, dar şi românească, despre cum UE a acceptat limba moldovenească – prin ratificarea acorduri (de facilitare a regimului de vize şi de readmisie) în care se stipulează că acestea sunt redactate în două limbi, printre care şi moldoveneasca. Cîţiva de la noi se bucură, că uite, România acum nu are nici o replică, şi că în sfârşit minciuna lor devine realitate (prin repetarea ei permanentă). Ei au jucat la sigur: dacă nu erau ratificate acordurile, poporul avea să mai sufere în umilinţă încă o perioadă, aşteptând nişte vize şi plătind intermediarilor şi trecând graniţa ilegal. Vina pentru situaţia dată ar fi purtat-o nu „filologii” noştri, ci România şi/sau Uniunea Europeană.

În caz contrar – odată ratificate acordurile, aşa cum s-a şi întâmlat, „filologii” trâmbiţează de bucurie că în sfârşit, s-a găsit cineva îndeajuns de prost ca să accepte găselniţa lor.

Se primeşte că mama şi-a aruncat copilul (poporul) în stradă, pentru a opri maşinile, ca ea să poată trece liniştită strada… Ce ar fi trebuit să facă „şoferii”?

One Comment

 1. Posted 30 decembrie, 2007 at 1:16 am | Permalink | Răspunde

  Culmea e ca maniera asta de a rezolva lucrurile functioneaza cam peste tot… in situatii critice.
  Dar mi-e teama ca si soferii au o parte din vina. Sa ma explic. Am locuit in mai multe orase (din Romania). Iar unul din lucrurile care difera, de la o zona la alta, e traficul. Sau, daca vrei, siguranta in trafic – in special interactiunea sofer-pieton. Asa incit: in Calarasi, de exemplu, soferii nu te lasa sa treci pe la trecerea de pieton. Nu as putea spune de ce, dar pe trecere esti cel mai expus. Regulile junglei functioneaza de minune, daca calculezi bine distantele si vitezele esti mai in siguranta decit pe trecere pe verde. Lipsa semaforizarii se adauga aici in detrimentul pietonului.
  Pe de alta parte, in Baia Mare, esti super in siguranta cit timp respecti regulile. Sint multi tineri teribilisti pe strada, in masini, cu permise luate dumnezeu stie cum, dar in oras au mare grija… la trecere si la semafor. Asta desi semaforizarea e dezastruoasa, ca pieton astepti mai mult de un minut jumatate in orice directie ai vrea sa treci, iar timpul destinat trecerii e asa de scurt, incit nu-l poti parcurge decit alergind.
  Si mai am ca exemplu si Bucurestiul. Exceptind nebunii – fie ei pietoni sau soferi, exista un tip de intelegere intre cele doua parti. Ea e cam asa: fiecare se straduieste sa isi atinga scopul cit mai repede si cit mai in siguranta. Adica eu, sofer, accept ca tu, pieton, sa treci printre masini, daca ti-ai calculat bine traseul si unghiul de penetrare in coada (se pot scrie tratate pe tema asta), iar eu, pieton, accept ca tu trebuie sa treci pe strada, trebuie sa parchezi etc., si, decit sa ma nervez si sa-ti zgiriu masina, imi caut calm o solutie pentru scopul meu (de exemplu, acela de a trece pe trotuarul blocat de masini:).
  Unde sint diferentele?
  Fireste, ele sint atit de „mentalitate”, cit si de strategie. Unele orase au o semaforizare eficienta, altele, nu. Unele au „edili” care sa se ocupe de problema traficului, altele au mai degraba politie.
  Iar daca translatam problema, e usor de identificat cine e politia, cine e primaria, care sint soferii si care pietonii, care-i rolul mentalitatilor si al bunelor obiceiuri in ghicitoarea pe care o propui…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: